Από καθαρά οπτική άποψη το περιβραχιόνιο που φορούσε ο Μάνουελ Νόιερ, αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας πάνω από τη αθλητική φανέλα του στα παιγνίδια με την Γαλλία και προχθές με την Πορτογαλία ήταν πολύχρωμο και έκανε αντίθεση με το φωσφοριζέ λαχανί της. Βέβαια, το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Γερμανός τερματοφύλακας ήταν άλλο: «Ότι γκέι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι και διεμφυλικοί ανήκουν σε εμάς, είναι δικοί μας, παίζουμε γι αυτούς». Το ότι υπάρχουν πολιτικοί κύκλοι ακροδεξιών που το συγκεκριμένα ζήτημα δεν το βλέπουν έτσι, είναι μια άλλη ιστορία. Για την ώρα.

Έμφαση στη διαφορετικότητα    

Με το χρωματιστό περιβραχιόνιο ο Νόιερ δίπλα σε συμπαίκτες του

Με το χρωματιστό περιβραχιόνιο ο Νόιερ δίπλα σε συμπαίκτες του

Καταρχήν το πολύχρωμο περιβραχιόνιο του Νόιερ προκάλεσε ωστόσο αναστάτωση στη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB), η οποία επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ότι είχε ζητήσει από την UEFA να προβεί σε εκτίμηση της σημασίας αυτού του πολύχρωμου κομματιού από ύφασμα. Και όπως μετέδωσε το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, η UEFA δεν βρήκε κάτι το επιλήψιμο. «Το περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου αποτελεί δείγμα πολυμορφίας της ομάδας και κατά συνέπεια αναδεικνύει έναν καλό σκοπό» ανακοίνωσε η DFB στο Twitter. Λίγο πριν μάλιστα παραδέχθηκε ότι οι κανονισμοί επιτρέπουν στους ποδοσφαιριστές να φέρουν το συγκεκριμένο περιβραχιόνιο που έχει διαθέσει η ίδια η UEFA και ότι ο μήνας Ιούνιος ακόμη και για αθλητικές διοργανώσεις υπάγεται σε εκδηλώσεις του κινήματος ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας (Pride), για να δοθεί περισσότερη έμφαση στη διαφορετικότητα. Ο Γενς Γκρίτνερ, εκπρόσωπος τύπου της DFB, διευκρίνισε επίσης ότι ο Μάνουελ Νόιερ φέρει το περιβραχιόνιο στο όνομα ολόκληρης της ομάδας ως ένδειξη αναγνώρισης και σαφούς αποδοχής της διαφορετικότητας, της δεκτικότητας και της ανοχής και κατά του μίσους και του αποκλεισμού».

Το πόσο αναγκαία είναι αυτή η υπενθύμιση φάνηκε στη συνέχεια από εκδηλώσεις αντιδραστικών ακροδεξιών κύκλων. Όπως παλαιότερα ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ προσέβαλε τον ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ζερόμ Μποατένγκ (Σ.Σ γεννήθηκε από Γερμανίδα μητέρα και πατέρα από την Γκάνα) με το σχόλιο ότι “οι άνθρωποι τον βρίσκουν καλό ως ποδοσφαιριστή αλλά δεν τον θέλουν ως γείτονα”, έτσι και τώρα κάποιος από το ίδιο κόμμα έκανε μια ανάρμοστη παρατήρηση. Τόσο ανάρμοστη που ακόμη και η νυν επικεφαλής της Κ.Ο.του κόμματος Άλις Βάιντελ αναγκάστηκε να τοποθετηθεί. Αλλά τι συνέβη; Ο Ούβε Γιούνγκε, πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. του AfD στη Ρηνανία-Παλατινάτο, έγραψε ότι το περιβραχιόνιο του Νόιερ είναι ένα “περιβραχιόνιο για πούσ….δες”. Στο μεταξύ το twitt σβήστηκε και ο Γιούνγκε ζήτησε συγγνώμη για τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. “Αλλά επί του περιεχομένου παραμένω στη άποψή μου ότι τέτοιου είδους στοιχεία δεν ανήκουν στην αθλητική φανέλα της Εθνικής Γερμανίας” επέμεινε. Η Άλις Βάιντελ μέσω του Twitter απείλησε τον Γιούνγκε ότι θα τον πετάξει από το κόμμα.

