Νέες ομάδες για την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας  ενεργοποιεί -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»- το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον περιορισμό της εγκληματικότητας.

Πρόκειται για τις Μονάδες Κινητής Αστυνόμευσης (ΜΟΚΑ) στις οποίες θα συμμετέχουν αστυνομικοί από πολλές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ όπως ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, της Ασφάλειας Αττικής  και οι οποίες θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους στην Ομόνοια, την Κυψέλη, τον Αγιο  Παντελεήμονα και την Ακρόπολη.

Πώς θα λειτουργούν

Όπως προκύπτει λοιπόν, από το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο, θα ενεργοποιηθούν σε εξάωρες βάρδιες τρεις ΜΟΚΑ με περίπου 30 άτομα η κάθε μία.

Η κάθε Μονάδα Κινητής Αστυνόμευσης θα αποτελείται από μία ομάδα ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Εγκληματικότητας), μία ομάδα ΔΙΑΣ  (πέρα από αυτές που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς), μία ομάδα έξι ατόμων από την Υποδιεύθυνση Περιπολιών, καθώς επίσης και από περιπολικό της Αμεσης Δράσης, ομάδα Ασφαλείας τριών ατόμων (με πολιτικά), δύο αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής κι ένα συνοδό με σκύλο περιπολίας.

Οι ομάδες αυτές μπορεί να ενισχυθούν από επιπλέον δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, των ομάδων παραεμπορίου και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Περιπολίες σε τρεις… ομόκεντρους κύκλους

Όπως σημειώνεται η κάθε ομάδα θα αναπτύσσεται σε τρεις ομόκεντρους κύκλους. Στον πρώτο κύκλο οι πεζές ή εποχούμενες περιπολίες, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και ο σκύλος περιπολίας. Στον δεύτερο κύκλο η ομάδα ΔΙΑΣ, το περιπολικό και η ομάδα Ασφαλείας και στον τρίτο η ομάδα ΟΠΚΕ  ή ΔΡΑΣΗ σε ρόλο αστυνόμευσης, αλλά κι υποστήριξης των προηγουμένων. Επιπλέον, οι ΜΟΚΑ θα διαθέτουν δύο οχήματα προσαγωγών για την μεταφορά ύποπτων ατόμων .

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ

Στην σχετική ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ σημειώνεται η  ανάγκη για συνεχή ενημέρωση των κεντρικών υπηρεσιών για τους αστυνομικούς ελέγχους,  ενώ αναφέρεται ότι μπορεί να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές  της Αθήνας.

Επίσης σημειώνεται οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις ΜΟΚΑ θα πρέπει να επιδεικνύουν  ψυχραιμία κι επαγγελματισμό, αλλά και να λαμβάνουν διαρκώς  μέτρα αυτοπροστασίας.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι Μονάδες Κινητής   Αστυνόμευσης  που θα ενεργοποιηθούν τώρα δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον θεσμό των «Κινητών Αστυνομικών Μονάδων» που είχαν δραστηριοποιηθεί σε  δεκάδες  περιοχές της χώρας  το 2016 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων. Με ειδικά  οχήματα της ΕΛ.ΑΣ σαν κινούμενα αστυνομικά τμήματα που μετέβαιναν σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές.