Μπορεί αυτή τη φορά η αύξηση των κρουσμάτων να μην επηρεάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας , αφού οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έως τώρα δεν είναι πάνω από 50 καθημερινώς, αλλά πιθανότατα να επηρεάσει τον τουρισμό. Οι απανταχού τουρ οπερέιτορς έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην χώρα μας και εξετάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι. Γιατί με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στο μέσο του καλοκαιριού τα πράγματα ίσως δυσκολέψουν. Η μόνη λύση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, ώστε να χτιστεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Νέα άνοδος, στο μεταξύ, σημειώθηκε χθες, με1.820 νέα κρούσματα, 9 θανάτους και 159 διασωληνωμένους. Πού οφείλεται όμως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων; Ας αφήσω τους ειδικούς να πουν.

Οι περισσότεροι ειδικοί που μετέχουν στην Επιτροπή συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ό,τι τα κρούσματα αυξήθηκαν (και πιθανότατα να αυξάνονται και άλλο) λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και Δέλτα plus. Οφείλονται επίσης στους νέους που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν, ή που δεν έχουν κάνει ακόμα τη δεύτερη δόση, οφείλονται τέλος στους αρνητές εμβολίου (που δημιούργησαν μάλιστα και sites και προτρέπουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί), και σε ορισμένους ιερωμένους σε χωριά με μικρό πληθυσμό.

Ίσως το επόμενο διάστημα να υπάρξει νέα παρέμβαση της Εκκλησίας για τον εμβολιασμό. Είναι πολύ πιθανόν ορισμένοι μητροπολίτες πάρουν τα ηνία και συμβουλεύσουν αυτοί πλέον τους πιστούς και όχι μόνον οι παπάδες να πάνε να εμβολιαστούν. Γιατί μπορεί στη Ρωσία ένας μητροπολίτης να χαρακτήρισε αμαρτία αυτούς που δεν εμβολιάζονται εδώ όμως, σε μερικές περιπτώσεις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και ιδού μερικά περιστατικά (ευτυχώς μεμονωμένα):

***
Μια παράξενη ευλογία

* Το μεσημέρι της Τετάρτης εμφανίστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο και σε ιατρό Λοιμωξιολόγο μέλος της επιτροπής ειδικών, ασθενής πάσχων από βαριά μορφή κορωνοϊού. Όταν ο γιατρός τον ρώτησε εάν είχε εμβολιαστεί ο ασθενής απάντησε αρνητικά. Όταν πάλι τον ρώτησε ποιος ο λόγος που δεν εμβολιάστηκε, αυτός απάντησε «δεν με αφήνει ο πνευματικός μου». Τον έβαλε, είπε, ο πνευματικός του στο χωριό να του υποσχεθεί πως δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και όταν του το υποσχέθηκε τον… ευλόγησε! Μπορείτε να πείτε πως είναι μεμονωμένη περίπτωση ή ακραία περίπτωση, ωστόσο συνέβη

***
Το 5G και το Άγιο Πνεύμα

* Σε χωριό των Τρικάλων, όπως μου είπαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παπάς στη διάρκεια της θείας λειτουργίας έλεγε στους πιστούς να μην εμβολιαστούν επειδή με το εμβόλιο θα διεισδύσει στο σώμα τους το…5G, το οποίο μπορεί, τους είπε ο αθεόφοβος, ότι θα διώξει το Άγιο Πνεύμα. Ευτυχώς όμως που δεν είναι όλοι οι ιερωμένοι έτσι, Οι περισσότεροι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Εκκλησίας, Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι ιερωμένοι που αρρώστησαν και δεν είναι λίγοι που πρώτοι έδειξαν το παράδειγμα και πήγαν να εμβολιαστούν, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έκανε τόσες φορές εκκλήσεις

***
Επιφυλακή και εγρήγορση στην Γλυφάδα

* Αύξηση των θετικών τεστ Covid κατά 8,49% παρατηρήθηκε στον Δήμο Γλυφάδας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής. Τονίζεται μάλιστα πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας και πως όλος ο δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή και εγρήγορση. Όπως όλα δείχνουν, η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που προσφάτως καταγράφηκε θορύβησε πολλούς πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν σήμερα στα σημεία των δήμων τους, όπου τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ διενεργούν δωρεάν ελέγχους rapid test. Η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους ίσως, λένε οι ειδικοί, να οφείλεται και στα πάρτι αποφοιτήσεως που έγιναν σε παραλιακά μαγαζιά.

***
Πώς επιβραδύνεται η εξάπλωση

Ο μόνος τρόπος για την επιβράδυνση της εξάπλωσης των κρουσμάτων είναι, όπως μου λέει η καθηγήτρια Εντατικολογίας και διευθύντρια των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου . ο εμβολιασμός. Κάνει για άλλη μια φορά έκκληση να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι ακόμα δεν έχουν εμβολιασθεί ή διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βάζει στο «μικροσκόπιο» 82 δήμους που καταγράφουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30%. Πρόκειται για δήμους που ο πληθυσμός τους κυμαίνεται από 10.000 έως 50.000 κατοίκους.

***
Τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική

Η Αττική εξακολουθεί να είναι το καζάνι που βράζει με τα περισσότερα κρούσματα: Έχουν καταγραφεί 1.061 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 262 εκ των οποίων εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ 239 καταγράφονται στο Νότιο Τομέα Αθηνών και 153 στα βόρεια προάστια. Υπήρξε αύξηση, έστω και μικρή, αλλά πάντως αύξηση, των κρουσμάτων αφού στην προηγούμενη μέτρηση στην Αττική καταγράφηκαν 1.026 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

***

Μάζεψε πρώτα τον Ακάρ

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την Τετάρτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο ενός διεθνούς φόρουμ για τις μεταρρυθμίσεις στη Ουκρανία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντάται τυχαίως με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου. Αυτές οι τυχαίες, οι μη προγραμματισμένες συναντήσεις, χωρίς την παρουσία συνεργατών, να ξέρετε, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μπορούν να ειπωθούν τα πάντα εκτός πρωτοκόλλου. Αφήστε που οι κκ. Βαρβιτσιώτης και Τσαβούσογλου γνωρίζονταν από παλιά, από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού είπε πως πήγε πολύ καλά η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν καθώς και οι συναντήσεις του με το Έλληνα Πρωθυπουργό όπως και με τον Νίκο Δένδια, εξέφρασε την ευχή οι δύο χώρες να έχουν ένα ήσυχο καλοκαίρι. Ζήτησε μάλιστα να αποφεύγονται οι δηλώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες Την ίδια ευχή εξέφρασε και ο κ. Βαρβιτσιώτης με μία όμως προϋπόθεση: «Να μαζέψετε πρώτα τον Ακάρ», του είπε ευθέως, αλλά ο κ. Τσαβούσογλου είτε έκανε πως δεν άκουσε, είτε ότι δεν κατάλαβε και επαναλάβανε ότι πρέπει να αποφεύγονται προκλητικές δηλώσεις. Οπότε ο κ. Βαρβιτσιώτης του είπε: «Μάζεψε πρώτα τον Ακάρ και μετά έλα να το συζητήσουμε…» Και η συζήτηση, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα (εκτός από έναν φωτογράφο που πρόλαβε να αποθανατίσει την αγκωνιά- χαιρετισμό των δύο ανδρών) ολοκληρώθηκε εκεί.

***
Για την ιστορία σας λέω ότι ο κ. Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έχει μια εμμονή με τη χώρα μας. Θέλει την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Όσο και αν η ελληνική πλευρά του απαντά ότι νησιά που απειλούνται δεν αποστρατιωτικοποιούνται, αυτός όμως επιμένει. Και κάθε φορά, φορώντας κάτι μπουφάν με το τουρκικό εθνόσημο (μπας και αμφισβητήσει κάποιος την… εθνικότητά του) επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αναφέροντας ότι η Ελλάδα προκαλεί με προβοκατόρικες ενέργειες τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

***
Γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ιράκ

Δεν πρόκειται τελικά να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ιράκ, έπειτα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, μαζί με 30 εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Θα ήταν ένα σημαντικό ταξίδι το οποίο είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια ακόμα και ενοικίαση αεροσκάφους (της Aegean) είχε προβλεφθεί για μεταφορά του Πρωθυπουργού, του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (που είχε ανοίξει το εμπορικό γραφείο του Ερμπίλ) και των άλλων μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Βαγδάτη στο Ερμπίλ. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βαγδάτη δεν ακυρώθηκε, απλώς αναβλήθηκε έως ότου ηρεμήσει η κατάσταση γιατί τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν επιθέσεις και ανατινάξεις:

Γιαν παράδειγμα το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτες εναντίον του αεροδρομίου της Ερμπίλ. Η επίθεση, η οποία έγινε περί τις 22:30 (ώρα Ελλάδας), δεν προκάλεσε τραυματισμούς, ούτε σοβαρές υλικές ζημιές. Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε επίθεση με UAV παγιδευμένο με εκρηκτικές εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, που όμως καταρρίφθηκε από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM που έχουν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί για την προστασία του στρατιωτικού και διπλωματικού προσωπικού τους.

***

Δεν πάει ούτε στο Τόκυο

Αλλά εάν ο Πρωθυπουργός ανέβαλε την επίσκεψή του στην Βαγδάτη για λόγους ασφαλείας, την επίσκεψή του στο Τόκυο, στις 24 Ιουλίου, στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων την ακύρωσε εντελώς. Ο λόγος; Για να βρίσκεται στην Ελλάδα όταν και όποτε έλθει το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Να σημειώσω ότι και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ακύρωσαν την επίσκεψή τους στο Τόκυο για τον ίδιο λόγο. Αφήστε που οι Ιάπωνες έχουν δώσει στις ξένες αντιπροσωπείες ένα σφικτό πρόγραμμα, από το ξενοδοχείο στο στάδιο και το αντίστροφο. Έτσι την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Και κάτι ακόμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής στο Τόκυο, έχει εμβολιαστεί. Μάλιστα οι περισσότεροι Ολυμπιονίκες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την κυβερνητική κίνηση να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

***
Η δεξίωση για την Δημοκρατία

Αφού ο Πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στο Τόκυο, θα παραστεί στη δεξίωση που πρόκειται (covid επιτρέποντος) να γίνει στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Με την προϋπόθεση όμως πως δεν θα μας προκύψει έως τότε μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων λόγω επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα». Θα προσκληθεί, μαθαίνω, ο ίδιος αριθμός προσκεκλημένων (άνευ συζύγων) με πέρυσι. Με ένα λιτό μπουφέ (finger food) και παγωτό η Πρόεδρος θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου μακριά από κάμερες και μικρόφωνα θα έχουν μια χαλαρή συζήτηση.

***
Το κιόσκι του Προεδρικού

Πάντως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά) αξιοποιεί πλήρως το κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου. Έως τώρα οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας το χρησιμοποιούσαν για τη σύναξη των αρχηγών των κομμάτων στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου το χρησιμοποιεί συχνά για κάθε περίπτωση. Από το να φιλοξενεί παιδάκια που πρώτη φορά μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ή να συναντήσει λοιμωξιολόγους, έως και δωρεάν αίματος. Είχαν προσφάτως στηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο (Κιόσκι) κόκκινα μπαλόνια και μια κινητή μονάδα φρόντισε και πήρε αίμα από εθελοντές. Ανάμεσά τους ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς.

***
Η ΠτΔ και η συμφωνία των Τριών Θαλασσών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται σήμερα (εκτός απροόπτου) στη Βουλγαρία για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», που πραγματοποιείται στη Σόφια. Μαζί της θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Ενδιαφέρον έχουν οι συναντήσεις της Προέδρου. Συγκεκριμένα στο περιθώριο της Συνόδου η κυρία Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας Andrzej Duda, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Gitanas Nausėda.

***
Σχολείο για σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Το ξέρατε ότι υπάρχει σχολείο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους; Κι όμως, υπάρχει έστω κι αν είχε απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια. Χθες, λοιπόν, εγκαινιάστηκαν οι εγκαταστάσεις της Σωφρονιστικής Ακαδημίας μέσα στις φυλακές του Ελαιώνα. Εκεί όπου όλοι οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Κράτησης θα πρέπει να κάθονται στα θρανία και να μαθαίνουν πώς θα αντιμετωπίζουν και πώς θα συμπεριφέρονται στους κρατούμενους.
Μάλιστα, δημιουργήθηκε και ξενώνας που μπορεί να φιλοξενεί 60 εργαζόμενους στις φυλακές ενώ ανανεώθηκε η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Γιατί τελικά μια κοινωνία χαρακτηρίζεται πολιτισμένη μόνο από τον τρόπο που λειτουργούν οι φυλακές…