Το Μόναχο δεν είναι Βουδαπέστη

Θα ντυθεί στα χρώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ η Allianz Arena του Μονάχου; Όχι, αποφάσισε η UEFA

Θα ντυθεί στα χρώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ η Allianz Arena του Μονάχου; Όχι, αποφάσισε η UEFA

Η σχετική συζήτηση γίνεται μια εβδομάδα μετά την έναρξη του Euro, επειδή η διοργάνωση έχει πολιτικοποιηθεί όσο καμιά άλλη αθλητική διοργάνωση στο παρελθόν. Οι παίκτες της Εθνικής Αγγλίας – στο μεταξύ όχι μόνο αυτοί – γονατίζουν πριν από κάθε παιγνίδι για να διατρανώσουν την άπωσή τους στο ρατσισμό. Ο κίνδυνος να δεχθούν σφυρίγματα από τους ίδιους τους οπαδούς τους αντιμετωπίζεται από τον προπονητή τους, τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, χαλαρά. Μάλιστα ο Σαουθγκέιτ απευθύνθηκε εγγράφως στους συμπατριώτες του για να τους διαφωτίσει γύρω από την εκστρατεία. Από την πλευρά της η UEFA παλινωδεί. Βασικά οι κανονισμοί της αποκηρύσσουν τα πολιτικά μηνύματα. Όποιος εκμεταλλεύεται αθλητικές διοργανώσεις για να εκπέμψει μηνύματα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό, παραβιάζει τις γενικές αρχές του Κώδικα Συμπεριφοράς. Αλλά από την άλλη οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού κατά τη διάρκεια του EURO χαιρετίστηκαν ρητώς από την UEFA, σε σημείο που και οι διαιτητές αποφάσισαν να γονατίζουν.

Αύριο Τετάρτη έπειται το επόμενο κεφάλαιο. Στο Μόναχο, όπου διεξάγονται τα ματς της γερμανικής ομάδας, έχει ξεκινήσει εντατικός διάλογος, εάν η Allianz Arena, όπου η Γερμανία θα παίξει κατά της Ουγγαρίας για τον έκτο όμιλο, φωτιστεί με τα χρώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Σχετικό αίτημα κατέθεσε ο δήμαρχος της πόλης Ντίτερ Ράιτερ στην UEFA. „Αποτελεί σημαντικό μήνυμα υπέρ της ανεκτικότητας και της ισότητας» είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Όλως τυχαίως το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα νόμο που περιορίζει το δικαίωμα ενημέρωσης των νέων σε θέματα ομοφυλοφιλίας και τρανσεξουαλικότητας.Για τον νόμο έδειξε ειδικό ενδιαφέρον μάλιστα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Η απάντηση από την UEFA ήταν αρνητική. Κανένας διαφορετικός φωτισμός. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Μάλιστα ο δήμαρχος του Μονάχου, που υπέβαλε το αίτημα, είπε ξεκάθαρα πως θεωρεί ντροπιαστικό που η UEFA απαγόρευσε να δοθεί μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Βέβαια στο Μόναχο οι αρχές ασφαλείας πρέπει να βρουν λύση σε ένα άλλο θέμα. Στα προηγούμενα παιγνίδια της Εθνικής Ουγγαρίας κατά της Πορτογαλίας και της Γαλλίας έκανε την εμφάνισή της στα στάδια η λεγόμενη «Ταξιαρχία Καρπαθίων». Πρόκειται για έναν συρφετό μαυροφορεμένων που κατατάσσεται στις παραστρατιωτικές ομάδες νεοναζιστών και που θέλει να τραβήξει την προσοχή με ρατσιστικά και ομοφοβικά συνθήματα, ακόμη και με τον γνωστό χιτλερικό χαιρετισμό. Ο χαρακτηρισμός τους ως «προβληματικοί» οπαδοί ηχεί αθώα.

Μάρκο Λάνγκερ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου