«Στη μνήμη του παιδιού μου… συγχωρώ τον οδηγό…». Μέσα σε μία φράση, περικλείεται το μεγαλείο της ψυχής του πατέρα που έχασε τον κόσμο του όλο, μέσα σε μια στιγμή.

Το παιδί του. Την 7χρονη Παναγιώτα που ξεψύχησε κάτω από τις ρόδες του φορτηγού. Λίγα μέτρα από το σπίτι τους, γυρνώντας απ’ τη θάλασσα με τη θεία και την 12χρονη ξαδέλφη της.

«Ζητάω συγγνώμη σ’ όλους τους γονείς που δεν μπόρεσα να βοηθήσω τα παιδάκια τους. Μίλησα με τη γιατρό, κι ήθελα να γίνει δωρητής οργάνων… μου είπαν ότι μόνο όταν ένας άνθρωπος είναι διασωληνωμένος, γίνεται δωρεά οργάνων…», είπε ο πατέρας της 7χρονης.

Ελεύθερος ο οδηγός

«Συγγνώμη… τίποτ’ άλλο…».

Είναι η μοναδική λέξη που λέει από χθες ο 40χρονος οδηγός του μοιραίου φορτηγού. Ζητά συγγνώμη για τον χαμό του παιδιού, για την ξαδέλφη του που νοσηλεύεται με κατάγματα στο Παίδων. Για την αδιανόητη τραγωδία που βρήκε την οικογένεια της μικρούλας.

Περίπου μία ώρα διήρκησε η παραμονή του οδηγού το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου ο εισαγγελέας αποφάσισε να τον αφήσει προσωρινά ελεύθερο.

Η στιγμή της τραγωδίας

Σε βίντεο ντοκουμέντο έχουν καταγραφεί τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής της μικρής Παναγιώτας. Το λεωφορείο που τους έφερε από τη θάλασσα, κάνει μια στάση στη Γρηγορίου Λαμπράκη, στη Νίκαια για να κατέβουν. Η θεία κρατά απ’ το χέρι τη μικρή Παναγιώτα και ακολουθεί η 12χρονη κόρη της. Το φανάρι για τα αυτοκίνητα είναι κόκκινο και οι τρεις τους ξεκινούν να διασχίσουν τον δρόμο.

Τα όσα ακολούθησαν δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια. Ο θάνατος «χτύπησε» την στιγμή που έφταναν στη διαχωριστική νησίδα της λεωφόρου. Η 7χρονη παρασύρεται κάτω από τις ρόδες του φορτηγού και ξεψυχά, σχεδόν ακαριαία. Το όχημα παρασύρει και τη 12χρονη ξαδέλφη της, προκαλώντας της σοβαρά κατάγματα στη λεκάνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι ανά τακτά διαστήματα το πεζοφάναρο δε λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι πεζοί να περνούν τον δρόμο χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξανά ανάψει το πράσινο φανάρι για τα αυτοκίνητα.

Ανείπωτος πόνος

Μια μαμά με το κοριτσάκι της διασχίζει τον δρόμο. Κρατούν λίγα λουλούδια στα χέρια. Φτάνουν στη νησίδα και τα εναποθέτουν στο σημείο που η μικρή Παναγιώτα έσβησε λίγες ώρες πριν.

«Ήταν ένα αγγελούδι. Ήταν τόσο όμορφο αυτό το κοριτσάκι… που ο Θεός ήθελε να πάει μαζί του. Ποτέ δε θα φανταζόμουν ότι θα βρεθώ σ’ αυτήν τη θέση. Που όταν άκουγα για παιδάκια συγκλονιζόμουν, έκλαιγα, έλεγα ‘όχι τα παιδάκια, παρ’ τε εμάς, τους μεγάλους’. Το παιδάκι μου έφυγε… μεταμορφώθηκε σε άγγελο…», συγκλονίζει ο πατέρας της 7χρονης, Νίκος Παπαδοθωμάκος.

Η έρευνες για να βρεθούν οι ακριβής συνθήκες του δυστυχήματος θα συνεχιστούν από την τροχαία Κορυδαλλού, με νέες καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ενώ θα εξεταστεί υλικό κι από άλλες κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή.