Μητσοτάκης- Καραμανλής συζήτησαν τα πάντα όλα
Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση έλαβε χώρα πριν από τρεις εβδομάδες στην οικία (και όχι σε εστιατόριο όπως γράφτηκε) του Πρωθυπουργού, όπου το ζεύγος Κυριάκου Μητσοτάκη και Μαρέβας Γκραμπόφσκι παρέθεσε δείπνο στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στη σύζυγό του Νατάσα Παζαϊτη. Ήταν η πρώτη φορά που οι Μητσοτάκης και  Καραμανλής συναντήθηκαν μετά από αρκετό καιρό και η συζήτηση, όπως έμαθα περιελάβανε τα «πάντα όλα». Να σημειώσω ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον άλλοτε πρωθυπουργό   έρχεται να διαψεύσει όλους αυτούς που κατά καιρούς επικαλούνται τον Καραμανλή προκειμένου να ξιφουλκήσουν κατά της κυβέρνησης
***
Ο Πρωθυπουργός, ο Mr Dior και το ρολόι της επανάστασης
Αυτά τα ιδιωτικά δείπνα του Πρωθυπουργού έχουν ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, μόλις τελείωσε η επίδειξη του Dior στο Καλλιμάρμαρο δείπνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου Dior, Pietro Beccari. Ο κ. Baccari ήταν «μάρτυρας», όπως έλεγε, από τη σουίτα του σε κεντρικό ξενοδοχείο, της συγκέντρωσης που έγινε για το ασφαλιστικό, νομίζοντας, όπως είπε, για μια στιγμή ότι η διαδήλωση γινόταν εναντίον της επίδειξης στο Καλλιμάρμαρο. Αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι ήταν για το ασφαλιστικό. Το περιστατικό αυτό το αφηγήθηκε και  στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του έκανε μία σύντομη ανάλυση για το τι περιέχει το νομοσχέδιο. Μου λένε ότι ο Πρωθυπουργός έκανε και ένα δώρο στον  ισχυρό στέλεχος του Οίκου Dior που δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα μπλε συλλεκτικό ρολόι γνωστής εταιρείας casual ρολογιών  που κυκλοφορεί με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πάνω στο ρολόι έχουν σχεδιαστεί εικόνες τσολιάδων και διαθέτει διαφανές καντράν.
***
Στο Ιράκ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Να σημειώσω εδώ ότι στις 12 και στις 13 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ιράκ. Εάν ρωτάτε τι γυρεύει Έλληνας Πρωθυπουργός στο Ιράκ σας πληροφορώ ότι στη  χώρα αυτή δραστηριοποιούνται αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι διμερείς σχέσεις με τη χώρα αυτή του αραβικού κόσμου θεωρούνται σημαντικές. Στις 24 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Τόκυο στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
***
Πρωθυπουργικά συγχαρητήρια στον Χρυσοχοΐδη και στην Αστυνομία
Ήταν η στιγμή που ο Πρωθυπουργός αναφερόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην θεσμική, όπως την χαρακτήρισε, τομή για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί, όπως σημείωσε «οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν νέες δομές στον κόσμο του νόμου». Στο σημείο αυτό, είπε πως αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην Ελληνική Αστυνομία,  γιατί όπως είπε «έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων» (σ.σ. ανάμεσά τους και το έγκλημα στα Γλυκά Νερά), ότι «η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φθάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας». Και συμπλήρωσε: «Τελευταία άλλωστε δεν αποκαλύπτει ενόχους από μόνη της φέρνει αποτελέσματα μόνον όταν τίθενται στη διάθεση και στα χέρια των ειδικών». Για αυτό τον λόγο έδωσε τα συγχαρητήρια στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
***
Πολλαπλό βιβλίο  και αξιολόγηση
Τα δεύτερα συγχαρητήρια που έδωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την επιτυχή ολοκλήρωση του κύριου τμήματος των πανελλήνιων εξετάσεων. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ανοιχτή επιλογή βιβλίων, πράγμα που σημαίνει ότι καταργείται η αποστήθιση, καθιερώνονται εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης προκειμένου, όπως είπε, να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά κι η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Πολλαπλό βιβλίο λοιπόν για τους μαθητές, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, αλλά και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με έναν μηχανισμό, όπως ειπώθηκε ενδυνάμωσης τους που θα συνδέεται με τη μόρφωση.
***
Το όνομα Ανδρέας στο Κοινοβούλιο
Πρωτοβουλία για να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε μία αίθουσα ή χώρο στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Συγκεκριμένα, 25 χρόνια μετά το θάνατο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, υπεγράφη αίτημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασσόλι, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε μία αίθουσα ή χώρο.
***
Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη
Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα η κυβέρνηση όρισε νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου Δημήτριο Σκαλτσούνη, ο οποίος θα διαδεχθεί τη σημερινή Πρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, που αποχωρεί από την προεδρία του Δικαστηρίου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67) όπως ορίζει το σύνταγμα την 1η Ιουλίου. Για την Προεδρία του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση επέλεξε την αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου Μαρία Γεωργίου, η οποία ήταν και η αρχαιότερη από τους τρείς που είχαν προεπιλεγεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία καθώς οι άλλοι δύο Θεόδωρος Κανελόπουλος και Κωστούλα Χαλεβίδου ήταν αρεοπαγίτες. Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη πρόκειται να μείνει για ένα έτος στην προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ θα παραιτηθεί, μόλις αναλάβει καθήκοντα από το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου όπου είχε κληρωθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης με εμπλεκόμενο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
***
Αλλαγές σε θέσεις κλειδιά στις πρεσβείες
Σειρά αλλαγών σε ελληνικές πρεσβείες και θέσεις – κλειδιά αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών. Συνεδρίασε και αποφάσισε μεταθέσεις στις πρεσβείες μας ήτοι:  Η  διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, αναμένεται να μετατεθεί στην πρεσβεία της Ρώμης, ενώ ο Χριστόδουλος Λάζαρης θα αναλάβει την πρεσβεία στην Άγκυρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η μετακίνηση της κυρίας Σουρανή -με κομβικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά ζητήματα με την επικοινωνία που είχε με τον Ιμπραήμ Καλίν- αναμένεται στο νέο έτος. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας, όπου τη θέση του Μιχαήλ-Χρήστου Διάμεση, θα αναλάβει ο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος ήταν «ειδικός απεσταλμένος» για τη Λιβύη. Μεταξύ άλλων, ο έως σήμερα Πολιτικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Κυριάκος Λουκάκης, θα αναλάβει (και πάλι) την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, ενώ στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ τοποθετείται ο Ευάγγελος Σέκερης. Τέλος, τη διπλωματική εκπροσώπηση στο Παρίσι αναμένεται να αναλάβει Δημήτριος Ζεβελάκης και στη Μαδρίτη ο Ηλίας Φωτόπουλος.
***
Η κωλοτούμπα του Βελόπουλου
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων  Κωνσταντίνο Τασούλα έστειλε η Μάγδα Φύσσα με την οποία ζητεί την προστασία του, με αφορμή τα περί «αποζημίωσης» 800.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για τη δολοφονία του γιου της, που διακινεί ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλος. Μεταξύ άλλων η Μάγδα Φύσσα κάνει λόγο για ένα χοντροκομμένο ψέμα και αναφέρει στην επιστολή της «σας καθιστούμε κοινωνό της αλήθειας και σας καλούμε να λάβετε κάθε δυνατό μέτρο προς αποτροπή περαιτέρω διάδοσης, εξασφαλίζοντας ότι οι ανωτέρω ψευδείς πληροφορίες σε βάρος μας, διακινούμενες από τον αρχηγό του κοινοβουλευτικού κόμματος “Ελληνική Λύση” δεν θα διαδοθούν εντός της Βουλής των Ελλήνων. Ήταν fake news, όπως ειπώθηκε, τα οποία  μάλιστα μετά την επιστολή της κυρίας Φύσσα ο Βελόπουλος το ανακάλεσε,  κάνοντας άλλη μια κωλοτούμπα, αλλά τη ζημιά την προκάλεσε.
***
 
