Δορυφορικά δεδομένα ήδη από τα χρόνια του 1990 είχαν καταδείξει ότι το 12όροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Μαϊάμι βυθιζόταν κάθε χρόνο από 1 έως 3 χιλιοστά κάθε χρόνο, ενώ τα γύρω κτίρια παρέμεναν σταθερά.

Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο που έρχεται στο φως (σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Σάιμον Βντοβίνσκι) και έρχεται να προστεθεί στην αποκάλυψη ότι τμήμα του κτιρίου είχε υποστεί σημαντική διάβρωση που δεν είχε αντιμετωπιστεί παρά τις επισημάνσεις σχετικής τεχνικής έκθεσης ήδη από το 2018.

Αγωνία για τον ομογενή

Μεταξύ των 159 αγνοουμένων από την κατάρρευση του κτιρίου βρίσκεται και oμογενής Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος.

Ο Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος  είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ. Η οικογένεια του διαμένει στο Sugar Land του Τέξας και  η καταγωγή τους είναι από  την Ξάνθη και την Θεσσαλονίκη. Ο  παππούς του και συνονόματος του Ανδρέας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε ότι  ο εγγονός του είναι ανάμεσα στους αγνοουμένους.

«Ο γιός μου, ο Κώστας, μου το έκρυβε μέχρι σήμερα επειδή επρόκειτο την Δευτέρα να κάνω μια εγχείρηση. Σήμερα μου είπε όμως την αλήθεια. Ο εγγονός μου πήγε στο Μαϊάμι για διακοπές. Ήταν καλεσμένος στο σπίτι ενός οικογενειακού φίλου του γιου μου. Είναι αριστούχος φοιτητής με υποτροφία και απίστευτος αθλητής, τέλειος χαρακτήρας».

Ο 21χρονος ομογενής,  σκόπευε να επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι μαζί με την αδελφή του για πρώτη φορά την Ελλάδα.

Μιλώντας στην  Wall Street Journal ο πατέρας του αγνοούμενου, Κώστας Γιαννιτσόπουλος, 55 ετών, που βρίσκεται μαζί με την γυναίκα του και την κόρη τους ήδη στο Μαϊάμι ψάχνοντας για τον γιό τους στα νοσοκομεία και παρακολουθώντας τις έρευνες των σωστικών συνεργείων δήλωσε:

«Περιμένω τους δύο καλύτερους φίλους μου – ένας από αυτούς είναι ο 21χρονος γιος μου. Είμαι συντριμμένος».Oπως έγραψε η εφημερίδα WSJ «ο γιος του, Ανδρέας, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ, επισκέφθηκε το Μαϊάμι και έμενε με έναν οικογενειακό φίλο, ο οποίος επίσης είναι αγνοούμενος. Ο γιος Ο πατέρας είπε ότι είχε την ελπίδα ότι ο φίλος του και ο γιος του που είναι  αθλητής, θα βρεθούν ζωντανοί. Συγχρόνως, όπως είπε, «προετοίμαζε τον εαυτό του για άσχημα νέα».

Η έκθεση του 2018 που αγνοήθηκε

Η έκθεση του 2018 αποκάλυψε ότι ένας μηχανικός είχε βρει στοιχεία για μεγάλη δομική ζημιά κάτω από την πισίνα και «φθορά του σκυροδέματος» στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του 12ώροφου κτιρίου.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από δημοτικούς αξιωματούχους, είχε γίνει για λογαριασμό του συμβουλίου του κτιρίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα μείζον πρόγραμμα επισκευών που είχε προγραμματιστεί για φέτος.

Δεν έγινε αμέσως σαφές, αν η ζημιά που περιγράφεται στην έκθεση συνδέεται με την κατάρρευση.

Η αντιδήμαρχος Τίνα Πολ χαρακτήρισε το δομικό ζήτημα που περιγράφεται στην έκθεση «πολύ ανησυχητικό», σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε χθες, Σάββατο, το πρωί.

Η δικηγόρος Ντόνα Ντιμάτζιο Μπέργκερ δήλωσε πως τα ζητήματα που παρουσιάζονται στην έκθεση του 2018 είναι συνηθισμένα για παλαιότερα κτίρια στην περιοχή και δεν ανησύχησαν τα μέλη του συμβουλίου του κτιρίου, που όλα ζούσαν στο κτίριο μαζί με τις οικογένειές τους.

Η ίδια πρόσθεσε πως το συμβούλιο έλαβε πίστωση 12 εκατ. δολαρίων για να πληρώσει για τις επισκευές και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να πληρώσουν 80.000 δολάρια έκαστος. Είχαν αρχίσει οι εργασίες για την αντικατάσταση της στέγης πριν από την περίοδο των κυκλώνων και το συμβούλιο συγκέντρωνε προσφορές για τα έργα στο σκυρόδεμα, όμως η πανδημία επιβράδυνε τα σχέδιά τους, δήλωσε.