Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέλαβε σήμερα τα ηνία του κόμματος της αντιπολίτευσης Πολιτική Πλατφόρμα (PO) στην Πολωνία, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της εσωτερικής πολιτικής σκηνής της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Μετά την παραίτηση του προέδρου του κόμματος, Μπόρις Μπούντκα, «τα καθήκοντα του προέδρου του PO αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τουσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιαν Γκράμπιεκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου του κόμματος.

Ο Τουσκ, ηλικίας 64 ετών, είχε συνιδρύσει την Πολιτική Πλατφόρμα πριν από 20 χρόνια και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του, το διάστημα 2007-2014.

«Επιστρέφω 100%», είπε ο Τουσκ, ενώπιον ενός συνεδρίου του κόμματος, όπου έγινε δεκτός με επευφημίες.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον «δαίμονα», μιλώντας για το κυβερνών εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και κατηγορώντας το ότι έθεσε την Πολωνία σε μια «επικίνδυνη κατάσταση», δημιουργώντας έριδες με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όταν βλέπουμε τον δαίμονα, τον πολεμάμε», υπογράμμισε.

Το εθνικό συμβούλιο του PO, τον εξέλεξε αντιπρόεδρο του κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου έως την επίσημη εκλογή στη θέση αυτή, που προβλέπεται αργότερα φέτος.

O Τουσκ κατέχει, αυτή τη στιγμή, την προεδρία το Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και αναλαμβάνει συχνά το ρόλο του δριμύ σχολιαστή, από τα παρασκήνια, της πολιτικής της Πολωνίας.

Η Πολωνία σε «πλήρη απομόνωση»

Το PO βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πίσω από το PiS και το κεντρώο κόμμα Πολωνία 2050.

Την ίδια ώρα, το PiS έχασε τη μικρή πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο και οι σχέσεις με την ΕΕ επιδεινώνονται σε σειρά θεμάτων, ιδίως στις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως ο ηγέτης του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, έχει οδηγήσει την Πολωνία σε «πλήρη απομόνωση» στη διεθνή σκηνή.

Οι εκλογές στην Πολωνία προβλέπονται για το 2023, όμως, σύμφωνα με σχολιαστές, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να ενδώσει σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να αποφύγει μια ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.

Το PiS πραγματοποιεί επίσης σήμερα το συνέδριό του, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η θέση του βετεράνου, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, στην ηγεσία του.

Σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, ο δεξιός συνασπισμός που κυβερνάει τη χώρα, όπου επικρατεί το PiS, προηγείται με ποσοστό 34%, ακολουθεί το κόμμα Πολωνία 2050 με 17,1% και το PO με 16,9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