Πιο κοντά φέρνει Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία η συμφωνία κατασκευής διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, καθώς ενισχύει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και δίδει ώθηση προς τα εμπρός στις διμερείς σχέσεις που εσχάτως επισκιάστηκαν από ζητήματα που αφορούν την εκατέρωθεν εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Χθες, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η κατασκευή του αγωγού ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της Αθήνας στην περιοχή. Από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός Οικονομικών, Κρέσνικ Βεχτέσι υπέγραψε την συμφωνία, ενώ το παρών έδωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Η παρουσία Πάιατ μαρτυρά ότι η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων έχει την αμερικανική συγκατάθεση, καθώς μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. «Συγχαρητήρια για το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την διαφοροποίηση του περιφερειακού ενεργειακού εφοδιασμού» έγραψε στο Twitter ο κ. Πάιατ.

«Είναι πολύ μεγάλο έργο. Πρόκειται για διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου που ανοίγει μεγάλες προοπτικές, όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και τη Σερβία, το Κόσοβο, για τα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι το οποίο θα οδηγήσει επιτέλους στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου» επισήμανε ο Ζάεφ για τον αγωγό μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εκτιμώντας ότι η χώρα του γίνεται ενεργειακός κόμβος της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αγωγός

Ο διασυνδετήριος αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 123 χιλιόμετρα και θα ενώσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης μέχρι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Το μήκος του αγωγού επί ελληνικού εδάφους θα είναι 57 χλμ, ενώ εκτιμώμενο κόστος είναι περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το μήκος του αγωγού στη γειτονική χώρα προσεγγίζει τα 80 χλμ, με κόστος περί τα 54 εκατομμύρια ευρώ.

Η δημιουργία κάθετων διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου αποτελεί πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της Αθήνας στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η ενεργειακή πηγή εφοδιασμού των Σκοπίων, η οποία μέχρι πρότινος γινόταν μέσω του Διαβαλκανικού Αγωγού.

Χθες η Ελλάδα έστειλε επιπλέον 100.000 δόσεις εμβολίων AstraZeneca στην Βόρεια Μακεδονία.