Μειωμένες ήταν οι επενδύσεις ακινήτων για την απόκτηση golden visa στην Ελλάδα κατά 65,68%, σε σχέση με την Πορτογαλία, το πρώτο πεντάμηνο του 2021

Η Ελλάδα, από την αρχή του προγράμματος Golden Visa έως και την 1η Ιουνίου 2021, έχει εκδώσει συνολικά 8.692 άδειες διαμονής σε επενδυτές αγοραστές ακινήτων και αν συνυπολογίσουμε και τα μέλη της οικογένειάς τους, αγγίζουμε τις 26.123. Δηλαδή, ανά επένδυση που πραγματοποιείται, χορηγούνται 3 άδειες διαμονής.

Ωστόσο, σημειώθηκαν απώλειες της τάξης του 95,4% το 2020 για το ελληνικό πρόγραμμα golden visa, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που είχε απώλειες μόλις 5%.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, για το σύνολο του έτους 2020, συμπεριλαμβανομένων και των αδειών του Ιανουάριου, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής έως και 5/1/2021, εκδόθηκαν συνολικά 403 νέες άδειες golden visa σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επένδυσαν κατ’ ελάχιστο το ποσό των 250.000 ευρώ σε ακίνητα.

Με λίγα λόγια, στο 11μηνο του 2020 εκδόθηκαν 161 νέες άδειες golden visa στο σύνολο των επενδυτών ακινήτων όλων των εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων, όταν το 2019 είχαν εκδοθεί συνολικά 3.504 άδειες golden visa. Απώλειες 95,4% το 2020 σε σχέση με το 2019, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που οι απώλειες το 2020 ήταν μόλις 5% σε σχέση με το 2019.  

Μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια κοινότητα, μια χρονιά που οι επενδυτές δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, η Πορτογαλία κατάφερε να πραγματοποιήσει το δικό της success story με 1.182 εκδόσεις αδειών golden visa, εξαιτίας των γρήγορων αντανακλαστικών και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία του κοροναϊού.

Η Πορτογαλία προέβη σε αλλαγές που στόχευαν στην επίσπευση και στην προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών, με απώτερο σκοπό την εισροή κεφαλαίων στα εθνικά ταμεία και, παράλληλα, την στήριξη της εγχώριας κτηματαγοράς.

Ελλάδα vs Πορτογαλία: 117-341 εκδόσεις golden visa το πρώτο πεντάμηνο του 2021

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, που αφορούν στο 2021 έως και την 1η Ιουνίου, έχουν εκδοθεί συνολικά 117 νέες άδειες golden visa σε πολίτες-επενδυτές τρίτων χωρών, που επένδυσαν κατ΄ελάχιστο το ποσό των 250.000 ευρώ σε ακίνητα. Αν συνυπολογίσουμε και τα μέλη της οικογένειάς τους, αγγίζουμε τις 370, δηλαδή χορηγήθηκαν 3,16 άδειες διαμονής ανά επένδυση.

Για να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει τις απώλειες του 2020 και του 2021, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, και να επιστρέψει στην ηγετική θέση που κατείχε το 2019, θα πρέπει άμεσα να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα επισπεύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Πορτογαλία, για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν από τη SEF (Serviço de Estrangeiros e Fronteiras – υπηρεσία ενσωματωμένη στο Υπουργείο Εσωτερικών), έχει εκδώσει 341 άδειες golden visa σε επενδυτές ακινήτων.

Η Ελλάδα, με την πιο φθηνή golden visa της Ευρώπης (250.000 ευρώ), υπολείπεται κατά 65,68% στις εκδόσεις golden visa το πρώτο πεντάμηνο του 2021 σε σχέση με την Πορτογαλία, όπου τα όρια επένδυσης είναι αρκετά μεγαλύτερα ακόμη και κατά 100%.

Τα όρια επένδυσης σε Ελλάδα και Πορτογαλία για την απόκτηση golden visa μέσω αγοράς ακινήτου

Αν αναλύσουμε τα δεδομένα της Πορτογαλίας, θα κατανοήσουμε ότι το χαμηλό όριο επένδυσης δεν αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα-κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών τρίτων χωρών. Η προσέλκυση των επενδυτών σχετίζεται άμεσα με την στρατηγική ανάπτυξης και εισροής ξένων κεφαλαίων, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, τη στόχευση και τα δεδομένα της εκάστοτε χρονικής στιγμής στην παγκόσμια κοινότητα.

Τα όρια επένδυσης στην Πορτογαλία ήταν και παραμένουν αυξημένα, ακόμη και 100% σε σχέση με την Ελλάδα. Με υψηλότερα όρια επένδυσης, η Πορτογαλία κυριαρχεί στο πρόγραμμα golden visa στοχεύοντας σε επενδυτές με υψηλά κασέ και, παράλληλα, μέσω του προγράμματος golden visa, σχεδιάζει μια αναπτυξιακή πολιτική τόσο για την περιφέρεια-ενδοχώρα του κράτους, όσο και για τη στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, μέσω των αλλαγών που έχει σχεδιάσει και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022, δείχνει ότι θέλει να στηρίξει τις κατηγορίες των ακινήτων που πιθανόν να πληγούν οι αξίες τους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, όπως γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και τουριστικά διαμερίσματα.

Επενδυτικές απαιτήσεις για την απόκτηση Golden Visa στην Ελλάδα:

  • Ελάχιστο ποσό 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου. Αυτό το ελάχιστο ποσό ισχύει είτε το ακίνητο είναι νεόδμητο, είτε το ακίνητο χρήζει ανακαίνισης, είτε το ακίνητο είναι άνω των 30 ετών, είτε το ακίνητο βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων, είτε στα Νότια Προάστια (Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα κ.ά.), είτε σε περιφερειακές αστικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα κλπ), είτε σε κωμοπόλεις της ενδοχώρας.

Επενδυτικές απαιτήσεις για την απόκτηση Golden Visa στην Πορτογαλία:

  • Ελάχιστο ποσό επένδυσης 280.000 ευρώ για ακίνητα άνω των 30 ετών, που χρειάζονται ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF), σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας.
  • Ελάχιστο ποσό επένδυσης 350.000 ευρώ σε ακίνητα άνω των 30 ετών, που χρειάζονται ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF), σε αστικές περιοχές.
  • Ελάχιστη επένδυση 400.000 ευρώ σε ακίνητα, σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας.
  • Ελάχιστη επένδυση 500.000 ευρώ σε νεόδμητα ακίνητα, σε αστικές περιοχές. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι επενδυτές δεν θα μπορούν πλέον να αγοράσουν οικιστικά ακίνητα σε αστικές πόλεις της Πορτογαλίας, όπως το Πόρτο, η Λισαβόνα και οι παράκτιες περιοχές του Αλγκάρβε.

Στατιστικά στοιχεία ύψους επένδυσης σε ακίνητα στη Πορτογαλία:

Η αγορά ακινήτων με ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 500.000 ευρώ είναι η πιο δημοφιλής επενδυτική επιλογή για χορήγηση golden visa. Το 73% των επενδυτών επέλεξε αυτή την επιλογή το 2021.

Το συνολικό ποσό των συναλλαγών ήταν 129,6 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2021, εκ των οποίων μόλις τα 28,6 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν στο ελάχιστο ποσό επένδυσης των 350.000 ευρώ, το οποίο αφορούσε σε ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης.

Οι αλλαγές που εδραιώνουν την Πορτογαλία κυρίαρχη στο πρόγραμμα της golden visa

Στην Πορτογαλία, στην πλειονότητά τους, οι επενδυτές με στόχο την Golden Visa είχαν επικεντρωθεί σε μητροπολιτικά «hotspots», όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο ή σε δημοφιλείς, φιλικές προς τους τουρίστες παράκτιες περιοχές, όπως αυτές που βρίσκονται στις παραλίες του Αλγκάρβε.

Δηλαδή, μια παρόμοια εικόνα που παρατηρείται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τα Νότια Προάστια του Ν. Αττικής (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Βούλα κ.ά.), που προσεγγίζουν το 80%-85% των επενδυτών.

Ωστόσο, στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας συνέστησε να μην διατίθενται πλέον χρυσές βίζες στους επενδυτές που αγοράζουν στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και στο Αλγκάρβε. Η κίνηση είχε σχεδιαστεί, για να περιορίσει την κερδοσκοπία και να διατηρήσει τις τιμές προσιτές/προσβάσιμες στις μεγάλες πόλεις, καθώς και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε μέρη χαμηλότερης πυκνότητας, σε μικρότερες πόλεις, με στόχο την οικονομική τους ανάπτυξη και τη στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο.

Η Λισαβόνα και το Πόρτο τέθηκαν στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της Πορτογαλίας ότι θα απομακρύνει και τις δύο πόλεις από το πρόγραμμα Golden Visa, από τις αρχές του επόμενου έτους, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου  2021, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να επισπεύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα golden visa και να γράψει το δικό της success stories με απώλειες μόλις 5% το 2020, σε σχέση με το 2019.

