Στις αλλεπάλληλες διαδρομές τους στον πλανήτη, η πυξίδα της καρδιάς τους (και της επενδυτικής λογικής, συχνά) έδειχνε κατευθείαν Ελλάδα. Ο ήλιος, η θάλασσα, η παρθένα φύση, το ατελείωτο καλοκαίρι και η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία μαγνήτισαν διεθνείς jetsetters, πανίσχυρους επιχειρηματίες, γαλαζοαίματους γόνους οικογενειών και φημισμένους σταρ των τεχνών που ανακάλυψαν τη νέα τους «πατρίδα» στη Μεσόγειο.

Η µυθική βίλα Ρότσιλντ στην Κέρκυρα

Ηταν καλοκαίρι στα τέλη των 60s όταν ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ μαζί με τη σύζυγό του Σερένα, τη μητέρα του Μπάρμπαρα και τον τότε σύζυγό της Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα αντίκριζαν για πρώτη φορά – από θαλάσσης, μάλιστα – μια πανέμορφη πλαγιά στις Σινιές, στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, απέναντι από τις ακτές της Αλβανίας, µε θέα στο γραφικό λιµανάκι της Κουλούρας, που έμελλε να μεταμορφώσει σε «θερινό Κένσινγκτον» ολόκληρη την περιοχή της Κασσιόπης, όπου συνωστίζονται πλέον πολυτελείς κατοικίες επιφανών Βρετανών και όχι μόνο.

Απογοητευμένος από την ολική καταστροφή του περίφημου αρχοντικού του στην Yδρα – από πυρκαγιά τον Δεκέμβριο του 1961 – ο διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος, γλύπτης και ακαδημαϊκός προσπαθούσε να εντοπίσει απεγνωσμένα το επόμενο ησυχαστήριό του. Παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την Μπάρμπαρα Χάτσινσον, πρώην σύζυγο του Βίκτορ Ρότσιλντ, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας απολάμβανε οικογενειακώς τις διακοπές του το καλοκαίρι του 1969, φιλοξενούμενος στο σπίτι του στενού του φίλου, λογοτέχνη και ταξιδιωτικού συγγραφέα, Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη. Από αυτό το εμβληματικό σπίτι ξεκίνησαν την κρουαζιέρα τους, πάνω σε ένα ιδιωτικό γιοτ με κατεύθυνση το Ιόνιο. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο αχανής ελαιώνας με το εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο πάνω από τη γραφική ακτή της Κερασιάς στην Κέρκυρα θα βρισκόταν με τίμημα 6 εκατομμυρίων δραχμών στην ιδιοκτησία της ισχυρής οικογένειας μεγαλοτραπεζιτών και συλλεκτών έργων τέχνης Ρότσιλντ. Με τις προσωπικές υποδείξεις και παρεμβάσεις στον χώρο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το κτήμα στην περιοχή Αγιος Στέφανος μετατράπηκε σε έναν επίγειο παράδεισο – το 1986 τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra -, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο φημισμένος καταλανός αρχιτέκτονας Χαβιέρ Μπάρμπα ανέλαβε να διαχειριστεί με επιτυχία την υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα του χώρου, συμπληρώνοντας με ένα summer pavilion τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

«Ερχομαι εδώ τα τελευταία 40 χρόνια. Ηρθα με τη μητέρα μου, επειδή το σπίτι του άνδρα της, του μεγάλου ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, είχε καεί στην Υδρα. Είχαμε την τύχη να βρούμε αυτή την ιδιοκτησία που ήταν κατεστραμμένη και νομίζω έχουμε ζήσει μόνο ευχάριστες στιγμές. Θεωρώ ότι είναι ένας επίγειος Παράδεισος και μου αρέσει να έρχομαι όσο πιο συχνά γίνεται» έχει δηλώσει ο 85χρονος σήμερα λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ, για την επιβλητική βίλα στο νησί των Φαιάκων που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς από τον Γεχούντι Μενουχίν και τον Ρούντολφ Νουρέγεφ μέχρι τον Χένρι Μίλερ, τον μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ και τον βρετανό πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα έχουν απολαύσει πολλά διαφορετικά καλοκαίρια τις πολυτελείς παροχές και ανέσεις στην τεράστια πευκόφυτη έκταση που περιλαμβάνει δύο επαύλεις.

