Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα δεν πλήττει μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Σαρώνει για δεύτερη χρονιά και τον αρκτικό κύκλο. Οι υψηλές θερμοκρασίες που κατέγραψε η Σιβηρία έσπασαν κάθε ρεκόρ προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.

Από τους -48 βαθμούς κελσίου που φτάνει ο υδράργυρος υπό κανονικές συνθήκες τον χειμώνα… σε πρωτοφανή υψηλές θερμοκρασίες. Οχι στους 48 βαθμούς κελσίου… στη Βέρχογιανσκ, που είναι η πιο παγωμένη πόλη της Σιβηρίας, αλλά σίγουρα πάνω από 30 βαθμούς. Συγκεκριμένα, αν και υπήρξε σύγχυση με τη θερμοκρασία του εδάφους, και αυτή του αέρα, η αλήθεια είναι ότι η θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους στην πόλη Βερχογιάνσκ έφτασε τους 32°C.

Κάθε προηγούμενο έσπασε το ρεκόρ ζέστης στον Αρκτικό κύκλο την προηγουμένη εβδομάδα. Το θερμόμετρο έδειξε 28 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Η πόλη μάλιστα κατέχει και το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στον πλανήτη με -67,8 βαθμούς Κελσίου.

Οι εικόνες από τους δορυφόρους του προγράμματος Κοπέρνικος αποτυπώνουν «στα κόκκινα» πολλές από τις πόλεις της Σιβηρίας.

https://www.megatv.com/2021/06/28/protofanis-kaysonas-sti-siviria-me-48-vathmous/?pubid=2020413332

Επιστήμονες προέβλεπαν ότι τέτοιες θερμοκρασίες δεν επρόκειτο να καταγραφούν μέχρι το 2100 στην Αρκτική. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των κύκλων της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών.

«Υπάρχουν 159 ενεργές πυρκαγιές στο έδαφος της περιοχής, 14 από τις οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Έχουν εμφανιστεί 32 ακόμη πυρκαγιές τις τελευταίες 24 ώρες και η έκταση των πυρκαγιών έχει αυξηθεί κατά 22 χιλιάδες εκτάρια.»

Η Ρωσία θερμαίνεται 2,5 φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό έχει ως συνέπεια μέσα σε λίγες μόνο ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες να οδηγήσουν στο λιώσιμο τόνων πάγου.