Στην φάση των «16» έκανε την μεγάλη έκπληξη και απέκλεισε την Πρωταθλήτρια Κόσμου, Γαλλία στην διαδικασία των πέναλτι. Με την ίδια συνταγή παραλίγο να πάρει την πρόκριση και για τα ημιτελικά του Euro.

Ωστόσο, ο Σιμόν στην ρώσικη ρουλέτα είχε άλλα σχέδια, καθώς έπιασε δυο πέναλτι και έστειλε την Ισπανία στο Γουέμπλει, όπου και περιμένει τον επόμενο αντίπαλο της, ο οποίος θα προκύψει από το ζευγάρι Βέλγιο-Ιταλία.

Η σπουδαία Ελβετία πήγε το παιχνίδι στην παράταση, με τον Σακίρι να απαντάει στο προβάδισμα της Ισπανίας (αυτογκόλ του Ζακαρία). Εκεί είδε τον εξαιρετικό Ζόμερ να την κρατάει στο παιχνίδι, αν και έπαιζε με παίκτη λιγότερο, καθώς πραγματοποίησε 10 επεμβάσεις στον έξτρα χρόνο.

Το σφυροκόπημα των Ισπανών δεν είχε αποτέλεσμα. Έχασαν τα… άχαστα, με τους Μορένο, Φεράν Τόρες και Ντάνι Όλμο να σπαταλούν πολλές κλασικές ευκαιρίες. Μάλιστα ο επιθετικός της Βιγιαρεάλ έχασε 15 τελικές στο παιχνίδι. Με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί μοιραία στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, Ζόμερ και Σιμόν ήταν οι πρωταγωνιστές. Αμφότεροι έπιασαν από δυο πενάλτι. Ωστόσο, αυτός που πανηγύρισε στο τέλος ήταν ο Ισπανός πορτιέρο. Ο Ογιαρθάμπαλ σφράγισε την πρόκριση της Φούριας Ρόχας στα ημιτελικά. Και από εκεί δεν έχει μείνει εκτός τελικού.

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Βίντμερ (100′ Μπαμπού), Φρόιλερ, Ζακάρια (101′ Σερ), Τσούμπερ (90+2′ Φάσναχτ), Σακίρι (81′ Σόου), Εμπολό (23′ Βάργκας), Σεφέροβιτς (81′ Γκαβράνοβιτς).

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Ουνάι Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Πάου Τόρες, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Κόκε (90+1′ Γιορέντε), Πέδρι (119′ Ρόδρι), Σαράμπια (46′ Όλμο), Φεράν Τόρες (91′ Ογιαρθάμπαλ), Μοράτα (54′ Μορένο).