Μπορεί τα σχέδια για την επόμενη μέρα στην εστίαση να έχουν ανακοινωθεί και να αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 15 Ιουλίου, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται πως… φρενάρουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τα σημερινά 1.820 κρούσματα, αλλά και την συνολική αύξηση… 287% σε μόλις μια εβδομάδα αναγκάζουν τόσο το επιστημονικό, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας να εξετάσουν ξανά τα μέτρα που είχαν ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, μετά και τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία εβδομάδα, όλες οι ανακοινώσεις για Covid – free και μεικτά καταστήματα, τίθεται εν αμφιβόλω.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται… στον αέρα. Μια πιο ξεκάθαρη απάντηση αναμένεται να λάβουν αύριο, όταν και θα συνεδριάσει η επιτροπή.

Παράλληλα, αύριο οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις, με την επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους να είναι αρκετά πιθανό έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές να δούμε καθολική χρήση μάσκας παντού.

Μπαίνει στον πάγο το σχέδιο για μεικτούς και αμιγείς χώρους;

Άλλα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν είναι το να απαγορευτεί σε ανεμβολίαστους να κάθονται σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο. Έτσι, είναι αρκετά πιθανό στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν να περιλαμβάνεται ότι οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Άλλα σενάρια που έχουν ακουστεί είναι να επαναλειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι αργότερα – και όχι στις 15 Ιουλίου. Μια άλλη φήμη που διακινείται κυρίως ανάμεσα στους πολίτες στα social media είναι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 01:30.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εξετάζουν επίσης, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός μπει στο κόκκινο. Σε μια τέτοια περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργεί η εστίαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.

Ακόμη ένα μέτρο το οποίο αρκετοί ειδικοί «ασπάζονται» είναι η επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα, δηλαδή όλοι οι πολίτες – ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι – να φορούν τη μάσκα τους και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις αναμένονται την Πέμπτη στις 18:00 στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, τη Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Γκίκα Μαγιορκίνη.