Μετά την σημερινή έκρηξη κρουσμάτων και τις εκτιμήσεις για περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού το επόμενο διάστημα, οι επιδημιολόγοι πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ σήμερα καταγράφηκαν 1797 νέα κρούσματα.

Η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει την επιστροφή της γενικευμένης χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Ενδέχεται δε, να μην ανοίξουν όλοι μαζί οι χώροι από την επόμενη Πέμπτη 15 Ιουλίου, έτσι όπως είχε προαναγγελθεί, αλλά το άνοιγμα να γίνει σταδιακά και μόνο αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, εξετάζεται να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τέλος, στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει πέσει και η εφαρμογή μέτρων για μετακίνηση στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας με το ίδιο μοντέλο που ισχύει για τα ταξίδια στα νησιά. Κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτό εφαρμοστεί πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από τους πολίτες θα γίνονται μόνο εφόσον έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την επίδειξη αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για αύξηση κρουσμάτων σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

Την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας χθες κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους περιφερειάρχες και δημάρχους για την πορεία της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.