Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τελικά θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι προ μιας εβδομάδας δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το νομοσχέδιο θα ψηφιζόταν έως το τέλος Ιουλίου.

Άτακτη υποχώρηση και φαντασία

Τελικά και σύμφωνα με την ενημέρωση των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, το εν λόγω νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο, γεγονός το οποίο προκάλεσε πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει κάνοντας λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης λόγω των αντιδράσεων και με το υπουργείο Εργασίας να απαντά ότι η αλλαγή του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχολιάζοντας την αλλαγή στον προγραμματισμό μιλά για «κοινωνική κατακραυγή» που «υποχρεώνει την κυβέρνηση σε υποχώρηση από την ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση».

Παραπέμπει στις καλένδες το σχέδιο νόμου

«Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στην Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, δεν πρόκειται να φέρει και παραπέμπει στας καλένδας το σχέδιο νόμου για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, παρότι το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση με πανηγυρικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών. Προφανώς υπαναχωρεί κάτω από τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και την ανάδειξη από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού κόστους της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φανερό ότι έχει απομονωθεί και εισπράττει την απόρριψη από τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία για τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και τη συνολική πολιτική της. Ο αγώνας μας συνεχίζεται με τις δεσμεύσεις και τις προγραμματικές μας θέσεις, στο πλευρό των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, της κοινωνικής πλειοψηφίας και των νέων, ενάντια στην αντιδραστική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και την προοδευτική προοπτική της χώρας μας», κατέληξε.

Βλέπει φαντάσματα

«Μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αλλάζει το σχεδιασμό της σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»», απάντησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, «η ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τη διαβούλευση με τους φορείς, η οποία προχωρεί παράλληλα. Αμέσως μετά, θα προχωρήσει η επεξεργασία των σχετικών παρατηρήσεων και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο. Πρόθεση δε του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι, σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά την επαναλειτουργία της».

«Διερωτόμαστε πού είναι η αλλαγή πλεύσης που είδε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πότε είχε πει η κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτησή του, πριν από τον Αύγουστο; Κυρίως, όμως, είναι άραγε σοβαρό για μια αξιωματική αντιπολίτευση να βγάζει πολιτικά συμπεράσματα για το αν ένα νομοσχέδιο θα συζητηθεί 20 ημέρες πριν ή μετά; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς σε απόγνωση και καταφεύγει κάθε μέρα σε μια κωμικοτραγική αντιπολίτευση. Δεν φτάνει που αντιστρατεύεται ένα νομοσχέδιο το οποίο αυξάνει τις επικουρικές συντάξεις των νέων, βλέπει παράλληλα και φαντάσματα σαν αυτό με τη δήθεν χρονική μετάθεση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.