Η αστυνομία της Αϊτής έχει συλλάβει έξι από τους άνδρες που δολοφόνησαν τον πρόεδρο, Ζοβενέλ Μοΐζ, ενώ αναζητά τους «εγκεφάλους» αυτής την επιχείρησης, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, Λεόν Σαρλ.

Μεταξύ των έξι συλληφθέντων είναι και ένας Αμερικανός πολίτης, αϊτινής καταγωγής, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός, Ματιάς Πιερ, που είναι αρμόδιος για εκλογικά ζητήματα.

Ο Σαρλ κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες ασφαλείας και να μην προκαλούν ταραχές. Αφορμή για την έκκληση αυτή, στάθηκε το γεγονός ότι ένα πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «κάψτε τους» και έβαλαν φωτιά σε ένα όχημα, θεωρώντας ότι ανήκε στους δράστες.

Ο πρωθυπουργός, Κλοντ Ζοζέφ, έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να παραδώσουν τυχόν υπόπτους στις Αρχές και να μην τους λιντσάρουν!

Ο 53χρονος πρόεδρος δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης από μία ομάδα «επαγγελματιών δολοφόνων», όπως τους αποκαλούν οι Αρχές.

Νωρίτερα, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Αϊτή, Χέλεν Λα Λιμ, είπε ότι πολλοί «πιθανοί δράστες» της δολοφονίας «κατέφυγαν σε δύο κτίρια» στην πρωτεύουσα και «έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία».

«Τέσσερα μέλη της ομάδας, που διείσδυσε στην προεδρική κατοικία, σκοτώθηκαν από την αστυνομία, ενώ άλλα έξι κρατούνται», διευκρίνισε, μιλώντας με βιντεοκλήση από το Πορτ-ο-Πρενς σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των υπόπτων, που έχουν περικυκλωθεί από τους αστυνομικούς, είναι μεγαλύτερος από έξι.

Η Αμερικανίδα πρώην διπλωμάτης, μιλώντας στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία συγκάλεσαν οι ΗΠΑ και το Μεξικό, είπε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την ταυτότητα των δραστών. «Θα πρέπει να περιμένουμε τη συνέχιση των ερευνών της αϊτινής αστυνομίας. Αντιμετωπίζουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση», υπογράμμισε.

Η Λα Λιμ εκτίμησε ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός, Κλοντ Ζοζέφ, εκπροσωπεί τις πολιτικές αρχές της Αϊτής, δεδομένου ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, που διορίστηκε τη Δευτέρα από τον Μοΐζ, δεν είχε ορκιστεί ακόμη. Επικαλέστηκε το άρθρο 149 του Συντάγματος της Αϊτής.

Ο Αριέλ Ανρί αμφισβητεί το δικαίωμα του Κλοντ Ζοζέφ να αναλάβει την εξουσία μετά το θάνατο του προέδρου.

«Αν υπάρξει κάποια αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων», σημείωσε η Χέλεν Λα Λιμ, αναφέροντας ότι ο Κλοντ Ζοζέφ έχει δηλώσει «ανοιχτός στο διάλογο».

Η ειδική απεσταλμένη είπε επίσης ότι, όταν συνομίλησε με τον Κλοντ Ζοζέφ, την Τετάρτη, εκείνος της είπε ότι θα προσπαθήσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων είναι προγραμματισμένος για τις 26 Σεπτεμβρίου.

«Επαφίεται στην κυβέρνηση της Αϊτής και στο λαό να εργαστούν, ώστε να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές και ο λαός να μπορέσει να εκλέξει τους ηγέτες του», πρόσθεσε.