«Όχι» στο νέο φαραωνικό σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατασκευής της νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης λένε οι Τούρκοι πολίτες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ακολουθώντας τα βήματα -όπως αρκέσκεται να επαναλαμβάνει- του Μωάμεθ του Πορθητή ο Τούρκος πρόεδρος εξαγγέλλει διαρκώς νέα κολοσσιαία έργα, εν πολλοίς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις την ώρα που η βαθιά οικονομικής κρίσης πλήττει τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βασικός μισθός που πριν από 4 χρόνια ήταν περίπου 480 ευρώ σήμερα έχει πέσει στα περίπου 250.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 48,6% λένε «όχι» στην Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης έναντι 37,6% που τάσσονται υπέρ της κατασκευής της. Το 51% εκτιμά ότι μόνος στόχος του έργου είναι το οικονομικό κέρδος.

Μετά το σχέδιο για τη νέα Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν εγκαινίασε χθες τον τουρκικό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών TÜRKSAT 5-A.

«Αυτός ο δορυφόρος μας μαζί με την χώρα μας θα εξυπηρετεί μια ευρεία γεωγραφική περιοχή όπως ην  Ευρώπη, την Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή, και την βόρεια – κεντρική -δυτική και νότια Αφρική. Το Turksat 5A  είναι ένα σημαντικό σχέδιο λόγω της προστιθέμενης αξίας που θα έχει στον τομέα του κι έχει τη δυνατότητα να παρέχει ποιοτική εξυπηρέτηση στην αναμετάδοση του σήματος των τηλεοπτικών δικτύων  όπως και  στην μετάδοση δεδομένων», τόνισε ο Ερντογάν.

Την κοινή γνώμη πάντως απηχεί ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίπαλος του Ερντογάν, ο οποίος έχει επίσης ταχθεί κατά του έργου αυτού.

«Είμαστε εναντίον τη Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης αυτό το έργο είναι για μια Διώρυγα του μπετόν. Είναι έργο οικονομικής εκμετάλλευσης τίποτα άλλο. Είναι ένα κακό έργο που θα βάλει σε υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα της Τουρκίας».