Οι μισοί και πλέον νέοι ενήλικες που πέρασαν ελαφρά την Copvid-19 σε κατ’ οίκον απομόνωση συνέχισαν να αναφέρουν ανησυχητικά συμπτώματα περισσότερο από έξι μήνες μετά την ανάρρωση, δείχνει μελέτη στο περιοδικό Nature Medicine.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία ήθελε να διερευνήσουν αν η λεγόμενη «μακράς Covid», νευρολογικά και αναπνευστικά συμπτώματα που επιμένουν για μήνες μετά την ανάρρωση, αφορά και τους ασθενείς που πέρασαν την ασθένεια στο σπίτι, πέρα από τους νοσοκομειακούς ασθενείς.

Δείτε επίσης: Προειδοποίηση για πανδημία μακράς Covid – Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα

Η μελέτη εξέτασε 312 εθελοντές άνω των 16 ετών που νόσησαν από κοροναϊό, από τους οποίους οι 247 είχαν αναρρώσει στο σπίτι κατά το πρώτο πανδημικό κύμα στη Νορβηγία. Έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωση, το 61% ανέφερε επίμονα συμπτώματα.

Μεταξύ των εθελοντών ηλικίας 16-30 ετών που είχαν αναρρώσει στο σπίτι, επίμονα συμπτώματα ανέφερε το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό του 52%.

Τα συχνότερα από αυτά ήταν ανοσμία και αγευσία (28%), κόπωση (21%), δύσπνοια (13%), δυσκολία συγκέντρωσης (13%) και προβλήματα μνήμης (11%).

Οι ερευνητές γράφουν πως η αναλογία των εθελοντών που υποφέρουν από κόπωση είναι «εντυπωσιακή» και ξεπερνά τα ποσοστά που παρατηρούνται σε άλλες ιώσεις όπως η γρίπη, ο δάγκειος πυρετός και η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Τα ευρήματα, καταλήγουν, αναδεικνύουν τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων.