Τέσσερα όμορφα νησιά του Ιονίου. Από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα μέχρι το λιγότερο γνωστό Μεγανήσι και από τη μαγεία των Παξών μέχρι την ατμοσφαιρική Κεφαλλονιά, το ΒΗΜΑgazino ετοιμάζει βαλίτσες και παραδίνεται στη σαγήνη του Ιονίου.

Κέρκυρα

Η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Η Κέρκυρα της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσι με το Αχίλλειον που έχτισε μεταξύ 1887 και 1891 ως καταφύγιό της. Η Κέρκυρα της οικίας Ρότσιλντ στις Σινιές, από την οποία έχουν περάσει οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της υφηλίου καθώς και γαλαζοαίματοι. Η Κέρκυρα ακόμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην οποία ο ίδιος πέρασε πολλά καλοκαίρια παίζοντας γκολφ. Αλλωστε το γήπεδο γκολφ του νησιού ήταν μια δική του ιδέα, όταν το 1965 βρέθηκε στο νεόδμητο τότε ξενοδοχείο «Χίλτον» – πρώην «Ξενία» – της Κέρκυρας και συμβούλευσε τον ιδιοκτήτη του Χαράλαμπο Τσαούσογλου να δημιουργήσει γήπεδο γκολφ. Δύο χρόνια αργότερα, η έκταση στο Λιβάδι του Ρόπα είχε αγοραστεί και ο ελβετός αρχιτέκτονας Ντόναλντ Αραντίν σχεδίαζε το γήπεδο.

Παλαιοκαστρίτσα

Σήμερα είναι τόσo πολλά αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος στο νησί των Φαιάκων. Φυσικά μια βόλτα στην Παλιά Πόλη (αναγνωρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, καθώς παραμένει σχεδόν ίδια από την εποχή της Ενετοκρατίας) επιβάλλεται.

Δείτε λοιπόν τη Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία της Κέρκυρας (και των Βαλκανίων), και περιηγηθείτε στο Καμπιέλο, την παλαιότερη συνοικία της πόλης, με τα στενά καντούνια, εκεί που οι μπουγάδες κρέμονται από τα αντικριστά παράθυρα των βενεντσιάνικων κτισμάτων. Επισκεφθείτε ακόμη το βόρειο κομμάτι του νησιού. Ανακαλύψτε τα χωριά Καρουσάδες και Ανω και Κάτω Γαρούνα, αλλά και την Παλαιοκαστρίτσα με τα σμαραγδένια νερά. Στη νότια πλευρά δημοφιλείς παραλίες είναι η Χαλικούνα, με τους αμμόλοφους με τα κρινάκια και τις ορχιδέες, αλλά και ο Γαρδένος.

Αξέχαστη εμπειρία ακόμη είναι μια επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια που θα σας μυήσει στη ζωή και στο έργο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας μέσα από προσωπικά του αντικείμενα αλλά και σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές. Στεγάζεται στην Κουκουρίτσα, σε ένα από τα κτήματα της οικογένειας Καποδίστρια, σε μια εξοχική κατοικία όπου και ο ίδιος ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ζήσει στα νεανικά του χρόνια. Μια ιδανική επιλογή για διαμονή στην Κέρκυρα αποτελεί το Angsana Corfu Resort & Spa.

Αυτό το καλοκαίρι άνοιξε τις πύλες του σηματοδοτώντας την άφιξη του διεθνώς αναγνωρισμένου ξενοδοχειακού ομίλου Banyan Tree Hotels & Resorts στην Ευρώπη. Σε μια μοναδική τοποθεσία στις Μπενίτσες, μόλις 11 χλμ. νότια από την πόλη της Κέρκυρας, το «Angsana Corfu» δεσπόζει σε ένα καταπράσινο τοπίο και απλώνεται σε μια έκταση 210 στρεμμάτων. Αποτελείται από 159 δωμάτια και σουίτες καθώς και 37 pool villas με θέα στη θάλασσα, χτισμένες αμφιθεατρικά στον λόφο. Οι επισκέπτες του θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να γευτούν συνταγές από τις κουζίνες όλου του κόσμου στα 10 ξεχωριστά εστιατόρια και lounge bars του ξενοδοχείου. Αποκορύφωμα αυτής της μοναδικής γευσιγνωστικής περιήγησης στο «Angsana Corfu» αποτελεί η άφιξη του εστιατορίου «Botrini’s», όπου οι συνδαιτυμόνες θα ζήσουν μια εξαιρετική εμπειρία μεσογειακών γεύσεων με την υπογραφή του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Εκτορα Μποτρίνι.

Μεγανήσι

Πολυτελή κότερα αγκυροβολούν στις απόμερες παραλίες και οι ντόπιοι δεν εντυπωσιάζονται από τις συνεχείς αφίξεις των VIPs. To μικροσκοπικό Mεγανήσι είναι το νησί που αγαπά το διεθνές τζετ σετ. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μέλη της οικογένειας Ρότσιλντ αγόρασαν πριν από κάποια χρόνια μεγάλα κομμάτια γης στην περιοχή, ενώ η χήρα του Στιβ Τζομπς, Λορίν Πάουελ Τζομπς, το επισκέπτεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι.

Μεγανήσι

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηποννήσων Λευκάδας (περιλαμβάνει ακόμη τον διάσημο Σκορπιό, το Σκορπίδι, τη Σπάρτη, τη Μαδουρή, που είναι συνυφασμένη με τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, και άλλα νησάκια) και στα 22,4 τ.χλμ. του συναντά κανείς έναν παράδεισο που απέχει λιγότερο από μισή ώρα με το ferry από το Νυδρί της Λευκάδας. Ουσιαστικά συναντάμε τρεις οικισμούς. Στο Βαθύ χτυπά η καρδιά του νησιού, με ψαροταβέρνες, εστιατόρια και cafés. Η σύγχρονη μαρίνα φιλοξενεί πλήθος σκαφών, χωρίς όμως να χάνεται η αίσθηση ενός γραφικού παραθαλάσσιου χωριού.

Την ίδια στιγμή, το Σπαρτοχώρι είναι ένας οικισμός χτισμένος σε μια λοφώδη έξαρση του εδάφους και αν και μικρός παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς συγκροτείται από παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια, ενώ διαθέτει και μια πλατεία, πραγματικό μπαλκόνι στη θάλασσα και στις ακτές, με πανοραμική θέα προς τον Σκορπιό και τα ανατολικά παράλια της Λευκάδας.

Τέλος, το Κατωμέρι, το οποίο αποτελεί και έδρα του νησιού, αποτελεί έναν γραφικό οικισμό με παλιά πέτρινα σπίτια και κάποια νεότερα. Φυσικά, οι παραλίες του Μεγανησίου είναι ονομαστές για τα κρυστάλλινα νερά τους. Εχουμε και λέμε: Αγιος Ιωάννης, Φανάρι, Αθερινός, με τα υπήνεμα σαν πισίνα νερά, Λιμονάρι, Πασουμάκι, αλλά και Πόρτο Ελιά με το πανέμορφο λευκό βότσαλο. Ονομαστή και η Σπηλιά του Παπανικολή. Το όνομά της προέρχεται από το υποβρύχιο «Παπανικολής» καθώς, όπως λέγεται, χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως ορμητήριο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παξοί

Κάτω από την Κέρκυρα βρίσκεται αυτό το όμορφο νησάκι, ο Βενιαμίν των Επτανήσων, με τους απέραντους ελαιώνες και τις 64 εκκλησίες. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι επειδή στο νησί η Ορθοδοξία επιβίωσε για μεγάλο διάστημα κάτω από τον ζυγό των ξένων κατακτητών, κυρίως των Ενετών, το αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης ήταν στο εσωτερικό των περισσότερων εκκλησιών οι τοιχογραφίες να μην ακολουθούν τα πρότυπα της βυζαντινής αγιογραφίας αλλά να παραπέμπουν σε δυτικότροπη τεχνοτροπία. Λέγεται μάλιστα ότι ο χριστιανισμός έφτασε στο νησί από τους μαθητές του Αποστόλου Παύλου, Γάιο και Κρίσπο.

Παξοί

Σύμφωνα με την παράδοση, πάνω στον τάφο του Γάιου, που έδωσε και το όνομά του στην πρωτεύουσα των Παξών, χτίστηκε η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή εκκλησία των Παξών βρίσκεται κοντά στη Λάκκα και είναι η Υπαπαντή. Μπορεί μάλιστα να υπερηφανεύεται ότι είναι η μοναδική δίτρουλη εκκλησία στα Επτάνησα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι βασικές συνοικίες των Παξών είναι ο Γάιος, ο Λογγός, η Λάκκα και τα Μαγαζιά, ενώ το υπόλοιπο νησί αποτελείται από μικροοικισμούς. Κέντρο των Παξών είναι ο Γάιος. Mια στενή λωρίδα τον χωρίζει από το κατάφυτο νησάκι του Αγίου Νικολάου.

Σηµειώνεται ότι µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του 1930 ήταν φαλακρό, όμως δεντροφυτεύτηκε και εναρμονίζεται πλήρως με το τοπίο. Στην κορυφή του βρίσκεται καλά κρυμμένο πίσω από τα πεύκα το ενετικό κάστρο που άρχισε να χτίζει το 1423 ο βαρόνος Αδάμ Β’ Σαν Ιππόλυτος. Περί τα 13 λεπτά με ταχύπλοο από τον Γάιο απέχουν οι Αντίπαξοι, ένα μικροσκοπικό νησί έκτασης 4,1 τ.χλμ. με γαλάζια νερά και αμπελώνες που βγάζουν γλυκόπιοτο κρασί. Οι παραλίες των Παξών φυσικά είναι ασυναγώνιστες. Επισκεφθείτε τον Ερημίτη στη δυτική πλευρά του νησιού που βρίσκεται ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, τις Πλάκες στα ανατολικά, το Γαλάζιο (προσβάσιμη μόνο με σκάφος), το Μογγονήσι, μια από τις λίγες αμμώδεις παραλίες του νησιού, το Μονοδένδρι, την παραλία Καμίνι Γκούβα, τη Κακή Λαγκάδα, το Λεβρεχιό, το Κηπιάδι, αλλά και το Μαρμάρι. Στους Αντίπαξους θα κάνετε τις βουτιές σας στη Βρίκα ή στο Βουτούμι. Η άμμος είναι λευκή και λεπτή σαν το αλεύρι.

Κεφαλλονιά

Αδύνατον να την εξερευνήσεις σε ένα μόνο ταξίδι. Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου παραμένει το πιο μυστηριώδες από όλα. Για παράδειγμα, ο βράχος της Κουνόπετρας, που όπως ομολογεί και το όνομά του βρισκόταν σε αργή ασταμάτητη κίνηση, ανήκει στη σειρά γεωλογικών παραδόξων που συναντάμε στη φύση της Κεφαλλονιάς, όπως και οι Καταβόθρες, όπου το θαλασσινό νερό μπαίνει σε ρωγμές κοντά στην ακτή και εξαφανίζεται. Η

πανέμορφη Κεφαλλονιά λοιπόν. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Αργοστόλι. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Λάσση, αλλά και δύο πανέμορφες παραλίες, ο Μακρύς και ο Πλατύς Γιαλός. Νοτοτιοδυτικά του Αργοστολίου, στο χωριό Περατάτα, στην περιοχή της Λειβαθούς, βρίσκεται η παλιά μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς επί Ενετοκρατίας, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Φυσικά, ο επισκέπτης δεν μπορεί να μην περάσει από το γραφικό Φισκάρδο, στο βόρειο μέρος του νησιού, 50 χλμ. από το Αργοστόλι, το οποίο πήρε το όνομά του από τον νορμανδό κατακτητή Ροβέρτο Γυισκάρδο. Μάλιστα ο περιηγητής Μίλερ, κατά την επίσκεψή του τον 19ο αιώνα, έγραψε ότι πρόκειται για μια από τις γοητευτικές και ενδιαφέρουσες γωνιές της Γης. Τα χρωματιστά σπίτια του με τις κεραμοσκεπές, κτίσματα του 18ου αιώνα, το πράσινο της πυκνής βλάστησης, οι μπουκαμβίλιες και τα κόκκινα γεράνια δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό, ενώ τα όμορφα cafés και τα εστιατόρια στολίζουν την προκυμαία όπου «ξεκουράζονται» σκάφη και ιστιοπλοϊκά.

Για κοντινές βουτιές προτείνονται οι παραλίες Αγία Ιερουσαλήμ, Εμπλυση και Φώκι. Μια στάση στη γραφική Ασσο με το ενετικό της κάστρο επιβάλλεται. Εκεί κοντά βρίσκεται και η πιο γνωστή παραλία του νησιού αλλά και μια από τις πιο διάσημες της Μεσογείου, ο Μύρτος. Φυσικά υπάρχει και το Ληξούρι, το αντίπαλον δέος του Αργοστολίου. Επισκεφθείτε το και εξερευνήστε την πανέμορφη περιοχή τριγύρω, με τα γραφικά χωριουδάκια.

Πολύ κοντά βρίσκεται η Μονή Κηπουραίων. Οσο για παραλίες, με βάση το Ληξούρι θα πάτε εύκολα στους Πετανούς, που πολλοί τους συγκρίνουν με τον Μύρτο, στο Ξι, με το ξεχωριστό κοκκινο-κεραμιδί χρώμα της άμμου, στην Πλατιά Αμμο, αλλά και στην περίφημη Κουνόπετρα. Και µην ξεχνάµε, στην Κεφαλλονιά γυρίστηκε πριν από ακριβώς 20 χρόνια η χολιγουντιανή παραγωγή «Το µαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», µε τους Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, που διαφήµισε το καταπράσινο νησί του Ιονίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.