Εφικτούς χαρακτήρισε τους στόχους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ,

Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι εφικτοί οι στόχοι για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 6% το 2022 και αποτελούν το βασικό σενάριο του ESM, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι παραμένουν οι κίνδυνοι, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο, για παράδειγμα στον τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας και χρειάζονται πιο στοχευμένα μέτρα, εστιάζοντας στη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Η ελληνική οικονομία, είπε, ήταν πολύ πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας, καθώς είχε προηγηθεί την περασμένη δεκαετία μία συνολική και επώδυνη, αλλά αναγκαία προσαρμογή της, με την οποία ανέκτησε την ανταγωνιστικότητα και την πρόσβασή της στις αγορές, εξάλειψε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και είχε υγιή ανάπτυξη.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να στηρίξει με μέτρα την οικονομία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά είχαν κόστος πάνω από 15% του ΑΕΠ τη διετία 2020-21.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα 31 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Σταϊκούρα και την κυβέρνηση για το σχέδιο ανάκαμψης, λέγοντας ότι είναι ένα πολύ καλό σχέδιο. Στο σημείο αυτό είπε ότι θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποιους μακροχρόνιους περιορισμούς για τις προοπτικές ανάπτυξης που είναι σημαντικοί, όπως το μάνατζμεντ των δημόσιων επιχειρήσεων, τη δυνατότητα του τραπεζικού τομέα να χορηγεί δάνεια στην οικονομία, το επίπεδο του μη μισθολογικού κόστους και τις ακαμψίες στην αγορά εργασίας. Δεν περιλαμβάνονται όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις, είπε, στο σχέδιο ανάκαμψης.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και κάποια ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι λόγω αδυναμιών της διοίκησης και του μεγάλου αριθμού των ορόσημων που πρέπει να επιτευχθούν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ακόμη ότι πρέπει να έχουμε το νου μας στη βιωσιμότητα του χρέους. Τα χαμηλά επιτόκια, είπε, αμβλύνουν τώρα τις ανησυχίες, αλλά αυτά μπορεί να αυξηθούν όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Αυτό, τόνισε, δεν σημαίνει ότι κινούμαστε σε μία νέα κρίση χρέους.

Ωστόσο, το βάρος από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αυξήσει σημαντικά το χρέος και, μόλις σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει έναν αξιόπιστο δημοσιονομικά δρόμο. Αν αυτός συνδυασθεί με τη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό, το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο, είπε.

Πηγή ot.gr