Η δυναστεία Ανιέλι στο Ιόνιο

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας, σε κοντινή απόσταση από τη βίλα Ρότσιλντ, στον κόλπο της Κουλούρας, δεσπόζει και η έπαυλη που συνδέθηκε με την ιταλική δυναστεία των Ανιέλι. Ενα παλιό αρχοντικό του 15ου αιώνα, ιδιοκτησίας τότε της οικογένειας κερκυραίων ευγενών Κουαρτάνο και μετέπειτα της οικογένειας Γεννατά, που είναι χτισμένο πάνω σε έναν καταπράσινο λοφίσκο, με την παρθένα φυσική ομορφιά να το περιβάλλει αμφιθεατρικά. Στους περιμετρικούς οχυρωματικούς τοίχους διατηρούνται οι πολεμίστρες που είχαν κατασκευαστεί για την αντιμετώπιση των ληστών της εποχής και των επιδρομών από τους πειρατές, ενώ στην είσοδο του αρχοντικού κτίστηκε εκκλησία από λαξευμένη πέτρα προς τιμήν του Αγίου Νικολάου.

Τη δεκαετία του 1980 αγοράστηκε από την Ουμπέρτα Νάσι, εγγονή του ιδρυτή της Fiat, Τζιοβάνι Ανιέλι, και ήταν επί χρόνια ο σταθερός προορισμός διακοπών της ισχυρής ιταλικής οικογένειας. Η πολυτελής κατοικία που διαθέτει 13 υπνοδωμάτια περιβάλλεται από έναν αχανή κήπο γεμάτο λεμονιές, πορτοκαλιές, μανόλιες και κυπαρίσσια, ενώ διαθέτει και έναν νεόκτιστο πέτρινο ξενώνα. «Η θέα από κάθε παράθυρο είναι σαν ένας καταπληκτικός πίνακας ζωγραφικής» περιγράφει η Σίλβια Λε Μαρσάν, εγγονή της Ουμπέρτα Νάσι, προωθώντας πλέον την πώληση του πολυσυζητημένου «Kouloura House», με τιμή που ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια.

Ο Λευκός Οίκος των Ντάρελ

«Ασημοπράσινες ελιές, σκουροπράσινα κυπαρίσσια, πολύχρωμα βράχια στις ακτές και η θάλασσα απαλή και λεία σαν οπάλι στο μπλε της αλκυόνας, το πράσινο του σμαραγδιού». Ο Τζέραλντ Ντάρελ περιγράφει τη θέα από το περίφημο «White House» στο Καλάμι, τον διπλανό κόλπο από το γραφικό λιμανάκι της Κουλούρας.

Για πολλούς οι Ντάρελ είναι η πιο διάσημη οικογένεια που σχετίζεται με το νησί της Κέρκυρας. Η τηλεοπτική σειρά «The Durrells», που ξεκίνησε να προβάλλεται με τεράστια επιτυχία το 2016 στη βρετανική τηλεόραση, εκτόξευσε το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον για το νησί όπου η εκκεντρική και γοητευτική λογοτεχνική οικογένεια πέρασε τέσσερα αξέχαστα χρόνια, από το 1935 μέχρι το 1939. Πρώτος έφτασε ο μεγάλος γιoς της οικογένειας Λόρενς Ντάρελ, μαζί με τη σύζυγό του Nάνσι και αρχικά έμειναν σε ένα σπίτι στο Κοντόκαλι, βόρεια της πόλης, στη Βίλα Ανεμογιάννη. Ακολούθησε λίγο μετά η μητέρα του Λουίζα, με τα τρία μικρότερα αδέλφια του, Λέσλι, Μάργκαρετ και Τζέραλντ, μετακόμισαν στο Πέραμα και στην τοποθεσία Αγία Κυριακή κοντά στο σημερινό αεροδρόμιο, μέχρι που εντοπίστηκε ύστερα από πολλές προσπάθειες μια καλύβα ψαράδων στο Καλάμι, βορειοανατολικά του νησιού, αρκετά μακριά από την πόλη της Κέρκυρας. Εκεί εγκαταστάθηκαν, επισκευάζοντας την καλύβα και γοητευμένοι από την παρθένα φύση, εμπιστεύτηκαν τη φιλόξενη αγκαλιά των ντόπιων.

Το περίφημο «Λευκό Σπίτι» έγινε η αφορμή έμπνευσης στην επιτυχημένη λογοτεχνική διαδρομή του Λόρενς Ντάρελ αλλά και του αδελφού του Τζέραλντ, ο οποίος όταν επέστρεψε στις αρχές του ’80 στην Κέρκυρα αισθανόταν ενοχές για τη συμβολή με τα βιβλία του στη μαζικοποίηση και την άναρχη τουριστική ανάπτυξη του ειδυλλιακού νησιού που είχε γνωρίσει μικρός.

Το Μεγανήσι και το Μογγονήσι  

H «κόκκινη ασπίδα» των Ρότσιλντ, όπως μεταφράζεται το επίθετό τους στα γερμανικά, έχει καλύψει και το Μεγανήσι. Μία έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή Κεφάλι, στα νοτιοδυτικά του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων Λευκάδας, περιήλθε το 2005 στην ιδιοκτησία της ισχυρής οικογένειας, με προοπτική την τουριστική εκμετάλλευση.

Στη νοτιοανατολική άκρη των Παξών βρίσκεται το Μογγονήσι, όπου στεγάζεται μία ακόμη θερινή κατοικία της οικογένειας Ανιέλι. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, με θέα το προστατευμένο φυσικό λιμάνι.

Ο ξεχωριστός δεσμός του οίκου Hermès με την Αίγινα

Είναι στα τέλη της δεκαετίας του ’50 όταν ο Ζαν-Λουί Ντιμά, απόγονος του Τιερί Ερμές και μετέπειτα επί δεκαετίες ισχυρός άνδρας του φημισμένου γαλλικού οίκου μόδας Hermès, συναντά από ένα παιχνίδι της τύχης τη μετέπειτα σύζυγό του Ρένα Γρηγοριάδη, η οποία σπουδάζει αρχιτεκτονική στο Παρίσι. Ο έρωτάς τους γίνεται η κινητήρια δύναμη για να εκτοξευθεί σε διεθνή τροχιά ο οίκος Hermès, με σαρωτικές πωλήσεις και θηριώδη έσοδα, που τον καθιερώνουν στη συνείδηση του παγκόσμιου στερεώματος της μόδας.

Η αισθητική του οίκου σφραγίζεται από τις επιλογές της ελληνίδας συζύγου του Ζαν-Λουί Ντιμά, ο οποίος αναβαθμίζεται σε διευθύνοντα σύμβουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή και στη συνέχεια πρόεδρο του ομίλου Hermès μέχρι το 2006, όταν πλέον η νόσος του Πάρκινσον τον αναγκάζει να αποσυρθεί.
Η Ρένα Γρηγοριάδη-Ντιμά σχεδιάζει τις καμπάνιες του οίκου, ανανεώνει την εικόνα των κεντρικών γραφείων του στο νούμερο 24 της παρισινής rue du Faubourg Saint-Honoré, αναμορφώνει περισσότερα από 150 καταστήματα του ομίλου ανά τον πλανήτη, ενώ ήδη έχει συμμετάσχει στην ομάδα που επιμελείται τον εσωτερικό σχεδιασμό του αθηναϊκού Hilton. Η λατρεία της για το μοναδικό ελληνικό φως και για «το ωραιότερο νησί του κόσμου», όπως έλεγε για την Αίγινα, από όπου είχε ατελείωτες αναμνήσεις από τα παιδικά της καλοκαίρια, την οδήγησε και πάλι στο νησί του Αργοσαρωνικού, μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, τη Σαντρίν και τον Πιερ-Αλεξίς, για να δημιουργήσουν τη δική τους εξοχική κατοικία. Σε μία πλαγιά στην Παχειά Ράχη, ανάμεσα σε ελιές και οπωροφόρα, στεγάζεται το πετρόκτιστο σπίτι της οικογένειας με μοναδική θέα στο γαλάζιο του Σαρωνικού. Με φόντο τον αρχαίο ελαιώνα της περιοχής είχε πραγματοποιηθεί το 2012 η φωτογράφιση για τη διαφημιστική καμπάνια του οίκου Hermès για την κολεξιόν Ανοιξη/Καλοκαίρι. Η τελευταία επιθυμία του Ζαν-Λουί Ντιμά ήταν να ταφεί στην Αίγινα, όπως και έγινε. Η Ρένα Γρηγοριάδη, που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2009, είναι κι εκείνη ενταφιασμένη στο μικρό νεκροταφείο έξω από το ορεινό χωριό της Παχειάς Ράχης.

Η Μύκονος της Φιόνα φον Τίσεν  

Μια σχεδόν μυθική ζωή «στον πυρετό της ματαιοδοξίας» έχει ζήσει η 88χρονη σήμερα διάσημη βαρόνη Φιόνα φον Τίσεν, η οποία ξεκίνησε ως κόρη βρετανού ανώτερου αξιωματικού του Βασιλικού Ναυτικού, μεγαλωμένη στο Λονδίνο, για να ασχοληθεί ως μοντέλο με τον χώρο της μόδας. Η αριστοκρατική ομορφιά της την οδήγησε στην κορυφή, παρά τη βραχύχρονη καριέρα της στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ο σύντομος γάμος της με τον βαθύπλουτο βιομήχανο και συλλέκτη έργων τέχνης Χανς Χάινριχ Τίσεν-Μπορνεμίτσα τής χάρισε έναν τίτλο ευγενείας και δύο παιδιά, όμως η πολύκροτη σχέση της με τον κατά 16 χρόνια νεότερό της Αλέξανδρο Ωνάση την έκανε πασίγνωστη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο ξαφνικός θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα την οδήγησε μακριά από την Ελλάδα, όμως χρόνια αργότερα, όταν επέστρεψε, η Μύκονος ήταν σχεδόν επιβεβλημένη επιλογή. Μάλιστα δεν άργησε να αποκτήσει και το δικό της κατάλευκο σπίτι στο κοσμοπολίτικο νησί. Η ίδια προτιμούσε να περνά με λίγους επιλεγμένους φίλους τις καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες της στο Νησί των Ανέμων, όμως πλέον στη ζωή της είχε έρθει ένας νέος έρωτας: ο επιχειρηματίας αντικέρ Δημήτρης Βήτος, ο οποίος λάτρευε και εκείνος τη Μύκονο. Οταν αργότερα το ζευγάρι χώρισε, το σπίτι στο νησί πουλήθηκε, τα χρόνια πέρασαν και η Φιόνα φον Τίσεν δεν ξαναγύρισε, ζώντας πλέον ήσυχα και απομονωμένα κοντά στην κόρη της Φραντσέσκα και στα εγγόνια της, έχοντας τις πιο ανεξίτηλες αναμνήσεις από μια συναρπαστική ζωή.

Πάτµος – Σίφνος – Αντίπαρος

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ανακάλυψε την Πάτμο ο πρίγκιπας Σαντρουντίν Αγά Χαν και γοητεύτηκε αστραπιαία από την υποβλητική ομορφιά της. Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο, χρειάστηκε να κάνει μια στάση στο νησί για να επισκευάσει το πολυτελές γιοτ του και αποφάσισε αμέσως να αγοράσει σπίτι εκεί. Στο εντυπωσιακό αρχοντικό στη Χώρα, με πανοραμική θέα στη Σκάλα, επέστρεφε τακτικά μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, την ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στην Αλεξάνδρεια, Κάθριν Αλέια Μπερικέτι Σούρσοκ. Το 2000 ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Πάτμου για την προσφορά τους στο νησί και την ίδια χρονιά δημιούργησαν σε μια παραθαλάσσια έκταση στο Μελόι ένα πρότυπο παγκοσμίως καταφύγιο για τα εγκαταλελειμμένα, γερασμένα και κακοποιημένα γαϊδούρια που για χρόνια χρησιμοποιούνταν ως υποζύγια.

Ο Γιάννης Στεφανίδης, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων με έδρα το Λονδίνο και λάτρης της Πάτμου εδώ και δεκαετίες, βοήθησε στη διαμόρφωση του αρχοντικού του πρίγκιπα Αγά Χαν, και είναι ο ίδιος που ανέλαβε σχεδιαστικά να κάνει πραγματικότητα και το όνειρο του Κέβιν Μπράιν, επί χρόνια διαχειριστή επενδύσεων στη Wall Street, και της ζωγράφου συντρόφου του Τζέσικα Σμιθ. Το ζευγάρι των Αμερικανών αγόρασε το 2005 στη Χώρα την πολυεπίπεδη βίλα του Αστον Χόκινς, εκτελεστικού αντιπροέδρου μέχρι το 2001 του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, ο οποίος μαζί με τον τότε συνεργάτη του Τιμ Χάσμπαντ, επιμελητή του αμερικανικού μουσείου, είχαν συνδυάσει δύο διώροφες εξοχικές κατοικίες στην πλαγιά του λόφου, κάτω από το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Αργότερα, ο Κέβιν Μπράιν αγόρασε από έναν βοσκό του νησιού και ένα γειτονικό, μικρότερο σπίτι, που ενσωματώθηκε τελικά με τις σχετικές παρεμβάσεις στην εντυπωσιακή κατοικία.

Ενα επίσης καλαίσθητο αρχοντικό στη Χώρα διαθέτει ο κορυφαίος διεθνής φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ, ο οποίος πρωτοέφτασε στο νησί το 1967 και εδώ και χρόνια εγκαθίσταται ένα μεγάλο διάστημα εκεί. Μαζί με την ελληνίδα σύζυγό του Ντίνα και την κόρη τους Αννα διαθέτουν και ένα εντυπωσιακά συντηρημένο αγροτόσπιτο στο κτήμα τους στο Λιβάδι Γερανού.

Επίτιμος δημότης Πάτμου «για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του προς τα ασθενέστερα μέλη της τοπικής κοινωνίας» ανακηρύχθηκε το 2013 και ο ανιψιός του πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν, ο 83χρονος σήμερα πρίγκιπας Αμίν Αγά Χαν, γιος του Αλί Χαν, ο οποίος υπήρξε παντρεμένος και με τη Ρίτα Χέιγουορθ. Στην ακίνητη περιουσία που κατέχει στο Νησί της Αποκάλυψης o πάμπλουτος, με φιλανθρωπικό έργο, πρίγκιπας που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Πάτμο το 1970, προστίθεται και μια εξαιρετικά καλόγουστη πολυτελής βίλα με πισίνα, πλάι στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, ψηλά στη Χώρα.

«Στη Σίφνο έχω την αίσθηση ότι ξαναγεννιέμαι» έχει πει σε συνέντευξή του ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο βραβευμένος σκηνοθέτης που έχει ταξιδέψει συχνά-πυκνά στη χώρα μας. Το 2010 συμμετείχε ως ηθοποιός στην ταινία του Ολιβιέ Ορλέ «Νικόστρατος: Ενα ξεχωριστό καλοκαίρι» που γυρίστηκε στη Σίφνο και στη Μήλο, και γοητευμένος από την αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά επέλεξε να αγοράσει στη Σίφνο, στην περιοχή Πλακωτό, ένα παλιό αρχοντικό που το ανακαίνισε σε εξοχική κατοικία του.

