Με το πέρας του θέρους, στις 26 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί πολίτες θα κληθούν στις κάλπες να αναδείξουν την νέα κυβέρνησή τους.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση και πιθανώς θα κληθούν να συγκυβερνήσουν 2 ή και 3 κόμματα.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπικές έρευνες δίνουν προβάδισμα στο κόμμα των Πρασίνων, καθώς ο χρισμένος διάδοχος του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, Αrmin Laschet, με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, φαίνεται να είναι κατώτερος των προσδοκιών σε σύγκριση με την καγκελάριο Μέρκελ, ωστόσο το κόμμα εν συνόλω τον τελευταίο καιρό φαίνεται να «κερδίζει» λίγο έδαφος.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΙΡΜΕΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΣΚΣΠΣ ΜΜΜ

Το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας είναι κατά βάση αναλογικό, οπότε το μερίδιο ψήφου που δίνεται μεταφράζεται λίγο ως πολύ και άμεσα σε μερίδιο εδρών στο κοινοβούλιο που θα προκύψει.
Τα κόμματα που θα λάβουν λιγότερο από το 5% της εθνικής ψήφου, ή λιγότερες από τρεις άμεσα εκλεγμένες έδρες, δεν λαμβάνουν αναλογικές κοινοβουλευτικές έδρες.

Λίγα λόγια για τους υποψήφιους Καγκελάριους

  • Armin Laschet / Kόμμα Χριστιανοδημοκρατικών(CDU)

Για την Άνγκελα Μέρκελ, η επιλογή του Laschet ήταν μία δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ακολουθήσει. Η δημοφιλία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατικών από τον Φεβρουάριο είχε παρουσιάσει δημοσκοπική κάμψη που επιδεινώθηκε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τον Απρίλιο.
Το CDU θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα κόμματα στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, μένοντας εκτός κυβέρνησης για 20 από τα 72 χρόνια της δημοκρατίας.

  • Annalena Baerbock/Κόμμα των Πρασίνων

Οι Πράσινοι της Γερμανίας είναι μία ισχυρή πολιτική δύναμη από ό, τι παρόμοια κόμματα σε άλλες χώρες. Λόγω του αντιπροσωπευτικού εκλογικού συστήματος της Γερμανίας, συνήθως έχουν ένα σημαντικό τμήμα εδρών στην γερμανική βουλή.
Μεταξύ 1998 και 2005 ήταν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού μαζί με το SPD του Gerhard Schröder.

  • Olaf Scholz/ Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατικών(SPD)

Το SPD είναι το παραδοσιακό κόμμα της αντιπολίτευσης της κεντροαριστεράς στο πολιτικό στερέωμα της Γερμανίας.
Είναι το μόνο κόμμα, εκτός από το CDU, που έχει αναδείξει καγκελάριο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, αλλά όπως και πολλά από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης έχει «πέσει» σε παρακμή.
Ο Olaf Scholz είναι επί του παρόντος αναπληρωτής και υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ.

  • Christian Lindner/ Kόμμα των Φιλελευθέρων(FDP)

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ή το FPD είναι ένα μικρό φιλελεύθερο κόμμα της κεντροδεξιάς. Eίναι λιγότερο συντηρητικό από το CDU και προτιμούν στην οικονομία ένα πιο φιλελευθερο μοντέλο από το κόμμα του SPD.
Το FDP είναι ,συνήθως, κόμμα συνασπισμού με δύο μεγαλύτερα κόμματα διακυβέρνησης.
Η πιο πρόσφατη συμμαχία ήταν με το κόμμα της Μέρκελ την περίοδο 2009-2013.

Η πιθανή κυβερνητική συμμαχία της « Τζαμάϊκα»

Oι γερμανοί πολιτικοί σχολιαστές συνήθως ονοματίζουν τους πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς, όπως το  GroKo για τον «μεγάλο συνασπισμό» των CDU και SPD.

Μία πιθανή, λοιπόν, μελλοντική κυβερνητική συμμαχία είναι η «Τζαμάϊκα»,όπως λέγεται, δηλαδή το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών με τους Πράσινους.
Τα χρώματα των αντίστοιχων κομμάτων προσομοιάζουν αυτά της σημαίας της εν λόγω χώρας και έτσι προκύπτει αυτό το  όνομα της νέας πιθανής πολιτικής συμμαχίας.