Όλο και πιο ισχυρό γίνεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη χώρα μας, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και μεικτούς να λειτουργούν περισσότερο σαν… «κόκκινο» πανί για μεγάλη μερίδα των πολιτών παρά ως κίνητρο για να εμβολιαστούν.

Μέσα από ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρνητές και κάθε είδους ψεκασμένοι καλούν τον κόσμο να μποϋκοτάρει μαγαζιά που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους, διατρανώνοντας παράλληλα τις αντιεπιστημονικές τους θεωρίες, «πασπαλισμένες» με μια δόση εθνικισμού, συνωμοσιολογίας και… μασκοφοβίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ομάδας «Μαγαζιά χωρίς μπόλι» στο Facebook, η οποία δημιουργήθηκε στις 27 Ιουνίου και αριθμεί πλέον πάνω από 93 χιλιάδες μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά μέλη τέτοιων ομάδων δεν είναι απαραίτητα αντιεμβολιαστές, αλλά διαφωνούν απλά με τα νέα κυβερνητικά μέτρα με το επιχείρημα ότι «διχάζουν» τον κόσμο και δημιουργούν μια εστίαση – και συνεπώς και πολίτες – «δύο ταχυτήτων».

Τα άτομα αυτά, λοιπόν, τα οποία εκφράζουν έναν εύλογο αντίλογο πέφτουν στα «δίχτυα» των συνωμοσιολόγων, οι οποίοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν την επικίνδυνη ιδεολογία τους.

Μαγαζιά που δεν δέχονται εμβολιασμένους

Και ενώ λοιπόν αρχικά είχε δημοσιευτεί μια «μαύρη λίστα» με μαγαζιά που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους, τώρα παρατηρήθηκε και το… ανάποδο φαινόμενο: ιδιοκτήτης καταστήματος στο Facebook ανακοίνωσε δημόσια ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος εμβολιασμένων στον χώρο του!

Με φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στο προσωπικό του προφίλ, όπως και στην ομάδα «Μαγαζιά χωρίς μπόλι», ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ανακοινώνει ότι απαγορεύεται η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους του μαγαζιού στους εμβολιασμένους.

Μάλιστα στην ανάρτηση που συνοδεύει τις φωτογραφίες με το απαγορευτικό στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αναφέρει τα εξής: «Το πρώτο μαγαζί εστίασης πανελλαδικά, που επιτρέπεται μόνο σε μη εμβολιασμένους πολίτες, η χρήση του εσωτερικού χώρου. Επειδή πρέπει να υπάρχει ισότητα και ισομερία στην κοινωνία μας».

Υπηρεσίες για εμβολιασμένους και μη

Στην ίδια ομάδα, αρκετοί καταστηματάρχες δράττονται της ευκαιρίας να διαφημίσουν τα καταστήματά τους, αναφέροντας ότι οι ίδιοι δεν θα προχωρούν σε διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη.

Και ενώ αυτό δεν είναι μεμπτό, έχει ενδιαφέρον η πληθώρα των δημοσιεύσεων που προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες από τους υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος: από μπαρ και εστιατόρια, μέχρι κομμωτήρια, εταιρείες ελαιοχρωματισμού, ακόμα και γιατροί διαμηνύουν ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στον χώρο τους.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την εστίαση

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουλίου θα τεθούν νέα μέτρα στην εστίαση, με τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων να χωρίζονται σε αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους) και στους μικτούς χώρους, με ταυτόχρονη μικρότερη πληρότητα.

Παράλληλα, οι μη εμβολιασμένοι θα χρειάζεται να παρέχουν αρνητικό τεστ κοροναϊού (μόνο μοριακό ή rapid, όχι self test) πριν την είσοδό τους σε οποιοδήποτε μαγαζί.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να επανεξετάζει αυτό το σχέδιο λόγω των δυσκολιών του εγχειρήματος και των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί σε πολίτες και καταστηματάρχες.