Την 1η Ιουλίου άνοιξαν οι δηλώσεις Covid ενοικίου.

Οι δικαιούχοι ήδη έχουν λάβει προκαταβολή και θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση, καθώς εάν δεν γίνει τότε θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν.

Όσοι δεν έχουν λάβει τα χρήματα, το σύστημα πάλι θα ανοίξει από την Δευτέρα 5 Ιουλίου έως την Τρίτη 20 Ιουλίου για να γίνουν αρχικές δηλώσεις ή τροποποιητικές για την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου, με τους δικαιούχους να αναμένουν την πληρωμή στα τέλη Αυγούστου.

Απαλλαγές ενοικίων για τον μήνα Ιούνιο θα δουν όσοι ανήκουν σε:  εστίαση, τουρισμό, του πολιτισμό, αθλητισμό, κέντρα διασκέδασης και μουσικές σκηνές. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταφορές, τα γυμναστήρια, παιδότοπους και για κλειστούς επαγγελματίες με κρατική εντολή.

Δεν θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες, ωστόσο έρχεται το κράτος για να τους αποζημιώσει στα τέλη Ιουλίου. Συγκεκριμένα, θα λάβουν 80% της απώλειας για φυσικά πρόσωπα και 60% για νομικά πρόσωπα.

Μείωση στο ενοίκιο της τάξης 40% θα δουν όσοι εργάζονταν σε λιανεμπόριο και τυχερά παιχνίδια, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αναστολή και οι φοιτητές. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημίωση κατά 20%.

Για τον  Ιούλιο, απαλλαγή ενοικίου θα δουν οι εργαζόμενοι των παρακάτω χώρων: πολιτισμός (σινεμά, θέατρα), αθλητισμός, πάρκα αναψυχής, διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, γυμναστήρια, επαγγελματίες και επχιειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Θα αποζημιωθούν τέλη Αυγούστου 80% οι ιδιοκτήτες και 60% οι εταιρίες.

Μείωση ενοικίου κατά 40% για την πρώτη κατοικία όσων είναι σε αναστολή και για τους φοιτητές, με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν το 20% του ενοικίου.

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό Μάρα Μεθενίτη, το κομμάτι του αθλητισμού ίσως έχει έκπτωση μέχρι τέλος του χρόνου στα ενοίκια.

Voucher εμβολιασμού

To voucher των 150 που θα λάβουν οι νέοι που θα εμβολιαστούν θα έχει τη μορφή προπληρωμένης κάρτας και δικαιούχοι είναι οι νέοι από 18 έως 25 ετών. Αφορά γεννημένους από το 1996 έως το 2003. Συνολικά οι δικαιούχοι ανέρχονται στους 940.000 νέους.

Προϋπόθεση είναι να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δόση εντός του 2021 και καλύπτει όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί εντός του 2021.

Οι δικαιούχοι μπορούν να το εξαργυρώσουν σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, συναυλίες, θέατρα, σινεμά, μουσεία.

Η χρήση του γίνεται μέσω έξυπνων κινητών και θα μπορεί να το αποκτήσει ο εμβολιασμένος από την ειδική πλατφόρμα gov.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Μία μέρα μετά την αίτηση οι δικαιούχοι θα λάβουν με SMS ή email τις σχετικές οδηγίες για το πως θα ολοκληρώσουν τη λήψη του voucher.

«Τουρισμός για όλους»

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του υπουργείου Τουρισμού, με 100.000 επιταγές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στο www.tourism4all.gov.gr, ενώ όσοι έλαβαν πέρυσι voucher θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μέχρι τις 31/12/2021.

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κλήρωση, ενώ μοναδικό κριτήριο είναι το εισόδημα των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, οι έγγαμοι χωρίς παιδιά έως 28.000 ευρώ, ενώ ισχύει προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο.

Η επιδότηση αφορά σε 2 ή 3 διανυκτερεύσεις, και μπορεί να φτάσει και το 100%, με ανώτερο όριο τα 40 ευρώ ανά ημέρα, το άτομο.

Ακόμα, αφορά σε 4 διανυκτερεύσεις, με επιδότηση 80% και ανώτερο όριο τα 30 ευρώ την ημέρα το άτομο, ενώ επιδότηση 100% μπορούν να λάβουν τα ΑμεΑ με ανώτερο όριο τα 30 ευρώ την ημέρα, ανά άτομο.