Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ιστορικού Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του εμβληματικού Θεάτρου Απόλλων Ερμούπολης Σύρου, υπέγραψαν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Δήμαρχος  Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας,  με στόχο την πολιτιστική συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος των δύο πόλεων, οι οποίες διατηρούν άρρηκτους ιστορικούς  και κοινωνικούς δεσμούς μέσα στο χρόνο.

Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο ιστορικών θεάτρων, είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, πάνω σε πολιτιστικά θέματα.

Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά έχει ως κυρίους άξονες:

1.Την ανάπτυξη συνεργειών ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

2.Την προώθηση και προβολή εκδηλώσεων και παραστάσεων μέσω των ιστοσελίδων των δύο θεάτρων με σκοπό την παρακολούθησή τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και της Σύρου.

3. Την ανάπτυξη συνεργειών των δύο μελών και με τρίτους φορείς, οι οποίοι δύνανται να αποδειχθούν επωφελείς για την προβολή οπτικοακουστικού και διαδικτυακού ή έντυπου υλικού στην ημεδαπή ή αλλοδαπή.

4. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων διεθνούς εμβέλειας με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων Πειραιά και Σύρου -Ερμούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία των δύο ιστορικών θεάτρων ξεκινά με το έργο Λουκής Λάρας του Έλληνα λόγιου Δημητρίου Βικέλα, με τον Μανώλη Μαυροματάκη, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις   19 και 20/8  στη Σύρο στην Έπαυλη Τσιροπινά.  Πρόκειται για  μια εναλλακτική πρόταση για  τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας  (Ο.Π.Α.Ν.) κ. Ιωσήφ Βουράκης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Λευτέρης Γιοβανίδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Πολιτισμού κα Αλίκη Λεονταρίτη, και Τεχνικών Έργων  κ. Μηνάς Αλιφραγκής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε μεταξύ  άλλων: «Θεωρώ πολύ σημαντικό το μνημόνιο  συνεργασίας που υπογράψαμε ανάμεσα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, καθώς πρόκειται για δύο σημαντικά θέατρα, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία των δύο πόλεων. Είναι και τα δύο μεγαλόπρεπα οικοδομήματα, εμβληματικά κτήρια και σημεία αναφοράς για τις δύο πόλεις. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κοινά ζητήματα που ενώνουν τον Πειραιά και την Σύρο: και οι δύο πόλεις έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της χώρας, τους τελευταίους αιώνες, ως σημαντικά λιμάνια και εμπορικά κέντρα κατά καιρούς. Πιστεύω ότι η συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Θέατρο «Απόλλων» της Ερμουπόλεως είναι μία πολύ σωστή και πρωτότυπη ενέργεια, που μπορεί να ενώσει και να αναδείξει τον πολιτισμό των δύο πόλεων, καθώς και την αναμφισβήτητη αξία των δύο θεάτρων. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το μνημόνιο συνεργασίας για το οποίο και προφανώς δεν θα μείνουμε στις υπογραφές, αλλά θα αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και θα κάνουμε πολλή δουλειά, επ΄ ωφελεία και των δύο θεάτρων».

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον Δήμο σας για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο δημοτικών θεάτρων: του θεάτρου «Απόλλων» της Σύρου, το οποίο είναι το πρώτο θέατρο της Ελεύθερης Ελλάδας με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό. Θεμελιώθηκε το 1862 και λειτούργησε το 1864 δίνοντας την πρώτη παράσταση με την όπερα του  Τζουζέπε Βέρντι  «Ριγκολέτο».  Το Δημοτικό θέατρο Πειραιά – ιστορικό και αυτό –  το οποίο θεμελιώθηκε το 1894  και το 1895 έδωσε την πρώτη του θεατρική παράσταση.  Πιστεύω ότι είναι πολλά τα σημεία που συνδέουν το νησί μας με την πόλη του Πειραιά.  Πάρα πολλοί Συριανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί μας και επέλεξαν τον Πειραιά, αρκετοί από αυτούς, για να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι.  Έχουμε δύο πρόσωπα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους τα οποία συνδέουν ιστορικά τη Σύρο με τον Πειραιά.  Ο ένας είναι ο Λουκάς Ράλλης, ο οποίος είναι ο «νονός» της Ερμούπολης, γιατί όταν ξεκίνησε να δημιουργείται η πόλη το 1821 μέχρι το 1826, που είχε πάρει πλέον τη μορφή της, ήταν μία πόλη χωρίς όνομα.  Ένα άλλο πρόσωπο που συνδέει το νησί μας πάλι με τον Πειραιά είναι ο Μάρκος Βαμβακάρης.  Είναι πάρα πολύ σημαντική η συνεργασία αυτή των δύο θεάτρων και πιστεύω ότι είναι προς όφελος και των δύο μερών.  Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ένα θέατρο, όπως αυτό του Πειραιά θα συμβάλλει πάρα πολύ θετικά και στις δικές μας δράσεις. Αισθάνομαι πραγματικά  την ανάγκη να ευχαριστήσω την Αντιδήμαρχο μου την κα Αλίκη Λεονταρίτη και τον Διευθυντή  του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Γιοβανίδη,  γιατί η δική τους συνεργασία έφερε και το σημερινό αποτέλεσμα».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, επεσήμανε: «Με ιδιαίτερη χαρά, υποστηρίξαμε σθεναρά, το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου!

Τα δύο εμβληματικά και μεγαλόπρεπα κτήρια, που η ιστορία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία των πόλεων μας και λειτουργούν από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας τους μέχρι και σήμερα ως ναυαρχίδες Πολιτισμού, αποφάσισαν να συνεργαστούν με γνώμονα την ανάδειξη του Πολιτισμού και την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας επί πολιτιστικών θεμάτων.

Τα δύο μεγαλόπρεπα θέατρα του Πειραιά και της Σύρου δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν χάρη στο ανήσυχο πνεύμα ναυτικών και καραβοκύρηδων που έσκιζαν τις ίδιες θάλασσες διευρύνοντας τους ορίζοντές τους, αλλά και στα προσφυγικά ρεύματα, που οι αντίξοες συνθήκες οδήγησαν στη φιλόξενη αγκαλιά τους».

Στη  μακρόχρονη ιστορία τους, τα θέατρα της Ερμούπολης και του Πειραιά φιλοξένησαν εξαίρετους θιάσους και μεγαλειώδεις παραστάσεις. Σήμερα, με την υποστήριξη όλων μας και χάρη στο μνημόνιο συνεργασίας των δύο θεάτρων, η πολιτιστική τους κληρονομιά και η προώθηση των καλλιτεχνικών αξιών τους, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο εύρος και βαρύτητα».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Ιωσήφ Βουράκης, ανέφερε: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή για το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε δύο από ιστορικότερα θέατρα της Ελλάδας αυτό του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο της Σύρου.  Η σημαντική αυτή πράξη δεν θα μείνει στα χαρτιά, αλλά πολύ σύντομα τον μήνα Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη παραγωγή που θα αφορά παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο της Σύρου. Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας, ο πολιτισμός και η τέχνη αποτελούν τη μόνη διαφυγή και είναι η πρώτη μας  προτεραιότητα. Η κεντρική μας θέση, είναι ότι πρέπει στον πολιτισμό να υπάρξει εξωστρέφεια. Κάναμε τις θέσεις μας πράξη και θα συνεχίζουμε με συνέπεια να πράττουμε το ίδιο και στο μέλλον».

Στο τέλος αντηλλάγησαν δώρα: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης προσέφερε στην αντιπροσωπεία  του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης  μια μινιατούρα της αρχαίας αθηναϊκής τριήρους, καθώς και λευκώματα για το Δημοτικό Θέατρο. Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας προσέφερε στην αντιπροσωπεία του Δήμου Πειραιά  λευκώματα για το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου.