Τα πυρά της αντιπολίτευσης για μία σειρά θεμάτων,  συνεχίζει να δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα ήταν η σειρά της αρχηγού του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ,  να θέσει τον Ερντογάν προ ευθυνών του.

Μεταξύ άλλων, συνέκρινε την Τουρκία με την Ελλάδα όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας πολίτης είναι δύο φορές πιο πλούσιος από τον Τούρκο, παρά την κρίση και τις χρεωκοπίες που πέρασε η Ελλάδα.

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Ερντογάν για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και για την υπόθεση Ελμαλί, που αφορά σε κακοποίηση παιδιών.

«Να πληρώσεις εσύ τη διώρυγα»

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο θέμα με τη διώρυγα, η Ακσενέρ, μίλησε για «επαίσχυντη συνεργασία» και κάλεσε τον Ερντογάν να επιλέξει πλευρά.

«Είστε με το έθνος σας ή με τη συμμορία των πέντε; Είστε ο πρόεδρος αυτής της χώρας ή ο δικηγόρος ξένων εταιρειών; Αποφασίστε εάν θα είστε ο εκπρόσωπος του έθνους ή ο εκπρόσωπος των λόμπι; Είναι προφανές ότι προδίδεις αυτό το ιερό έθνος, το οποίο σου έδωσε όλα τα αξιώματα, λέγοντας με γλώσσα αποικιοκράτη ασυναρντησίες. Το καθήκον σας δεν είναι να είστε δίπλα σε όσους θα προσπαθήσουν να πάρουν ό,τι ανήκει σε αυτό το έθνος, αλλά να διεκδικείτε τα δικαιώματα και τους νόμους αυτού του έθνους. Βάλε το μυαλό μέσα στο κεφάλι σου, έλα στα συγκαλά σου!», είπε μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει το sigmalive.

Στο διεθνές δίκαιο, υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται ‘απεχθές χρέος’. Αυτή η έννοια χρησιμοποιείται για ηγέτες που δανείζονται ξένα λεφτά και τα ξοδεύουν για δικό τους όφελος, αντί να τα ξοδεύουν προς όφελος του έθνους τους. Όταν αυτοί οι ηγέτες εκπέσουν, αυτό το χρέος αποτελεί προσωπική δαπάνη του ηγέτη κι όχι των πολιτών της χώρας. Πρέπει να εισπραχθεί από το άτομο αυτό. Αυτό ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Εάν κάποιος πρέπει να πάρει με το έτσι θέλω τα χρήματά του, λυπάμαι, το ποσό αυτό θα το πάρει από εσένα. Καλύτερα να αρχίσεις να βάζεις στην άκρη χρήματα από τώρα», δήλωσε η Ακσενέρ.

«Ο Έλληνας είναι πιο πλούσιος από τον Τούρκο»

Η Ακσενέρ παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα της παράταξής της σήμερα στους βουλευτές της έκανε λόγο για μία πλούσια Τουρκία που έχει υποθηκευτεί ωστόσο από τον Ερντογάν.

«Πώς είναι δυνατόν το έθνος μας να ζει μια ζωή τόσο χαμηλών προδιαγραφών, όταν η Τουρκία είναι μια τόσο πλούσια χώρα;

Πώς μπορεί η Τουρκία, η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, να αντιμετωπίζει φτώχεια και κρίσεις;

Το πρόβλημά μας είναι αυτή η ανίκανη κυβέρνηση που θεωρεί την κατασκευή γεφυρών και την ανέγερση κτηρίων ως όραμα. Το κύριο πρόβλημά μας είναι αυτή η ανίκανη για το παρελθόν αντί να οικοδομήσει το μέλλον.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φορολογική επιβάρυνση στον ελάχιστο μισθό φτάνει το 50%. Γι ‘αυτό πληρώνουμε 5 είδη φόρου στους λογαριασμούς ρεύματος. Γι’ αυτό, όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο, αγοράζουμε κι άλλο ένα για την κυβέρνηση.

Η τουρκική οικονομία είναι μια τεράστια βαθιά χαβούζα, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν τρύπες στο κάτω μέρος αυτής της δεξαμενής που στάζουν νερό. Αντί να κλείσει τις τρύπες η κυβέρνηση του AKP προσπαθεί να διατηρήσει την πισίνα γεμάτη κουβαλώντας κουβάδες γεμάτους νερό από το εξωτερικό.

Η Τουρκία κατατάσσεται 34η στην Ευρώπη όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Ακόμα και στην Ελλάδα, η οποία είναι γνωστό ότι χρεωκόπησε, το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 19.500$. Δηλαδή, ένας Έλληνας πολίτης είναι δύο φορές πιο πλούσιος από τον Τούρκο πολίτη», δήλωσε.

«Ο λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»

Η Ακσενέρ αναφέρθηκε στην υπόθεση Ελμαλί, κάνοντας λόγο για «νομική ντροπή».

Όπως είπε: «Γνωρίζετε τα τρομερά γεγονότα που βίωσαν τα δύο μικρά παιδιά μας ηλικίας 6 και 9 ετών. Οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από μήνες παρά τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Εκείνοι που ομαλοποίησαν τη διαδικασία της κράτησης προτίμησαν να αφήσουν ελεύθερους αυτούς που κακοποίησαν αδίστακτα τα δύο μικρά παιδιά μας χωρίς ίχνος συνείδησης. Μας εκπλήσσει; Όχι! Μας εκπλήσσει μια Τουρκία με ένα νομικό σύστημα, όπου δράστες βιασμένων παιδιών και γυναικών μας αφήνονται ελεύθεροι πάντα και όπου κυκλοφορούν ελεύθερα όσοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου βουλευτές και δημοσιογράφους; Φυσικά και δεν μας εκπλήσσει!

Είναι απαράδεκτο οι δράστες αυτού του τρομερού εγκλήματος να περπατούν ανάμεσά μας σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη μας στο νόμο και το σύστημα δικαιοσύνης έχει κλονιστεί.

Από εδώ, προειδοποιώ την κυβέρνηση, ειδικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, να μην παίζουν με την αίσθηση της δικαιοσύνης και της συνείδησης του έθνους», είπε.