Μετά από 25 ημέρες τριψήφιων κρουσμάτων χθες καταγράφηκε στη χώρα μας ξανά τετραψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων. Η άνοδος των κρουσμάτων και η μετάλλαξη «Δέλτα» χτυπούν το καλοκαίρι και τον τουρισμό.

Τείχος αντίστασης σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να δημιουργήσει ο εμβολιασμός. «Προστατεύουν και τα 4 εμβόλια 85 με 90 % και για το καινούριο στελέχος Δέλτα αλλά και για σοβαρή νόσηση ή απώλεια ζωής» σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.

Άνεμος εμβολιασμών στο Αιγαίο

Πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς είναι η Μύκονος με ποσοστό 82, 17 %. Στο νησί των Κυκλάδων ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων και τώρα εμβολιάζονται οι εποχικοί εργαζόμενοι που θα μείνουν στο νησί μέχρι και τον Οκτώβριο.

«Το παράδειγμα των ντόπιων ακολούθησαν και οι εργαζόμενοι που έρχονται να δουλέψουν στο νησι μας και για αυτό το λόγο υπάρχουν αυτά τα σημαντικά ποσοστά» τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς.

Covid free νησί είναι και η Κύθνος των 1.500 μόνιμων κατοίκων. Τα οφέλη του εμβολιασμού αποτυπώνονται στον τουρισμό, αφού η πληρότητα στο νησί αγγίζει το 90%.

«Να περάσουμε το μήνυμα οτι είναι προς ώφελος όλων μας μιας και είμαστε νησί που αναπτύσσεται τουριστικά, οτι είναι όφελος όλων μας να είμαστε εμβολιασμένοι» πρόσθεσε ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης.

Προβληματίζουν οι ουραγοί

Ουραγός στους εμβολιασμούς ειναι η Φλώρινα με ποσοστό 21,59%. Ο φόβος και η καχυποψία κρατούν τους κατοίκους της ακριτικής Φλώρινας μακριά απο τα εμβολιαστικά κέντρα.

«Θα πρέπει ο κόσμος να στραφεί και να πάει να εμβολιαστεί, αφήνοντας στην άκρη όποιες άλλες βλέψεις έχει, ώστε να μπορέσουμε να προσχωρήσουμε» υπογράμμισε ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.

Στη Ροδόπη και την Αιτωλοακαρνανία ο φόβος, ο δισταγμός αλλα και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κρατούν χαμηλά τα επίπεδα των εμβολιασμών.

«Δεν εμπιστεύονται τη διαδικασία αυτή, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια» τονίζει ο δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης, ενώ ο δήμαρχος Αγρινίου μιλά για ακατανόητη άρνηση των πολιτών. «Δυστυχώς το θέμα ίσως είναι ιδεολογικό από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι θρησκευόμενοι που έχουν κάποιες αντιρρήσεις. Δεν μπορώ να το κατανοήσω όμως» σημείωσε ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Προς το εμβόλιο οι έφηβοι

Και ενώ η αγωνία για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα» σε όλο τον πλανήτη κορυφώνεται, στη χώρα μας αναμένεται την Τρίτη να δοθει το πράσινο φως απο την επιτροπή για τους εμβολιασμούς σε εφήβους 15 εως 17 ετών.

«Δεν θα πιάσω κανένα απο το λαιμό για να τον πείσω να εμβολιαστεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για σαμποτάζ στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν αναλάμβανε το ρίσκο των διαδηλώσεων όπως είπε.

«Υπήρξε ένα ουσιαστικότατο σαμποτάζ, υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους, το οποίο τελικά από ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για εμένα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της πανδημίας» ήταν η απάντηση του τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία των κρουσμάτων απασχολεί έντονα τους επιστήμονες, καθώς αγωνιούν για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος.