Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον μπορεί να επιθυμεί διακαώς να είναι ο πρώτος στον «διαστημικό αγώνα» των δισεκατομμυριούχων, ωστόσο δεν θέλει να είναι ο μόνος. Πιστεύει μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην αγορά για εταιρείες όπως η δική του Virgin Galactic , η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος ή η SpaceX του Ίλον Μασκ.

«Υπάρχει περιθώριο για 20 διαστημικές εταιρείες να μεταφέρουν ανθρώπους εκεί», είπε ο Μπράνσον σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα. «Όσο περισσότερα διαστημόπλοια μπορούμε να χτίσουμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να μειώσουμε την τιμή και τόσο περισσότερο θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση και αυτό θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».

Ο επικεφαλής της Virgin Galactic είχε προηγουμένως προβλέψει ότι «περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να βιώσουν» διαστημικές πτήσεις που κυμαίνονται από 250.000 έως 500.000 δολάρια.

Οι εταιρείες των Μπράνσον, Μπέζος και Μασκ έχουν όλες ένα διαστημικό σκάφος που μπορεί να μεταφέρει επιβάτες, αλλά με διαφορετικούς τρόπους . Η Blue Origin και η Virgin Galactic ανταγωνίζονται να μεταφέρουν επιβάτες σε σύντομες πτήσεις στην άκρη του διαστήματος – έναν τομέα που είναι γνωστός ως suborbital τουρισμός – ενώ η SpaceX ξεκινά πολυήμερες πτήσεις – σε αυτό που είναι γνωστό ως τουρισμός σε τροχιά.

Μια τέτοια πτήση της SpaceX κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, έναντι της τιμής των εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων της Virgin Galactic.

Ενώ ο πύραυλος New Origin Shepard της Blue Origin εκτοξεύεται κατακόρυφα από το έδαφος, το σύστημα SpaceShipTwo της Virgin Galactic απελευθερώνεται στον αέρα και επιστρέφει στη Γη, όπως ένα αεροσκάφος.

Η SpaceX εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος της Crew Dragon για τροχιά πάνω στον επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο Falcon 9, έχοντας στείλει 10 αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε τρεις αποστολές μέχρι σήμερα .

Εκτός από τις κυβερνητικές πτήσεις, η εταιρεία του Μασκ σχεδιάζει να ξεκινήσει πολλές ιδιωτικές αποστολές αστροναυτών το επόμενο έτος – ξεκινώντας με την αποστολή Inspiration4 που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο. Το SpaceX ξεκινά επίσης τουλάχιστον τέσσερις ιδιωτικές αποστολές για το Axiom Space στις αρχές του επόμενου έτους.