Αλλάζουν πολλά στη ζωή των πολιτών μέσα στον Ιούλιο, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να βρει διέξοδο στο υγειονομικό τούνελ, για την επιστροφή στην κανονικότητα και την «Ελευθερία» από τον κορωνοϊό.

Ομως, αυτή η νέα πραγματικότητα έχει πολλά ερωτήματα και οι απαντήσεις είναι… τσουχτερές.

Τι θα γίνει με τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά θέλουν να πιούν καφέ, να διασκεδάσουν ή να ταξιδέψουν; Θα κληθούν να πληρώσουν… κορωνο-χαράτσι γιατί αλλιώς δεν θα μπορούν να απολαύσουν αυτά που θέλουν;

Το μόνο σίγουρο είναι πως για όλα αυτά θα… πληρώσουν ακριβότερα, ακριβώς επειδή θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι καλά στην υγεία τους. Κι αυτό μόνο με τα τεστ μπορεί να επιτευχθεί.

Εστίαση και ψυχαγωγία

Έτσι σε όλες τις παραπάνω ενέργειες οι πολίτες θα πρέπει να υπολογίζουν έξτρα τα 20 ευρώ του rapid test. Από την άλλη, τα PCR τεστ (μοριακά) κοστίζουν 60 ευρώ.

Εάν, για παράδειγμα, μια οικογένεια, που δεν έχει εμβολιαστεί αποτελείται από τέσσερα ανεμβολίαστα μέλη και θέλει να βγει, τότε θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 80 ευρώ μόνο για τα τεστ, σε περίπτωση που της ζητηθεί στο εστιατόριο ή το μπαρ να αποδείξει ότι δεν έχει κορωνοϊό και δεν απειλεί τους άλλους.

Υπενθυμίζεται πως το αποτέλεσμα του rapid test θεωρείται ως αποδεικτικό μη νόσησης μέχρι 48 ώρες.

Επιπλέον όσοι πολίτες δεν θα έχουν κάνει μέχρι τις 15 Ιουλίου τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους, τότε θα πρέπει και εκείνοι να κάνουν rapid test προκειμένου να μπουν στο εσωτερικό ενός καταστήματος ή σε κάποιο κέντρο διασκέδασης. Ακόμη, μέχρι να κάνουν το εμβόλιο δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε γήπεδο.

Ταξίδια στα νησιά

Το ίδιο θα ισχύει από τις 5 Ιουλίου και για τις μετακινήσεις στα νησιά, καθώς όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως (συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν έχουν κάνει τη δεύτερη δόση) θα πρέπει να επιδεικνύουν στο πλοίο αρνητικό rapid τεστ ή PCR. Επομένως όσοι θα είναι εν αναμονή της δεύτερης δόσης, αλλά θα θέλουν να ταξιδέψουν σε νησί, τότε θα πρέπει να δώσουν κι αυτοί 20 ευρώ.

Πού μπορείτε να κάνετε rapid test

Υπογραμμίζεται ότι η διενέργεια rapid test μπορεί, πλέον, να γίνεται και από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Τρίτη (29/06) κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι δε διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test (όχι self test) προκειμένου να διασκεδάσουν και φυσικά να μπορούν να βρουν εύκολα τον επιστήμονα υγείας που θα το κάνει. Μέχρι σήμερα μπορούσες να κάνεις ένα διαγνωστικό τεστ κορονοϊού είτε σε δημόσιες δομές υγείας είτε σε ιδιωτικές δομές.

Στα 20 ευρώ το ανώτατο κόστος του rapid tets

Το ανώτατο κόστος χρέωσης της παροχής υπηρεσίας για τα rapid test φτάνει τα 10 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο χρήσης της δειγματοληψίας φτάνει επίσης τα 10 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, αν κάποιος θέλει να κάνει rapid test από κάποιο ιδιώτη γιατρό ή φαρμακοποιό κ.τ.λ.π., το ανώτατο ποσό που μπορεί να πληρώσει είναι 20 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς το ίδιο είναι και το κόστος διενέργειας ενός rapid test σε μία ιδιωτική ή δημόσια δομή.

Όπως είχε γίνει γνωστό, το μέτρο αυτό έχει ως σκοπό την τήρηση των εθνικών και ταξιδιωτικών μέτρων για την ασφάλεια κατά του κοροναϊού ενόψει της τουριστικής περιόδου.