Στις 12 Φεβρουαρίου το 2021, η Πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στην επίσημη εφημερίδα της «Diário da República» τις αλλαγές στο πρόγραμμα golden visa, που αρχικά θα ίσχυαν από 1η Ιουλίου του 2021 και, μετά από παρατάσεις, θα ισχύσουν τελικά από 1η Ιανουαρίου 2022. Βάσει αυτών, δεν θα χορηγεί golden visa μέσω αγοράς οικιστικών ακινήτων στις πιο περιζήτητες πόλεις, όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο, αλλά εξαιρεί τις εμπορικές αγορές.

Δηλαδή, βάση της νέας νομοθεσίας, οι πολίτες εκτός ΕΕ μπορούν να επενδύσουν στη Λισαβόνα και στο Πόρτο και να αποκτήσουν την golden visa, αλλά επενδύοντας μόνο σε εμπορικά ακίνητα – γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και τουριστικά διαμερίσματα.

Ο νόμος καθιστά σαφές ότι η απόκτηση golden visa με αγορά ακινήτου θα χορηγείται με την απόκτηση ακινήτων με κατ΄ελάχιστη αξία 280.000 ευρώ άνω των 30 ετών, που χρήζουν ανακαίνισης σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας, καθώς και με απόκτηση ακινήτων με κατ΄ελάχιστη αξία 350.000 ευρώ, που χρήζουν ανακαίνισης στις εσωτερικές περιοχές της Πορτογαλίας, στη Μαδέρα και τις Αζόρες.

Οι αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανακάμψει

Η χώρα μας διαθέτει όλα τα κατάλληλα εργαλεία και νομοθετικά πλαίσια, που της επιτρέπουν να προβεί σε αλλαγές οι οποίες θα στοχεύσουν στην άμεση προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο Ν 4143/2013, παρέχεται άδεια πενταετούς διαμονής, με δικαίωμα ανανέωσης, σε πολίτες τρίτων χωρών, εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ (το χαμηλότερο όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές του υπουργείου Ανάπτυξης και με στόχο την αποφόρτιση της Αττικής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, μπορούν να καθορίζονται τα όρια επένδυσης σε ακίνητα, με σκοπό την χορήγηση άδειας διαμονής για περιοχές εκτός Αττικής.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχεδιάσει αλλαγές στα όρια αξιών επένδυσης, με αρχική σκέψη τον ορισμό διαφορετικών αξιών επένδυσης για την Αττική και την περιφέρεια. Πιθανόν να υπάρξει αύξηση του ορίου επένδυσης στην Αττική, ενώ στην επαρχία το όριο επένδυσης να παραμείνει στις 250.000 ευρώ ή και να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα.

Παράλληλα, έχει σχεδιάσει σημαντικές αλλαγές, που σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου, στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός επενδυτής ο οποίος, στο πλαίσιο του προγράμματος, αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αρκεί για τη χορήγηση της άδειας διαμονής η «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ, βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, αλλά ο έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου μέσω ορκωτών εκτιμητών, εγγεγραμμένων στο υπουργείο Οικονομικών, ότι δηλαδή όντως ανέρχεται στο παραπάνω ποσό η αξία του ακινήτου.

Αναμένεται να αυξηθούν τα όρια επένδυσης στο Ν. Αττικής από τις αρχές του 2022 στις 400.000 ευρώ και, παράλληλα, για τους επόμενους 5-6 μήνες, έως το τέλος του 2021, το όριο επένδυσης, από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, μπορεί να μειωθεί μόνο στην περιφέρεια ή/και μόνο σε συγκεκριμένες περιφέρειες που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά οικιστικών ακινήτων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου και από τις 400 κατοικίες που είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν στην πρώτη πενταετία, θα κατασκευαστούν τελικά 1.400, σίγουρα ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερόμενων θα στοχεύουν και στη χορήγηση της golden visa.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει άμεσα να προγραμματιστούν αλλαγές, που θα επιφέρουν έσοδα στο ελληνικό δημόσιο και, παράλληλα, θα αποτρέψουν τυχόν προβλήματα στην κτηματαγορά, σε περίπτωση που οι επενδυτές ακινήτων, που στοχεύουν στην golden visa, προσανατολιστούν μαζικά στα οικιστικά ακίνητα εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Πηγή: ertnews.gr