Ο Τομ Χανκς (πολιτογραφημένος Ελληνας από το τέλος του 2019, με τιμητική απόφαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου) και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον δεν σταματούν να εκφράζουν με κάθε ευκαιρία τη λατρεία τους για τη χώρα μας. Σε μία κρουαζιέρα τους στο Αιγαίο πριν από χρόνια επέλεξαν την Αντίπαρο για να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους. Σε ένα οικόπεδο 6 στρεμμάτων, ανάμεσα στην παραλία Γλυφά και στη Χώρα, βρίσκεται το πετρόκτιστο σπίτι του διάσημου ζευγαριού, πλάι στην πισίνα και στον ξεχωριστό ξενώνα για τους φίλους τους.

Στην Αντίπαρο, επίσης, στα βορειοδυτικά του νησιού, πάνω από την παραλία Σιφνέικος Γιαλός, δεσπόζει η βίλα του Ζαν-Πολ Αγκόν, μέχρι και εφέτος προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της L’Oréal, οπότε και συνταξιοδοτείται αναγκαστικά στα 65 του χρόνια, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας. Ο υπερδραστήριος και επιτυχημένος CEO της εταιρείας-κολοσσού, δηλωμένος λάτρης της Ελλάδας, με έναν πίνακα του Αλέκου Φασιανού να κοσμεί το γραφείο του στο Παρίσι, ξεκίνησε να επισκέπτεται σταθερά την Αντίπαρο από το 2013, οπότε και απέκτησε τη δική του ιδιοκτησία εκεί.

«Απόβαση» στο Πόρτο Χέλι

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, και η σύζυγός του βασίλισσα Μάξιμα επισκέφθηκαν τον Αύγουστο του 2010 το Πόρτο Χέλι και τις Σπέτσες, καλεσμένοι τότε στον γάμο του γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαου, με την Τατιάνα Μπλάτνικ. Ενθουσιασμένο, το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας ζήτησε να ενημερωθεί από μεσίτες για τις διαθέσιμες κατοικίες και το 2012 προχώρησαν στην αγορά. Η συγκεκριμένη έπαυλη στη θέση Δορούφι κοντά στο Κρανίδι που ανήκε στον γερμανό φωτογράφο Μάνφρεντ Ρίκερ, είναι χτισμένη σε μια έκταση 5 στρεμμάτων, ενώ περιλαμβάνει συγκρότημα τριών κατοικιών, πισίνα, ιδιωτική παραλία και μαρίνα.

Στην «Ελληνική Ριβιέρα», όπως αποκαλούν τη συγκεκριµένη περιοχή της Αργολίδας, υπάρχουν πολλές πολυτελείς βίλες. Για το ποσό των 11,8 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο της τιµής εκκίνησης, που είχε οριστεί στα 4,7 εκατ. ευρώ, πουλήθηκε µέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασµού το 2018 παραλιακή κατοικία άλλοτε ισχυρού µεγαλοεκδότη στο Πόρτο Χέλι. Η παραλιακή έπαυλη, που ανήκε παλαιότερα σε old money εφοπλιστή, βρίσκεται στον Αγιο Αιµιλιανό και ανήκει πλέον στον ελβετό µεγαλοεπενδυτή Νιλ Ρίµερ.

Οι φήµες και η «κατάρα»  

Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς πρωταγωνιστεί στις κατά καιρούς διαδιδόμενες φήμες ότι αγόρασε μία ακόμη τεράστια έκταση ή υπερπολυτελή βίλα σε διαφορετικό σημείο της Ελλάδας, από τους Λιαπάδες στη δυτική ακτή της Κέρκυρας και το Μεγανήσι, μέχρι το Πόρτο Χέλι και την Ανδρο, όπου συχνά καταπλέει για τις διακοπές του. Ετσι κι αλλιώς, οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις ακινήτων στις περισσότερες περιπτώσεις ολοκληρώνονται μέσω υπεράκτιων ή εξωχώριων εταιρειών, χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του εκάστοτε φυσικού προσώπου που είναι και ο ιδιοκτήτης.

Το ιδιόκτητο αρχοντικό στο Νημποριό της Σύμης που αποδιδόταν στον ιταλό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει νέα ιδιοκτήτρια, γόνο της οικογένειας Ανιέλι, ενώ η Μπάρμπαρα Ντέλα Βάλε, σύζυγος του CEO της Tod’s και πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Fiorentina Nτιέγκο Ντέλα Βάλε, εξακολουθεί να απολαμβάνει τη μοναδική θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού που διατηρεί στο γραφικό νησί των Δωδεκανήσων.

Ο Ρόουαν Ατκινσον, ο αγαπημένος Mr. Bean, δεν έχει αποκτήσει, όπως λέγεται, σπίτι στην Ανδρο, ούτε η Τζούλια Ρόμπερτς στην Πάτμο. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ βρέθηκε παλαιότερα φιλοξενούμενος στο Νησί της Αποκάλυψης, αλλά δεν αποφάσισε να επενδύσει σε κάποιο ακίνητο εκεί.

Ο πέρσης μεγιστάνας του πετρελαίου και συλλέκτης έργων τέχνης Χασέμ Χοσροβανί μαζί με τη σύζυγό του Κέιτ λατρεύουν την Ελλάδα, όμως δεν έχουν ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφαλίσει το σπίτι των διακοπών τους στη χώρα μας.

Ο κολπίσκος κοντά στο Φαληράκι της Ρόδου εξακολουθεί να ονομάζεται παραλία Αντονι Κουίν – ο θρυλικός «Ζορμπάς» συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» που πραγματοποιήθηκαν το 1960 στο Νησί των Ιπποτών -, όμως η συγκεκριμένη τεράστια έκταση που είχε αγοράσει περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο ύστερα από πολλές ενστάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η Κατρίν Ντενέβ, που είχε ταξιδέψει μαζί με τον Αλέν Ντελόν στη Σύρο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε αγοράσει ένα ακίνητο στο Δελφίνι, το οποίο όμως το πούλησε πολύ σύντομα. Ο προσωπικός της κομμωτής, μάλιστα, έχει αποκτήσει το δικό του σπίτι πίσω από το Δημαρχείο του νησιού, όπου τη φιλοξενούσε όποτε επισκεπτόταν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Στην Υδρα, όπου οι φήμες έλεγαν ότι ακόμη και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε αποκτήσει το δικό της ακίνητο, οι θρύλοι για την μποέμικη δεκαετία του ’60 και το περίφημο σπίτι των 1.500 δολαρίων που αγόρασε ο Λέοναρντ Κοέν είναι ακόμη ζωντανοί. Ερχόμενος από το Λονδίνο, ο Κοέν είχε γνωρίσει τυχαία σε ένα πάρτι την – επίσης εβραϊκής καταγωγής – Μπάρμπαρα Ρότσιλντ, που είχε χωρίσει από τον σύζυγό της Βίκτορ της γνωστής δυναστείας και επρόκειτο να παντρευτεί τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Τον Απρίλιο του 1960, μόλις πρωτοέφτασε στο νησί ο Κοέν, άγνωστος και απένταρος εμιγκρές ο ίδιος, έσπευσε να χτυπήσει την πόρτα του περίφημου αρχοντικού του έλληνα ζωγράφου. «Δεν θέλουμε κι άλλους Εβραίους εδώ!» ήταν η απάντηση της οικονόμου, πριν του κλείσει την πόρτα κατάμουτρα. «Εκείνη την ώρα καταράστηκα το σπίτι» παραδέχθηκε μετέπειτα ο Κοέν. Πρόκειται για το ίδιο αρχοντικό που τον Δεκέμβριο του 1961 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε, καίγοντας μαζί μεγάλο αριθμό έργων του ζωγράφου.