Η συγκινητική προσφορά των συνταξιούχων διπλωματικών υπαλλήλων
Σε μία αξιοσημείωτη κίνηση προχώρησε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΣΣΔΥ) στο πλαίσιο του αγώνα κατά της πανδημίας της COVID-19. Αποφάσισε να συμβάλει με δωρεά ενός συγχρόνου φορητού αναπνευστήρα τελευταίας τεχνολογίας τύπου Draeger Oxylog 3000 Plus, κόστους 6.700 ευρώ, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το νοσοκομείο αυτό επελέγη σε ένδειξη εκτίμησης τόσο του γενικότερου έργου του και της προσφοράς του στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και της γενικότερης συνεργασίας και στήριξής του προς τους συνταξιούχους διπλωμάτες. Κατά την παράδοση της δωρεάς αυτής το Προεδρείο του ΣΣΔΥ, εκπροσωπούμενο από τους Πρέσβεις ε.τ. κ.κ. Δ. Ηλιόπουλο, Γ. Γαβριηλίδη και Δ. Ράλλη, επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες, στις 14 Ιουνίου, τον Διοικητή του 401 ΓΣΝΑ Υποστράτηγο Δημήτριο Κασίμο, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του και ευχήθηκε η δωρεά αυτή να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους ιδιωτικούς φορείς.
***
Η Ελλάδα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ
 
Με αφορμή την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο της Ουγγαρίας που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter από το Λουξεμβούργο:
«Η Ελλάδα μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της Ουγγαρίας στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής. Επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η ξεκάθαρη θέση που πήραμε στο χθεσινό συμβούλιο σήμερα αποτυπώνεται και στην συνυπογραφή της σχετικής κοινής δήλωσης».
***
Γέμισε με παιδικές φωνές το Προεδρικό

Γέμισε από παιδικές φωνές  ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε στο Προεδρικό  την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με 29 παιδιά από τη δομή παιδικής προστασίας «Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας». Η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν μία υπόσχεση της ίδιας της Προέδρου την οποία είχε δώσει στα παιδιά στις 20 Δεκεμβρίου 2020 όταν είχε βρεθεί στη δομή. Οι υγειονομικές συνθήκες ήταν το μοναδικό εμπόδιο όλο αυτό τον καιρό. Ίσως δεν το γνωρίζουν αρκετοί, όμως η ΠτΔ είναι ένας άνθρωπος που παρακολουθεί πολύ στενά το όλο ζήτημα της παιδικής προστασίας και έχει συχνή επαφή με την αρμόδια υφυπουργό. Γνωρίζει τα παιδιά με το μικρό τους όνομα, μιλά μαζί τους και χτίζει σταδιακά δεσμούς. Στόχος, όπως λέει η υφυπουργός, είναι να ανοίξει τα ιδρύματα στην κοινωνία και τα παιδιά να έχουν επαφή με την τελευταία. Αυτό θα πει αποϊδρυματοποίηση!