Το 44% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας δεν έχει κάνει ούτε μία δόση, ενώ συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που είναι πάρα πολύ χαμηλά τα ποσοστά.

Πιο αναλυτικά, η ηλικιακή ομάδα 18- 24 ετών που είναι κι αυτή που κινδυνεύει περισσότερο από το νέο στέλεχος του ιού είναι σε ποσοστό 83,5% ανεμβολίαστη.

Οι άνθρωποι 30-39 ετών σε ποσοστό 61% παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Στις ηλικιακές ομάδες που ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς, δηλαδή στους ανθρώπους 50-59 ετών και 80 και άνω, τα ποσοστό των ανεμβολίαστων παρότι είναι πιο χαμηλά, δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό.

50 -59 έτη: 36,20%

80 έτη: 30,20%

Η Ελλάδα 9η από το τέλος στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση στην ΕΕ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Δυστυχώς τα ποσοστά δεν είναι τόσο θετικά για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 9η από το τέλος, δηλαδή στην 18η θέση μεταξύ των 27 ευρωπαίων κρατών μελών όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC το Βέλγιο είναι πρώτο μεταξύ των 27 της ΕΕ έχοντας 80,6%.

Στη δεύτερη δόση μάλιστα το ποσοστό φτάνει στο 46,2%.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα όσον αφορά την 1η δόση βρίσκεται με 56,1% στην 18η θέση και όσον αφορά τη 2η δόση με 44,7% στη 13 θέση.

Στο στόχαστρο της μετάλλαξης οι 50αρηδες στις περιοχές με ανεμβολίαστους

Ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά υψηλότερος για αυτούς που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου και η πανδημία μοιραία θα εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα.

Έτσι, ενώ με ανακούφιση βλέπουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει ακόμα επιφέρει σημαντική αύξηση των νοσηλειών, είναι σαφές ότι μέσα στις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, πιθανόν να δούμε μια μετακύληση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 50 ετών, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλειών αλλά και απώλειες συνανθρώπων μας. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, την έκκλησή μας για άμεσο εμβολιασμό όσων ενηλίκων δίσταζαν να το κάνουν μέχρι σήμερα», τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Με το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού, ο καθένας προστατεύει τον εαυτό του, την οικογένεια και τους φίλους του, όπως τους φροντίζει καθημερινά», τόνισε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, Διευθυντής Β΄ Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία».

«Ο Έλληνας δεν είναι αρνητής, αυτοί είναι ένα μικρό, νομίζω μονοψήφιο ποσοστό. Οι άλλοι είναι διστακτικοί να κάνουν το εμβόλιο, πολλοί πάνε στην ουρά και φεύγουν, με ένα σκεπτικό που δεν μπορώ να το εξηγήσω», ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

Σε ότι αφορά τα αίτια του δισταγμού των πολιτών, ο κ. Σκουτέλης είπε «δεν νομίζω ότι υπολείπεται η ενημέρωση. Ένας λογικός και σώφρων άνθρωπος δεν νομίζω ότι περιμένει ένα τηλεοπτικό σποτάκι για να κάνει κάτι, όταν του λέει ο γιατρός του να κάνει κάτι».