Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εχθρούς της και το κλειδί για το μέλλον, έστειλε από την Βόρεια Μακεδονία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην Πρωθυπουργός βρέθηκε στην γειτονική χώρα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του πρώτου «Prespa Forum Dialogue» (Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών) και επεδίωξε να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ με με μηνύματα στις βαλκανικές χώρες αλλά και την ΕΕ για όλα τα ανοιχτά ζητήματα (ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, μήνυμα σε Βουλγαρία, Κόσοβο, κα.).

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εμφανώς ικανοποιημένος που βρέθηκε στην γειτονική χώρα, υπερασπιζόμενος την Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι οι προοδευτικοί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη, αλλά γίνεται πιο εύκολο όταν χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου και συμπλήρωσε πως οι συντηρητικοί δεν ρίχνουν τα τείχη γιατί φοβούνται ότι θα πέσουν πάνω τους και θα καταστρέψουν την καριέρα τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι ως προοδευτικοί πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης, ενώ φρόντισε να στείλει και μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τις εξής δυο επισημάνσεις: «Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών» και «Να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν παρέλειψε όμως να αφήσει αιχμή στον Ζ. Ζάεφ με αφορμή το θέμα με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας: «Δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη στις συντηρητικές δυνάμεις, αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας, για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη».

Υπερασπίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο την Συμφωνία με την αναφορά ότι ο πρώτος λόγος που φτάσαμε σε αυτήν την Συμφωνία είναι ότι πάλεψαν για αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Για μας η λύση δεν είναι ο πόλεμος. Ούτε ο ψυχρός πόλεμος, οι άξονες ανάσχεσης και οι ψυχροπολεμικές σχέσεις βασισμένες σε παγωμένες συγκρούσεις. Διότι αν αφήσεις μια σύγκρουση παγωμένη για πολύ καιρό, τότε ο πάγος λιώνει μόνο με την σύγκρουση όπως βλέπουμε σε πολλά μέρη του κόσμου» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη. Αλλά αυτή είναι και η διαφορά μας με τους πιο πολλούς συντηρητικούς πολιτικούς, που αφήνουν τα τείχη όρθια».

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι εξήρε και την στάση του Ζ. Ζάεφ πο τον ευχαρίστησε, όσο και των υπουργών Εξωτερικών εκείνης της περιόδου, τον Νίκο Κοτζιά, πρωτεργάτη της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρώφ.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο δεύτερος λόγος που μπορέσαμε να φτάσουμε στη Συμφωνία ήταν ότι ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι αυτό το πρόβλημα θα μας το έλυναν άλλοι. «Είχαμε τη στήριξη του ΟΗΕ και την πολύτιμη συμβολή του κ Νίμιτς, είχαμε τη στήριξη της διεθνους κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν αναζητήσαμε αλλού την πολιτική βούληση για λύση» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έπεισε την Ε.Ε. να ξανακοιτάξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να ξεπαγώσει την ενταξιακή πορεία.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και έστειλε μήνυμα στη φίλη Βουλγαρία, να κάνει το μεγάλο βήμα. «Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις λύσεις και διεξόδους σε ευαίσθητα θέματα. Αλλά είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να κάνει αυτό το βήμα μαζί με τη Βορεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν. Είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να δώσει το μήνυμα ότι είναι μέρος των Βαλκανίων του μέλλοντος, τα οποία  μπορούμε να χτίσουμε μόνο μαζί – και όχι απέναντι ο ένας στον άλλον» είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και στο κοσοβαρικό στη βάση του διεθνούς δικαίου και μακριά από εθνικισμούς. «Να δώσω το μήνυμα στον Πρωθυπουργό του Κοσόβου κ Κούρτι, έναν προοδευτικό πολιτικό με πολύ μέλλον μπροστά του –  τον οποίον όμως δεν έχω ακόμα γνωρίσει – ότι είναι η στιγμή να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη στήριξη όλων μας» είπε, ενώ σημείωσε πως το μήνυμά του προς τον φίλο Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είναι: «Μόνο με τη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο μπορούμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα των λαών μας».

Ιδιαίτερα εστίασε στην στάση της Ε.Ε. λέγοντας ότι δεν αρκεί να αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες για την διεύρυνση, αλλά πρέπει να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλιώς θα βρίσκεται συνεχώς σε αδυναμία να διαχειριστεί τις εξελίξεις ακόμα και στη γειτονία της και ιδίως έναντι άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.

«Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας έχει κάνει πολύ μεγάλα – πρωτόγνωρα – βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι απογοητευμένος με τις εξελίξεις.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά είναι επίσης αναγκαίο:

H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Aυτός είναι ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να πάει μπροστά η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας όταν λυθεί το ζήτημα με τη Βουλγαρία» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Αλ. Τσίπρας, χρησιμοποιώντας την φράση του Μπέρτολτ Μπρέχτ: “Ξέφυγα από τους καρχαρίες και νίκησα τους τίγρεις, μ’ έφαγαν όμως οι κοριοί”, συνέχισε ότι ο κίνδυνος είναι οι κοριοί που θα πολλαπλασιάζονται όπου δεν υλοποιείται η Συμφωνία.

«Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα – ως πραγματικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας – να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα» τόνισε και συνέχισε: «Να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες, να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα».

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Βόρεια Μακεδονία, είχε συναντήσεις, εκτός από τον Ζ. Ζάεφ και με την Πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ.