Σε εξαγγελία γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σφοδρή επίθεση εναντίον της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά την ομιλία του στον Σαγγάριο, δήλωσε πως ο ίδιος «δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν» αναφερόμενος στην προτροπή «ευρωπαίων ηγετών» να μη χρησιμοποιήσει έντονη ρητορική κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.

«Εγώ δεν ακούω κανέναν, δε δέχομαι οδηγίες από κανέναν. Προχθές μίλησα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μου είπε “άκουσα ότι θα πάτε στην Κύπρο”, εγώ της απάντησα “ναι, θα πάω”. “Από εκεί να μη δίνετε σκληρά μηνύματα” μου επισήμανε και εγώ απάντησα “αν είναι έτσι, να μου πείτε και τα μηνύματα που θα δώσω εγώ εκεί και να διαβάσω το κείμενο που θα δώσετε”. Δηλαδή, αυτοί ακόμη δεν έμαθαν ποιος είμαι. Εγώ είμαι παιδί αυτού του λαού. Εσένα πότε σου δόθηκε η εντύπωση πως ο Ερντογάν πραγματοποιεί ομιλίες με οδηγίες;», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι ξεκάθαρο πάντως ποιον εννοούσε ο κ. Ερντογάν, καθώς προχθές είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν συνομιλήσει την περασμένη εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως η επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν θα ακούσει τις συστάσεις της Ε.Ε. και θα πραγματοποιήσει άμεσα σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Εμείς το δικαίωμά μας το παίρνουμε όπως πρέπει και θα το πάρουμε. Στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο κυρίως σε όλες εκείνες τις θάλασσες θα συνεχίσουμε τις έρευνες πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή, το πραγματοποιούμε; Το πραγματοποιούμε. Κάνουμε γεωτρήσεις; Κάνουμε. Πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες; Ναι, κάνουμε. Και λάβαμε μερικές ενδείξεις για φυσικό αέριο. Τώρα, στόχος μας είναι να βγάλουμε το αέριο από εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.