Αν και για την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα η δρομολόγηση του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη σύνοδο του G20, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι απέφυγε… έντεχνα να κλείσει το παράθυρο στην πιθανότητα προώθησης του περίφημου ψηφιακού φόρου που έχουν στα σκαριά οι Ευρωπαίοι.

«Θα εξετάσουμε τα πάντα, αν και βασικό σημείο κατά τη γνώμη είναι πως ότι αποφασίσαμε σήμερα παραμένει η νούμερο ένα προτεραιότητα» σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο μετά την ανακοίνωση του deal του G20 για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο.

Είχε ερωτηθεί δε, επισταμένως αν η Ε.Ε. έχει αποφασίσει οριστικά να αναβάλει, τουλάχιστον για μετά τον Οκτώβριο, την παρουσίαση του περίφημου ψηφιακού φόρου που επρόκειτο να παρουσιαστεί μέσα στο μήνα.

Από όσα γνωρίζουμε από τις διαπραγματεύσεις που έχουν τρέξει στο παρασκήνιο (και σε επίπεδο G7) οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεταν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η πρόταση για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο και μάλιστα στο χαμηλό επίπεδο του 15% (έναντι του 21% που ήταν η αρχική αμερικανική πρόταση) την ακύρωση των σχεδίων από πολλά ευρωπαϊκά κράτη και προφανώς συλλογικά και από την Ε.Ε. της επιβολής ενός φόρου στοχευμένου κατά των τεχνολογικών (κυρίως αμερικανικών) ομίλων.

Έτσι, η… διπλωματική τοποθέτηση του κ. Τζεντιλόνι δείχνει πως προφανώς η Ευρώπη έχει μεν παγώσει, αλλά όχι ακυρώσει τα σχέδια της περιμένοντας προφανώς να διαπιστώσει το που θα καταλήξει η συζήτηση για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο.

Εξάλλου, παρά και τη σημερινή συμφωνία από το G20 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να καλυφθεί. Και βέβαια η πρόταση για να εφαρμοστεί, θα πρέπει να έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των εμπλεκόμενων κρατών, άρα και από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο έχει ήδη διατυπώσει ενστάσεις για το όλο σχέδιο.