Στοιχεία για τον διπλασιασμό των ραντεβού εμβολιασμού των νέων 18 έως 25 ετών, από την εξαγγελία της προπληρωμένης κάρτας και μετά, επικαλέστηκε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Μην καπελώνετε τους νέους. Αφήστε τους να αποφασίσουν από μόνοι τους. Ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς με όλους τους δυνατούς και θεμιτούς τρόπους και δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν πίσω. Θέλουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απευθυνόμενος νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια.

Συνεχή ανοίγματα   

«Θέλουμε να υπερασπιστούμε και όχι να υπονομεύσουμε το κεκτημένο της δημόσιας υγείας και γι΄αυτό προχωράμε σε συνεχή ανοίγματα (σσ οικονομία, δραστηριότητες), πάντα όμως με όρους και κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο υπουργός, που νωρίτερα είχε δεχθεί την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο ανοίγματος του τουρισμού, αλλά και τα πριμ για τους εμβολιασμένους.

«Σε όλα τα στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας, η κυβέρνηση έχει αποδείξει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει, ότι πρώτα από όλα, πρέπει και προστατεύεται η δημόσια υγεία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Η πιο αδικημένη κατηγορία  

Ιδίως για την προπληρωμένη κάρτα στους νέους από 18 έως 25 ετών που θα εμβολιαστούν, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι «ενδεχομένως πρόκειται για την πιο αδικημένη κατηγορία πολιτών που χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι, σε μια εποχή που θα έπρεπε να μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους, να μπορούν να πηγαίνουν στις σχολές τους, να μπορούν να ερωτεύονται, να έχουν μια δουλειά, και η πανδημία τους κράτησε πίσω».

«Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και τόνισε ότι η προπληρωμένη κάρτα έχει να κάνει με την προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά σε καίρια σημεία, στην ψυχαγωγία και στις διακοπές, στις μετακινήσεις, όπου δηλαδή οι νέοι προσπαθούν να χαρούν τις διακοπές τους και συνεπώς, τους δίνεται κίνητρο και παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να προχωρήσει ακόμα καλύτερα ο εμβολιασμός.

Δωροδοκία; 

Ο υπουργός επικαλέστηκε αντίστοιχα κίνητρα σε άλλες χώρες. «Αλήθεια το θεωρείτε δωροδοκία; Στην Αμερική που συμβαίνει είναι δωροδοκία; Στην πολιτεία της Ν. Υόρκης που συμβαίνει είναι δωροδοκία; Σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής είναι δωροδοκία; Στο Ισραήλ είναι δωροδοκία; Είναι στη Σερβία δωροδοκία; Στη Ρωσία; Στο Χονγκ Κόνγκ είναι δωροδοκία; Στη Γαλλία είναι δωροδοκία;», είπε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση δεν έχει αφήσει τους νέους να εκφραστούν.

«Τα στοιχεία που έχω είναι ότι 9.000 νέοι άνθρωποι έκλειναν ραντεβού την ημέρα, για να εμβολιαστούν και τώρα κλείνουν 18.500 ραντεβού την ημέρα. Δεν είναι δημιουργική λογιστική αυτό. Είναι απλά μαθηματικά. Αφήστε τους να δούμε αν επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν και αν οι νέοι άνθρωποι θεωρούν ότι θα συμβάλει σε κάτι αυτό», παρατήρησε ο υπουργός Υγείας.

Αλλά και για τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι αδόκιμη η έκφραση περί προνομίων, γιατί είναι τα δικαιώματα των εμβολιασμένων.

Αρκετοί οι εμβολιασμένοι  

«Πρέπει να προχωρούμε σε βαθμούς ελευθερίας, με βάση τους υγειονομικούς κανόνες. Θέλετε να μείνουν για πάντα οι συμπολίτες μας στα σπίτια τους;», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι δεν είναι μικρός ο αριθμός των εμβολιασμένων.

«Μας λέγατε ότι δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε 10.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Κάνουμε πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, τον τελευταίο 1,5 μήνα. Λέγατε ότι δεν θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων και έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Λέγατε πως δεν συνάδουν οι χώροι για εμβολιασμούς και έχουμε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και Mega Centers, που όλοι οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι και δηλώνουν ότι επιτέλους το ελληνικό Δημόσιο τους συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια. Έχουμε φτάσει πάνω από 8 εκατομμύρια εμβολιασμούς», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι μια πατριωτική, συνολική εθνική προσπάθεια, η αντιπολίτευση έχει επιλέξει να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια πάνω στο ιερό δικαίωμα της δημόσιας υγείας.

Η καλύτερη δυνατή προσπάθεια 

«Έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι με δεδομένα που δοκιμάζουν την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, σε άλλες χώρες έχουν κυριαρχήσει μεταλλάξεις. Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις ώστε να βελτιωνόμαστε», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.