Οι εικόνες συνωστισμού σε μπαρ και κλαμπ που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων φέρνουν νέα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί το 4ο κύμα του φονικού ιού, το οποίο βρίσκεται προ των πυλών.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε έκτακτες ενημερώσεις για τον φονικό ιό.

Βάσει λοιπόν των ανακοινώσεων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, εστίαση, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν από την Πέμπτη μόνο για καθήμενους.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και τα μέτρα που προβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον αριθμό των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά τραπέζι. Μάλιστα, προανήγγειλε βαριά πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Από την πρώτη παράβαση -και μάλιστα από την επόμενη μέρα- οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναστολή λειτουργίας, υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε «είναι δυνατή η επιβολή των κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση». Χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί με αυτή τη φράση ο κ. Χαρδαλιάς άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και υλικό από τα social media προκειμένου να επιβληθεί πρόστιμο σε ένα μαγαζί που παρανόμησε.

Πώς φτάσαμε στις έκτακτες ανακοινώσεις

Εξηγώντας τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει αλματώδης και ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είναι θέμα χρόνου η μετάλλαξη Δέλτα να γίνει η επικρατούσα κάτι που συνιστά «πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο» για τους ανεμβολίαστους.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της τελευταίας περιόδου είναι τα 27 έτη, ενώ το 32% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών προέκυψε από την ιχνηλάτιση ότι κόλλησαν πιθανότατα από συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

Σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά στον Νότιο Τομέα Αθηνών το 66% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν ήταν ηλικίας 15-24 ετών, ενώ η θετικότητα στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας ανήλθε σε 6,1 και 8,4% αντίστοιχα.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά

Σημειώνεται ότι, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, 1.797 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με περισσότερα από 1.200 να εντοπίζονται στην Αττική, ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφονται στα λύματα σε Αττική, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει έρθει στην Ελλάδα και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας έως το τέλος του Αυγούστου, με τους ειδικούς να επισημαίνουν τον κίνδυνο για τέταρτο κύμα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.