Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια, ανακοινώνοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο για την έκδοση νέων αποθεματικών αξίας $650 δισ.

Τα αποθεματικά αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φτωχές χώρες προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια, να χρηματοδοτήσουν το σύστημα υγείας τους και να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η απόφαση λήφθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι μολύνσεις του νέου κοροναϊού συνεχίζουν να εξαπλώνονται στους ανεμβολίαστους πληθυσμούς και καθώς πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού δημιουργούν νέες υγειονομικές προκλήσεις.

Η πανδημία έχει στραγγίσει τα δημοσιονομικά αποθέματα των φτωχών κρατών το τελευταίο έτος και το ΔΝΤ προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι η ταχύτερη πρόσβαση στους εμβολιασμούς για πληθυσμούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα μπορούσε να σώσει 500.000 ζωές τους επόμενους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τους New York Times, η νέα κατανομή των λεγόμενων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων θα είναι η μεγαλύτερη αντίστοιχη επέκταση αποθεματικών στην ιστορία του ΔΝΤ. Αν λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΝΤ, όπως αναμένεται, τα αποθεματικά θα είναι διαθέσιμα ως το τέλος του ερχόμενου μήνα.

«Αυτό είναι μια ένεση στο χέρι του κόσμου» τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Η κατανομή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων θα βοηθήσει κάθε χώρα μέλος του ΔΝΤ – ειδικά τις πιο ευάλωτες χώρες – και θα ενισχύσει την απάντησή του στην κρίση της Covid-19».