Αυξάνει την πίεση προς τους ανεμβολίαστους η κυβέρνηση για να ανεβάσει τους ρυθμούς του εμβολιασμού, ακολουθώντας μια πιο επιθετική ρητορική καθώς όχι μόνο συνδέει την αποφυγή ενός μελλοντικού καθολικού lockdown από την άνοδο του αριθμού των εμβολιασμένων αλλά προαναγγέλλει στοχευμένα περιοστικά μέτρα εν είδη ποινής για τους ανεμβολίαστους σε περίπτωση ενδεχόμενης έξαρσης της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν για τους ανεμβολίαστους

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έγραψε σήμερα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος που ουσιαστικά έχει και την συνολική διαχείριση της πανδημίας στα χέρια του από πλευράς μεγάρου Μαξίμου.

«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» έγραψε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σε μια μακροσκελή του ανάρτηση για την πορεία των εμβολιασμών.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει.

Να μην περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι

»Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι να περάσει ανεκμετάλλευτο και ας εμβολιαστούν το νωρίτερο δυνατόν όσοι ακόμη το σκέφτονται, ώστε να περάσουμε στο φθινόπωρο όσο πιο προστατευμένοι και ενωμένοι γίνεται απέναντι στον ιό. Τώρα έχει έρθει η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, της εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα».

Δεν είναι λύση το lockdown εφόσον υπάρχει το εμβόλιο

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα οι υπουργοί με τα οικονομικά χαρτοφυλάκια αποκλείουν νέο οριζόντιο lockdown στο μέλλον, συνδέοντας τα περιοριστικά μέτρα με τους ανεμβολίαστους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τη λογική ενός νέου καθολικού lockdown, τονίζοντας ότι εφόσον υπάρχει η λύση του εμβολιασμού, το lockdown δεν υπάρχει στο τραπέζι.

«Δεν μπορεί να είναι λύση» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντς ότι απο την στιγμή που αυξάνεται το  ποσοστό που εμβολιάζεται και υπάρχει απόθεμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με εμβολιασμό».

Τα λεφτά τελείωσαν

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Σκυλακάκης έθεσε και την δημοσιονομική πτυχή του ζητήματος ενός καθολικού lockdown στη λογική της προηγούμενης δήλωσης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι «τα λεφτά τελείωσαν».

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας με επιχειρηματίες εστίασης για τους μεικτούς και αμιγείς χώρους, κάλεσε τους καλλιτέχνες να ενισχύσουν το ρεύμα υπέρ του εμβολιασμού καθώς «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά ή θέλετε να σας το πω πιο απλά;».

Να εμβολιαστείτε όλοι

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη εστίασε στη ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για να επιτευχθεί τείχος ανοσίας. «Ασφαλείς πολίτες είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες του ιού. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, τόσο αφήνουμε χώρο στις μεταλλάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη Δράμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τους πολίτες «να εμβολιαστείτε όλοι».

Διχαστική λογική για να κρυφτεί η κυβερνητική αποτυχία

Πάντως ειδικότερα οι δηλώσεις του κ. Σκέρτσου αλλά και οι ανακοινώσεις των κ.κ. Γεραπετρίτη-Γεωργιάδη για τις δύο ταχύτητες χώρων εστίασης και διασκέδασης με βάση του ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι, προκαλούν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση «διχαστική λογική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «για ακόμη μία φορά φορτώνει την αποτυχία της στις πλάτες των πολιτών και της κοινωνίας», σημειώνοντας ότι «η ακραία διχαστική δήλωση του κ. Σκέρτσου είναι η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη».

Η Φώφη Γεννηματά «οι ανεφάρμοστες εξαγγελίες και οι απειλές των Υπουργών δεν είναι λύση» επισημαίνοντας ότι «η σοβαρότητα του κινδύνου με την μετάλλαξη, απαιτεί υπεύθυνους χειρισμούς και όχι απλά επικοινωνιακή διαχείριση. Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει επιτέλους τα επικοινωνιακά show, που έχουν αρχίσει και εκθέτουν τη χώρα».