«Οι στόχοι που είχαμε να αυξηθούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιτυγχάνονται και πηγαίνουμε από το ένα ρεκόρ στο άλλο, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στην τελετή της 4ης Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών, που διοργάνωσε χθες βράδυ, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Ο υπουργός συνεχάρη τη διοίκηση του ΟΒΙ και την Επιτροπή Αξιολόγησης Εφευρέσεων υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή των διακριθέντων εφευρετών και εξήρε την πρόοδο του ΟΒΙ τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Όπως είπε σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, «η Ελλάδα δυστυχώς παρέμενε πολύ κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας γεγονός οξύμωρο για έναν λαό ο οποίος έχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εφευρετικότητα. Με ικανοποίηση τώρα βλέπουμε μία σημαντική πρόοδο στη δουλειά που κάνει η παρούσα ηγεσία του ΟΒΙ. Τα βραβεία και το χρηματικό έπαθλο που τα συνοδεύει, είναι και αυτό μία έμπρακτη στήριξη του ΟΒΙ στους ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν να διαθέσουν τον πνευματικό τους μόχθο για να κάνουν κάτι που είναι χρήσιμο στην κοινωνία».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία της μεταφοράς της αρμοδιότητας των Εμπορικών Σημάτων από τη γενική γραμματεία Εμπορίου στον ΟΒΙ, ως μία «έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις δυνατότητες του ΟΒΙ και στον ρόλο που μπορεί να παίξει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, καθώς θα εξελίσσεται σε μία χώρα καινοτομίας όπως την οραματίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θεσμός των βραβείων θα καθιερωθεί και θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τη δημιουργία καινοτόμων ιδεών σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής, το οποίο καμιά φορά οδηγεί και σε πολύ – πολύ μεγάλες επιτυχίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όραμά μας για το μέλλον της χώρας, είναι η αναγέννηση της βιομηχανίας μέσα από την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας».

Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ανέφερε ότι η εκδήλωση είναι το επιστέγασμα μιας πορείας  αρκετών μηνών από την ημέρα προκήρυξης του διαγωνισμού και φυσικά τα αποτελέσματα είναι προϊόν σοβαρής επιστημονικής δουλειάς από τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησής μέλος της οποίας το έτος 2003 υπήρξε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τότε ιδιότητα του ως στελέχους της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι η παρούσα διοίκηση του Οργανισμού αναβίωσε τον θεσμό των βραβείων γιατί η ευρεσιτεχνία είναι συνυφασμένη με την καινοτομία. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η 4η βράβευση εφευρετών συνέπεσε με την  επέτειο των  100 ετών από το πρώτο χορηγηθέν Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα  το 1920 με ορόσημο το έτος 1988, όταν ιδρύθηκε ο ΟΒΙ ως  δημιούργημα του αείμνηστου καθηγητή Γεωργίου Κουμάντου. Ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ είπε ότι «από τότε μέχρι σήμερα, ο οργανισμός προσφέρει στο κοινό του υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Διαθέτει επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, έχει ηλεκτρονικοποιήσει πλήρως τις διαδικασίες του και έχει εξαιρετική φήμη στο εξωτερικό. Το 2020 παρά την πρωτοφανή πανδημία, συνδυάστηκε με θεαματική αύξηση των πατεντών στην Ελλάδα, παράλληλη μείωση του τέλους της αιτιολογημένης έκθεσης ερευνάς, δρομολόγηση της εν τοις πράγμασι λειτουργίας της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ανάδειξη του Δήμου Θεσσαλονίκης ως της πρώτης αυθεντικής πόλης του Ευρωπαϊκού Δικτύου  του Ευρωπαϊκό Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας».

Επεσήμανε τέλος ότι «το 2021 καθίσταται νέο ορόσημο στην ιστορία του ΟΒΙ. Με μια γενναία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού κ. Γεωργιάδη, μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα για τα Εμπορικά Σήματα στον ΟΒΙ. Έτσι, μετά από  προσπάθειες πολλών ετών, η Διανοητική Ιδιοκτησία στην Ελλάδα αποκτά ενιαία στέγη, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως».

Τα Βραβεία απένειmαν οι Λουκάς Παπαδήμος, ακαδημαϊκός, πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας και ο πρόεδρος ΔΣ του ΟΒΙ Δημήτρης Χρόνης.

Ο κ. Ν. Παπαθανάσης, υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να φέρει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, πολύ πιο δυνατά μέσα στην καθημερινότητα και στην οικονομική ζωή του τόπου, στηρίζοντας την καινοτομία και την εφευρετικότητα. Όπως είπε, «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι το 99% της ελληνικής οικονομίας. Επομένως είναι υποχρέωσή μας και να στηρίζουμε την καινοτομία, την εφευρετικότητα και να στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πολιτεία αυτό το στόχο έχει, αυτή την εντολή έχουμε από τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι να ανοίξει ο δρόμος ώστε η επόμενη φάση οικονομικής ανάπτυξης να στηρίζεται πολύ περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία. «Η εφεύρεση όμως είναι το πρώτο βήμα για να έχουμε ανάπτυξη. Υπάρχει και το επόμενο και το μεθεπόμενο που είναι η εφεύρεση να γίνει, να μπει στην αγορά και να την κατακτήσει. Αυτοί που ξεχωρίζουν εδώ είναι οι δικοί μας πρωταγωνιστές σε αυτή τη συνολική προσπάθεια και η δική μας η δουλειά ως οικονομική πολιτική, οικονομική προσπάθεια, αναπτυξιακή προσπάθεια, είναι να σας δώσουμε, να δώσουμε σε όλες τις καινοτόμες ιδέες, ευκαιρίες για να κάνουν το επόμενο βήμα. Η πραγματική προσπάθεια ξεκινά για εμάς από την επομένη μέρα της βράβευσης και θα έχουμε εργαλεία για να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστές για να υπάρχει  το επόμενο βήμα».

Ο κ. Χ. Δήμας σημείωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογείται νομοθεσία όπου θεσπίζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς. «Ένα ξεκάθαρο, απλό θεσμικό πλαίσιο όπου ερευνητές και μέλη ΔΕΠ θα έχουν κίνητρα για να ανοίξουνε, να λειτουργήσουν ένα τεχνοβλαστό, γνωρίζοντας όμως και τι ισχύει και σε περίπτωση που θέλουν να το κλείσουν. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πράγματι είναι μία σημαντική ευκαιρία θέλω να ενημερώσω ότι έχουμε συνυπολογίσει σημαντικές δράσεις, κυρίως στο κομμάτι των επιδοτήσεων, δράσεις στήριξης της βασικής και της εφαρμοσμένης Έρευνας αλλά ακόμα και την αναβάθμιση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Παπαδήμος τόνισε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης, που έχει τεκμηριωθεί διεθνώς και έχει υποστηριχθεί εμπράκτως από την ελληνική πολιτεία. Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες, ανέφερε πως το ΙΙΒΕΑΑ είναι στη διάθεσή τους για να υποστηρίξει τις μελλοντικές τους προσπάθειες.

Τέλος, ο κ. Δ. Χρόνης τόνισε ότι ο ΟΒΙ θα παραμείνει αρωγός σε κάθε προσπάθειά των διακριθέντων εφευρετών. Οι βραβευμένοι εφευρέτες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών πεδίων, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ηλεκτρομαγνητική Ενέργεια, η Ορθοδοντική Ιατρική, η Ιατρική, η Αγροδιατροφή, ενώ προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της χώρας, όπως είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και το Ρέθυμνο.

Στο link που ακολουθεί, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το βίντεο που αφορά κάθε εφευρέτη ξεχωριστά και παρουσιάστηκαν χθες: https://www.youtube.com/channel/UC6gcSEQ9ovZeZpulSTTy2Aw/featured

Απαιτείται η αποδοχή της αγοράς ώστε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας να είναι καινοτομία

Η σημασία προώθησης της εφεύρεσης στην αγορά επισημάνθηκε στη διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση για θέματα που άπτονται της μεταφοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα, η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Υποτρόφων της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και το Ίδρυμα Ωνάση, την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 200 επιβεβαιώνοντας την ανάγκη του κοινού για ενημέρωση και εκπαιδευτική στήριξη, ιδιαίτερα της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, κατοχύρωσης της καινοτομίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και προώθησης της εφεύρεσης στην αγορά.

Την ψηφιακή εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Υποτρόφων της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών και πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ Αθανάσιος Καΐσης. Την εκδήλωση τίμησαν με χαιρετισμό τους ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Στυλιανίδης και η πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Βικτωρία Σαμανίδου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ Ιωάννης Κατσογιάννης, παρουσίασε τις δράσεις της ακαδημίας για το επόμενο διάστημα και τόνισε τη σημασία ενός εθνικού συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα οδηγήσει σε μία νέα γενιά επιστημόνων, η οποίοι θα υποστηρίξουν ενεργά τα ελληνικά γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας αλλά και γενικότερα την καινοτομία στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Πρόδρομος Τσιαβός, υπεύθυνος Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Ιδρύματος Ωνάση ανέπτυξε την προσέγγιση του ιδρύματος στην υποστήριξη του συστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα και η επόμενη ομιλήτρια, η Έρη Τόκα, υπεύθυνη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδωσε στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών εκ μέρους του ΑΠΘ και ανέλυσε την υποστήριξη του γραφείου στην ίδρυση spin off εταιρειών.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, καθηγητής Αθανάσιος Μητρόπουλος ανέλυσε τη σημασία των IPRs στην εκμετάλλευση καινοτόμων προϊόντων, επισημαίνοντας ότι καινοτομία είναι το γινόμενο μίας εφεύρεσης επί την εμπορευματοποίησή της και ότι η εφεύρεση κατά κανόνα είναι ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που δημιουργεί καλύτερη αξία για τους χρήστες στην οικονομία με τη μορφή νέων προϊόντων ή υπηρεσιών. Ωστόσο ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτό καθ’ εαυτό δεν είναι καινοτομία. Απαιτείται αποδοχή του από την αγορά για να γίνει καινοτομία. Τελευταία ομιλήτρια ήταν η Παναγιώτα Παπαποστόλου, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Εκπαίδευσης του ΟΒΙ, πρ. εξετάστρια Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στον ΟΒΙ, η οποία ανέλυσε το ρόλο του εξεταστή στη διαδικασία χορήγησης Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας.

Πηγή: ΑΠΕ