Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, όρισε νέο υπουργό Εξωτερικών, αλλά διατήρησε την υπουργό Οικονομικών, έπειτα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε σήμερα, Σάββατο.

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Ιζαμπέλ Ροντρίγκες θα είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και υπουργός Εδαφικής Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης.

Η Νάντια Καλβίνο διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και προήχθη σε πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Αλμπάρες, ο σημερινός πρεσβευτής της χώρας του στο Παρίσι, αναλαμβάνει το υπουργείο από την Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, η οποία δέχτηκε έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στην κρίση με το Μαρόκο, αφού συμφώνησε να νοσηλευτεί σε ισπανικό νοσοκομείο ο ηγέτης του Μετώπου Polisario, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Μπραχίμ Γκάλι.

«Το βασικό έργο αυτού του κυβερνητικού συμβουλίου θα είναι να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Μια άλλη σημαντική απομάκρυνση είναι αυτή του προσωπάρχη του Σάντσεθ, του Ιβάν Ρεντόντο, ο οποίος θεωρούνταν το δεξί χέρι του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για τις εκλογικές του επιτυχίες.

Θα αντικατασταθεί από τον Όσκαρ Λόπες, ένα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τα πέντε μέλη του Unidas Podemos, του ήσσονος εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού, διατηρούν τις θέσεις τους.

Ο μέσος όρος ηλικίας της νέας κυβέρνησης είναι τα 50 χρόνια και το ποσοστό της γυναικείας εκπροσώπησης σε αυτήν αυξήθηκε στο 63%.

Ο Σάντσεθ ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο 2020, έπειτα από μήνες πολιτικής αστάθειας που οδήγησε τους Ισπανούς τέσσερις φορές στις κάλπες μέσα σε μια τετραετία.

Έπειτα από μόλις δύο μήνες παραμονής στην εξουσία, η κυβέρνηση συνασπισμού κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία της COVID-19, η οποία την υποχρέωσε να επιβάλει ένα από τα αυστηρότερα πανευρωπαϊκά λοκντάουν και επέφερε βαρύ πλήγμα στην εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία της χώρας.

Ο Σάντσεθ αντιμετώπισε επίσης το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας, μια σύγκρουση που διχάζει την Ισπανία από το 2017, όταν επιχειρήθηκε η διεξαγωγή ενός παράνομου δημοψηφίσματος.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο πρωθυπουργός απένειμε χάρη σε εννέα φυλακισμένους πολιτικούς, υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Κάποια πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την απονομή χάριτος, είτε μετακινήθηκαν, είτε αποπέμφθηκαν κατά τον σημερινό ανασχηματισμό.