Οι εμπειρίες μας από τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν είναι οι καλύτερες.

Ο ιός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος και ικανός να διεισδύει στις ανθρώπινες κοινότητες, δοκιμάζοντας διαρκώς τις αντοχές και τις όποιες πειθαρχίες μας.

Επιπλέον, εξελίσσεται κατά τρόπο δυναμικό, προσαρμόζεται και εκμεταλλευόμενος τις όποιες ανθρώπινες αδυναμίες, ολιγωρίες και αναστολές εντοπίζει πάντα τις ρωγμές των συστημάτων υγείας και του επιδημιολογικού ελέγχου και έτσι διεισδύει και επιβεβαιώνει συνεχώς τη δυνατότητα εξάπλωσής του.

Οποια μέτρα και αν ελήφθησαν κατά καιρούς απεδείχθησαν ανεπαρκή απέναντι στη διεισδυτικότητα και στη δυνατότητα του ιού να προσβάλλει ακόμη και τις προηγμένες και υγειονομικά εξοπλισμένες χώρες.

Μέχρι τώρα αναπτύχθηκε σε τρία κύματα και παρά τις όποιες επιτυχίες των υγειονομικών αρχών παγκοσμίως βρισκόμαστε μπροστά στην ανάπτυξη ενός τέταρτου, ιδιαιτέρως μεταδοτικού και επικίνδυνου, καθώς αποδεδειγμένα πια προσβάλλει και τον νεότερο πληθυσμό, των παιδιών συμπεριλαμβανομένων. Η ινδική μετάλλαξη, ή καλύτερα μετάλλαξη Δέλτα, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται από την ιατρική κοινότητα, κυριάρχησε ήδη στη Βρετανία, απειλεί την Πορτογαλία και εξαπλώνεται με ταχύτητες μεγάλες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η διάδοσή της στη χώρα μας ευνοείται προφανώς από το διεκδικούμενο τουριστικό ρεύμα και τα ταξίδια, εντοπίζεται ήδη στην Κρήτη, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα δημιουργήσει, προϊόντος του χρόνου, εστίες υπερμετάδοσης, απειλώντας να γκρεμίσει τα πάντα στο διάβα της, ακόμη κι αυτό το υποτυπώδες τείχος ανοσίας που με τόσο κόπο έχουν υψώσει οι πολίτες μέσω των εμβολιασμών.

Μαγικές λύσεις προφανώς δεν υπάρχουν. Ούτε τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να επανέλθουν δριμύτερα, αν και οι μάσκες και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας καλόν είναι να διατηρηθούν ως ελάχιστη ασπίδα προστασίας στον κορωνοϊό.

Το μόνο και αποδεδειγμένα διεθνώς αποτελεσματικό μέτρο ανάσχεσης και αυτής της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης δεν είναι άλλο από αυτό των εμβολίων.

Οι εμβολιασμοί, χωρίς καμία αμφιβολία πια, σώζουν στην κυριολεξία τους πολίτες, τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τις χώρες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν νοσούν εύκολα, και όταν αυτό συμβαίνει τα συμπτώματα είναι ελεγχόμενα, οι νοσηλείες περιορισμένες και οι διασωληνώσεις σχεδόν μηδενικές. Και μαζί με τους εμβολιασμένους σώζονται επίσης τόσο οι δουλειές, τα αγαθά και οι υπηρεσίες, όσο και οι ελευθερίες μας.

Οσο περισσότεροι και μαζικότεροι οι εμβολιασμοί τόσο ασφαλέστεροι θα είμαστε όλοι. Αυτή η αρχή είναι πολιτικά αδιαπραγμάτευτη και επιστημονικά μη αμφισβητήσιμη. Και επ’ αυτής δεν χωρούν παιχνίδια, ούτε εκπτώσεις.

Αντιθέτως, επιβάλλεται στην παρούσα κρίσιμη φάση μια εκστρατεία ενημέρωσης και κατανόησης των υγειονομικών συνθηκών, ώστε να διαλυθούν οι εναπομείνασες αμφιβολίες και να γκρεμιστούν οι όποιες εστίες συνωμοσιολογίας. Δεν μας πρέπουν, δεν μας ταιριάζουν, παρά μόνο ζημιές συσσωρεύουν.

Και το έργο αυτό να ανατεθεί χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις στους επιφανέστερους και πλέον αξιόπιστους των επιστημόνων μας.

Πρόσωπα όπως ο κ. Τσιόδρας, η κυρία Κοτανίδου, η κυρία Κουτσούκου και άλλοι που εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο παλεύουν νύχτα-μέρα με τη νόσο μη φειδόμενοι κόπων και θυσιών, να επιστρατευθούν στην κυριολεξία, να τους εμπιστευθούν η Πολιτεία, τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, να ηγηθούν της εκστρατείας κατανόησης της αξίας των εμβολίων και των εμβολιασμών.

Ωστε να πεισθούν οι πολίτες, να ξεπεράσουν τις όποιες αναστολές και να σπεύσουν μαζικά να εμβολιαστούν, για να σωθούν οι ίδιοι και να σώσουν μαζί τη χώρα από μία ακόμη επαπειλούμενη καταστροφή. Τώρα όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν υπάρχει δικαιολογία, ούτε επαρκής αιτιολόγηση της άρνησης των εμβολιασμών. Είναι ζήτημα πειθούς και μόνον πλέον…

 

ΤΟ ΒΗΜΑ