Με αιχμές για Ελλάδα και Κύπρο απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει κάνει παραπάνω βήματα για τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, ωστόσο προειδοποιεί ότι όσο η ΕΕ αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και τα δικαιώματά τους, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

Η ανακοίνωση αναφέρει, σύμφωνα με τη Daily Sabah:

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με το κεφάλαιο «Τουρκία» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα.

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας.

Η αναγνώριση εκ μέρους της ΕΕ ότι η ένταση έχει μειωθεί και ότι υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης, θεωρείται τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και εκμετάλλευση της ΕΕ από ένα ή δύο κράτη-μέλη. Η αποφυγή αναφοράς εξάλλου στο θέμα της υποψηφιότητάς μας [για ένταξη στην ΕΕ] στο κείμενο επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη.

Αντί να προτείνει διάλογο για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ΕΕ θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να θέσει τις βάσεις για ταχύτερη πρόοδο όσον αφορά τα κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν στη χώρα μας.

Το προτεινόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προορίζεται για πρόσφυγες από τη Συρία, όχι για την Τουρκία, και είναι ουσιαστικά ένα βήμα που πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ΕΕ. Ο υποβιβασμός της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης σε οικονομική διάσταση είναι μεγάλο λάθος. Ο στόχος για στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν επωφελής για όλους.»

Επισημαίνεται επίσης ότι για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ και για να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ μέσω της λεγόμενης θετικής ατζέντας με προοπτική την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Για το Κυπριακό αναφέρεται:

Τα σχετικά ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής που σχετίζονται με την Κύπρο είναι η επανάληψη των απόψεων του ελληνικού / ελληνοκυπριακού διδύμου ως συνήθως. Με αυτή τη στάση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους, όπως επίσης και τα ίσα δικαιώματά τους. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό.

Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε την ΕΕ για άλλη μια φορά να αντιληφθεί τις πραγματικότητες στο νησί, να αναγνωρίσει τους Τουρκοκύπριους και τα κεκτημένα ίσα δικαιώματά τους και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της το 2004».