Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή μετά τη στυγνή δολοφονία του προέδρου της χώρας. Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις εκκλήσεις του κόσμου, αρνούνται να συνδράμουν στρατιωτικά ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των πολιτών.

Η δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ από ξένους μισθοφόρους, την περασμένη Τετάρτη, μέσα στο σπίτι του βύθισε και πάλι την ήδη ασταθή χώρα σε κρίση. Μια κρίση που εντείνεται από την κοινωνική αβεβαιότητα, τη φτώχεια, την πείνα, την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος και βέβαια την συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού.

Η Αϊτή υπέβαλε επίσημα αίτημα για βοήθεια από τις ΗΠΑ τόσο στις έρευνες για τους δολοφόνους του προέδρου όσο και με στρατιώτες ώστε να επιβληθεί η τάξη στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Κλοντ Ζόζεφ σε επιστολή του ζήτησε από την Ουάσιγκτον την αποστολή στρατιωτών για να στηρίξουν την αστυνομία για την επαναφορά της τάξης και για την προστασία βασικών υποδομών της ώρας. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν δείχνει καμία διάθεση να εμπλακεί στρατιωτικά.

Μια παρόμοια επιστολή εστάλη και στον ΟΗΕ, με τα Ηνωμένα Έθνη να απαντούν ότι το αίτημα της χώρας είναι… υπό εξέταση.

Στο μεταξύ η κατάσταση παραμένει χαώδης. Είναι χαρακτηριστικό πως χιλιάδες απλού κόσμου παραμένει συγκεντρωμένο, έχει κατασκηνώσει κυριολεκτικά, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Πορτ-ο-Πρενς, ελπίζοντας πως η παρουσία των Αμερικανών τόσο κοντά, τους παρέχει κάποια μίνιμουμ ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ και η Κολομβία έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν πράκτορες ώστε να βοηθήσουν την Αϊτή μόνο στις έρευνες για τη δολοφονία του Μοΐζ, μόνο και μόνο επειδή ανάμεσα στους συλληφθέντες για την επίθεση είναι και πολίτες τους.

Τη δολοφονία φαίνεται πως πραγματοποίησε, για ακόμη άγνωστους λόγους, ομάδα 28 κομάντο, 26 από την Κολομβία και 2 Αμερικανοαϊτινοί. Δεκαεπτά έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους οι 2 Αμερικανοί.