Τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, κρούει ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, την ώρα που καύσωνες με θερμοκρασίες ρεκόρ  σημειώνονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Ζερεφός, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει πλέον τις ζωές μας.

«Έχουν πειστεί όλοι ότι κάτι δεν πάει καλά. Έχουν πειστεί ότι τα ακραία φαινόμενα κοστίζουν ζωές και χρήματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα τελευταία 60 χρόνια έχουμε δει πολλούς καύσωνες, οι οποίοι παλαιότερα καταγράφονταν κάθε 100 χρόνια. Οι καύσωνες αυτοί, σημειώνονται και σε περιοχές που όπως η Αρκτική, η Ρωσία και ο Καναδάς, που παραδοσιακά έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ από εδώ και πέρα τα ακραία αυτά φαινόμενα θα συναντώνται όλο και πιο συχνά αλλά και με μεγαλύτερη ένταση. «Κάθε χρόνο θα είμαστε πιο ζεστά, πιο ξηρά, με περισσότερες πλημμύρες», σημείωσε.

«Η Ελλάδα απειλείται με ερημοποίηση»

Η κλιματική αλλαγή, που είναι πραγματικότητα και τη βιώνουμε όσο περνάει ο καιρός σε μεγαλύτερο βαθμό, δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, «η νοτιοανατολική Ελλάδα απειλείται με 40% ερημοποίηση. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο η ΕΕ συλλογικά όσο και η χώρα μας ατομικά, έχουν λάβει δραστικά μέτρα καταπολέμισης και «έχουμε μπει στην πρώτη γραμμή των χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Υποθέτουμε ότι αν παρθούν τα μέτρα σωστά, θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς. Το επιθυμητό ήταν 1.5 βαθμός αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να το πέτυχουμε αυτό, ούτε τη χώρα μας ούτε σε καμιά άλλη χώρα».

Η κλιματική αλλαγή συνδέεται με την εξάπλωση πανδημιών;

Πέρα από τις ακραίες θερμοκρασίες και τα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, πολλοί είναι εκείνοι που της αποδίδουν και την εξάπλωση πανδημιών.

«Είναι πιθανόν ο κορωνοϊός να ήταν παγωμένος και να αποκαλύφθηκε μετά το λιώσιμο των πάγων έξω από τη Σιβηρία. Οι 7 στις 10 πανδημίες του περασμένου αιώνα προήλθαν από αυτήν την περιοχή. Ο φόβος είναι ότι μπορεί να δούμε και άλλους τέτοιους ιούς», σημείωσε ο κ. Ζερεφός.

Η μεταφορά του ιού από εκεί πέρα είναι πολύ εύκολη, καθώς οι περιοχές που λιώνουν οι παγετώνες βρίσκονται στον δρόμο μετανάστευσης των πτηνών.

«Τα πτηνά μπορεί να μεταφέρουν και αυτά ένα μέρος από τους ιούς».

Μέτρα

Πλέον, είναι κρίσιμο να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να τροχοδρομηθεί η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της να μειωθούν στο ελάχιστο.

«Σωστή ενημέρωση και παιδεία στα θέματα του περιβάλλοντος», είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την ατομική δράση των πολιτών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας επιπλέον παράγοντας, μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας και τις πράσινες τεχνολογίες.

«Είναι μακρύς ο δρόμος», κατέληξε ο κ. Ζερεφός, με την αμεσότητα των δράσεων να κρίνεται αναγκαία.