Με την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega επικοινώνησαν πολίτες που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά πιασμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, προκειμένου να χειριστούν υποθέσεις τους με τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΠΑ.

Απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλου του ΙΚΑ σε έγκυο 7 μηνών

Για την απίστευτη ταλαιπωρία που έχει τραβήξει προκειμένου να πάρει το επίδομα κύησης μίλησε στην Κοινωνία Ώρα Mega η κ. Ιωάννα, έγκυος 7 μηνών, η οποία πέρα από τη γραφειοκρατία είχε να αντιμετωπίσει και την αγένεια υπαλλήλου του ΕΦΚΑ.

«Για να πάρω το επίδομα κυοφορίας και για να βγω σε ένα μήνα σε άδεια εγκυμοσύνης, πρέπει να κάνω μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ αυτών και να ενημερώσω τον ΕΦΚΑ ότι έχω αλλάξει περιοχή και ότι μετά το γάμο έχει αλλάξει η διεύθυνσή μου. Πήρα τηλέφωνο, ήθελαν ένα χαρτί που να αποδεικνύει που ζω, αλλά επειδή έχω λίγο καιρό που μετακόμισα, και ακόμη δεν έχω τέτοιο χαρτί, τους είπα ότι το μόνο που έχω είναι το σύμφωνο συμβίωσης. Μου είπαν να πάω από εκεί, αν και το χαρτί αυτό δεν είναι το προβλεπόμενο. Πήγα από εκεί, έφτασα στο γκισέ, είχαν κατεβασμένα τα ρολά πολύ χαμηλά, δεν μπορούσα να δω την υπάλληλο, και της ζήτησα πολύ ευγενικά να σηκώσει λίγο το στόρι για να την βλέπω και να της δώσω τα χαρτιά που είχα μαζί μου. Η κυρία μου είπε ότι “δεν αρχίσαμε καλά”. Της έδωσα τα χαρτιά, της εξήγησα ότι μόνο αυτά τα χαρτιά είχα, και άρχισε να φωνάζει ότι δεν μπορεί να κάνει έτσι τη δουλειά της. Της είπα ότι έτσι με ενημέρωσαν στο τηλέφωνο, και μου είπε ότι δε την νοιάζει. Βρήκα άκρη γιατί ζήτησα να μιλήσω στην προϊσταμένη. Μάλιστα, όταν ζήτησα να της μιλήσω, η υπάλληλος είπε ότι “μπορείς να φέρεις όποιον θέλεις, εμένα δεν με κουνάει κανείς από εδώ”», περιέγραψε η κ. Ιωάννα.

«Ζήτησα από την προϊσταμένη το όνομα της υπαλλήλου και μου είπε ότι δεν έχει νόημα να μου το δώσει αφού ήρθε εκείνη να με εξυπηρετήσει», πρόσθεσε η ίδια.

Γέννησε τον Μάρτιο, έκανε αίτηση τον Απρίλιο και ακόμα περιμένει το επίδομα μητρότητας

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε και η κ. Βάσω, η οποία γέννησε το Μάρτιο, έκανε τη σχετική αίτηση τον Απρίλιο, και ακόμα περιμένει το επίδομα μητρότητας.

«Έχω γεννήσει από 24/03, και αντιμετωπίζω πρόβλημα μέσω ΟΑΕΔ γιατί έχω κάνει αίτηση για το συμπληρωματικό επίδομα μητρότητας. Έχω κάνει από 23/04 την αίτηση, έχω ανεβάσει τα έντυπα, έχω πάρει πρωτόκολλο κανονικά, τους πήρα και τηλέφωνο, αλλά ακόμα είμαι απλήρωτη. Δεν γνωρίζω καν ποιο είναι το ποσό. Πήρα τηλέφωνο μετά από δύο μήνες, γιατί υπάλληλος μου είχε πει ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος. Πήρα 23/06 και με ενημέρωσαν ότι έχουν μεγάλο όγκο υποθέσεων», εξήγησε η κ. Βάσω.

«Τους παίρνω ένα μήνα τηλέφωνο και είναι απαράδεκτο που πρέπει να βγω στην τηλεόραση για να βγάλω άκρη. Στο πρώτο μου παιδί πήρα κανονικά τα χρήματα γιατί υπήρχαν χαρτιά, τώρα όλα γίνονται διαδικτυακά», πρόσθεσε η ίδια.

Πέρασε από επιτροπή ΚΕΠΑ το 2017 και μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η σύνταξή της

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε και ο κ. Νίκος, η σύζυγος του οποίου πέρασε από επιτροπή ΚΕΠΑ το 2017 και μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η σύνταξή της.

«Η γυναίκα μου διαπιστώθηκε με όγκο στο στήθος το 2017. Έκανε την επέμβαση και πήραμε τις βεβαιώσεις των γιατρών ώστε να τα στείλουμε στο ΕΦΚΑ να περάσουμε ΚΕΠΑ. Την πρώτη φορά οι βεβαιώσεις ήρθαν άμεσα. Μετά μας ζήτησαν δεύτερη βεβαίωση να τη στείλουν στο ΚΕΠΑ. Πήρε τελικά την αναπηρία το 67% και εκεί άρχισε μια περιπέτεια. Είχε διαδοχική ασφάλιση και ΕΦΚΑ και ΙΚΑ. Τα ένσημα του ΙΚΑ μου έδωσαν το χαρτί μέσα σε μισή ώρα», περιέγραψε ο κ. Νίκος.

«Όταν έπαιρνα διαρκώς τηλέφωνο μου έλεγαν ότι περιμένουν την εκκαθάριση γιατί υπήρχε ένα επιπλέον ποσό που πρέπει να πληρωθεί. Κάποια στιγμή ήρθε αυτό το πληρώσαμε και μας είπαν ότι θα βγει η σύνταξη σε δύο μήνες. Ακόμα περιμένουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.