Στις αγορές βγαίνει σήμερα ξανά η ΔΕΗ, δεύτερη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το θετικό επενδυτικό μομέντουμ.

Με ομόλογο το οποίο περιλαμβάνει κι αυτό ρήτρα αειφορίας (SLB) η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης αποσκοπεί στο να αντλήσει 300 εκ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους του υφιστάμενου δανεισμού της.

Η διάρκεια του ομολόγου θα είναι επτά έτη και, όπως αναφέρουν πηγές, αν τελικά το επιτρέψουν οι συνθήκες σήμερα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Είναι πιθανό να κλείσει μετά από δύο μέρες δίνοντας τον αναγκαίο χρόνο για τις εγγραφές. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η διοίκηση της επιχείρησης δεν σκοπεύει να αντλήσει παραπάνω κεφάλαια από αυτά που ζητά, δηλαδή θα αρκεστεί στα 300 εκ. ευρώ θέλοντας να πετύχει και μία ικανοποιητική απόδοση.

Όπως προαναφέρθηκε και αυτό το ομόλογο θα έχει ρήτρα αειφορίας. Στην προηγούμενη έκδοση που ήταν πενταετούς διάρκεια η ΔΕΗ είχε αναλάβει τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2022. Ο στόχος αυτός με την αναμενόμενη έκδοση αναμένεται να αναπροσαρμοστεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα έσοδα που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα τα διαθέσει για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της θεωρώντας ευνοϊκές τις συνθήκες των επιτοκίων για την επίτευξη τέτοιων στόχων.

Η δημόσια επιχείρηση έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα τον περασμένο χρόνο στο κόστος δανεισμού.

Όπως πρόσφατα σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος  Στάσσης η ΔΕΗ χάρη στο turnaround και την εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης κόστους αλλά και τη χάραξη στρατηγικής εισόδου στην «πράσινη» ενέργεια έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος και το κόστος δανεισμού. Για το 2020 μειώθηκε κατά περίπου 400 εκ. ευρώ, ενώ βελτιωμένος ήταν και ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA. Αυτό το 2020 ήταν 3,7 όταν το 2019 ήταν στο 11!.

 Σε σχέση με την απόδοση του ομολόγου αειφορίας που πρόσφατα εξέδωσε η ΔΕΗ αντλώντας κεφάλαια 775 εκ. ευρώ, το επιτόκιο, κατά τις πληροφορίες κινείται σήμερα στο 2,8%, έναντι του 3,875% που είχε ξεκινήσει να διαπραγματεύεται.