«Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο δίνουμε στις μεταλλάξεις», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως είναι στενάχωρο όταν βλέπουμε να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές.

«Πρέπει να πείσουμε όσους παραμένουν δύσπιστοι πως αυτό είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία γι αυτούς και τις οικογένειες τους», ανέφερε.

Η κα. Πελώνη επισήμανε πως ήδη αρκετές επιχειρήσεις συντάχτηκαν  με αυτή την πρωτοβουλία και ο πρωθυπουργός ενθαρρύνει κι άλλες επιχειρήσεις να πράξουν ανάλογα.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε πως από τις 15 Ιουλίου καθιερώνεται η δυνατότητα λειτουργίας μεικτών και αμιγών χώρων, ενώ επανέλαβε πως εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει ποιους θα δέχεται.

«Οι επιχειρήσεις θα έχουν ειδική σήμανση στις εισόδους για τους πελάτες, αλλά θα πρέπει να τηρούν και οι ίδιες το ειδικό πλαίσιο», ανέφερε.

Ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό για να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, η κα. Πελώνη ανέφερε πως «όλη η προσπάθεια μας αυτή τη στιγμή είναι να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.

Για την ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργού Άκη Σκέρτσου είπε ότι η μόνη ασπίδα απέναντι στον ιό είναι ο εμβολιασμός, προκειμένου να προστατευθούμε από τις νέες μεταλλάξεις. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε νέα περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας.

Ερωτηθείσα για το πότε και σε ποιο ποσοστό θα ανέλθει το τείχος ανοσίας είπε ότι αυτό εξαρτάται από την συμμετοχή. «Εδώ και 2 εβδομάδες είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια στον πληθυσμό και πρέπει να πείσουμε όσο περισσότερους μπορούμε και να δώσουμε ελευθερίες σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί».

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών επιβεβαίωσε ότι συζητείται και αν δοθεί πράσινο φως αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα.

Ανέφερε επίσης πως το πλαίσιο για τους πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι έχει φανεί από τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε.

Όποιος είναι ανεμβολίαστος θα πρέπει να τηρεί τα ίδια μέτρα που υφίστανται και τώρα. Ένας εμβολιασμένος θα έχει περισσότερες ελευθερίες στην κοινωνική του ζωή.