Ιδιαίτερο προβληματισμό έχουν προκαλέσει σε κυβέρνηση και επιστήμονες η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδίως σε ορισμένα νησιά, τα φαινόμενα συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης, αλλά και η επιβράδυνση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στους εμβολιασμούς.

Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τέταρτο ισχυρό κύμα πανδημίας ακόμη και εντός του καλοκαιριού, αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να συνεκτιμηθεί η κατάσταση.

Τι θα συζητηθεί

Κατά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 12:30 στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη σύσκεψη η οποία θα έχει αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συμμετέχει και η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

Ειδικότερα, θα συζητηθεί η συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αφενός με το να γίνει μια προσπάθεια για να πεισθεί ο κόσμος ως προς το να εμβολιαστεί, και αφετέρου να επισημανθούν οι δυσπρόσιτες περιοχές προκειμένου να μεταβούν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, ώστε όπου κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα να ληφθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τον χάρτη επικινδυνότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εάν μια περιοχή περάσει στο κόκκινο αυτομάτως σταματά η μουσική στα μαγαζιά και επιστρέφουμε σε όριο 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Παράλληλα, προκρίνεται η εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία και μαγαζιά όπου δεν τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού. Για παράδειγμα, αναμένεται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης που έχουν ανοίξει και στα beach bar.