Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κοροναϊού. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ανέφερε ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού και αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων, ίσως «έκανε τον κόπο να είναι αρκετά προσεκτικός, ώστε να διασφαλίσει ότι θα ήταν ακόμη περισσότερο ασφαλής, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια από μόνα τους είναι πολύ αποτελεσματικά».

Το κατά πόσο οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να φορούν μάσκα, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς Αμερικανούς. Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε τον Μάιο ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, και δεν έχει αλλάξει έκτοτε αυτή την οδηγία.

Ωστόσο, δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην κομητεία του Λος Άντζελες προέβησαν σε συστάσεις προς τους εμβολιασμένους πολίτες, να φορούν μάσκες σε ορισμένα μέρη.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε πρόσφατα τη συμβουλή του να φορούν όλοι μάσκες και να τηρούν τα μέτρα, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί.

Πλήρες εμβολιασμένο το 60% των Αμερικάνων

Παρόλο που περίπου το 67% των ενήλικων Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση σκευάσματος κατά της Covid και περίπου το 60% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι ρυθμοί εμβολιασμού διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από περιοχή σε περιοχή.

Στην Πολιτεία του Μισισίπι, μόλις το 36% των κατοίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της Covid.

«Θα βλέπουμε, όπως έχω πει, δύο Αμερικές», δήλωσε ο Δρ. Φάουτσι την Κυριακή.

Την 1η Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα στέλνει «ομάδες ανταπόκρισης» για περιπτώσεις επιδημιολογικών εξάρσεων, σε περιοχές που βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση κρουσμάτων.

Η Πολιτεία του Μιζούρι, όπου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων διπλασιάστηκε πρόσφατα, ζήτησε μια ομάδα ανταπόκρισης μόλις λίγες ώρες μετά την εν λόγω ανακοίνωση. Σημειώνεται επίσης ότι οι εμβολιασμοί στην Πολιτεία βρίσκονται χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο, στο 45%.

Ο Δρ. Φάουτσι δήλωσε ότι το 99,2% των θανάτων που σχετίζονται με την Covid σημειώθηκαν ανάμεσα στους ανεμβολίαστους. «Είναι πολύ θλιβερό και τραγικό ότι τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», τόνισε.