Συνεχίζει να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές, ενώ οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40%.

Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-tests, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν δηλωθεί θετικά στην covid-19 35.000 δείγματα.

Η καλύτερη προστασία από τη μετάλλαξη Δ είναι ο εμβολιασμός

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε εκτενώς και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να τον επισπεύσουν.

«Το στέλεχος Δ φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως έχει εναλλακτική οδό εξέλιξης από τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως η καλύτερη προστασία από το στέλεχος είναι ο εμβολιασμός.

Σε σχετική ερώτηση για την μετάλλαξη Δ στη χώρα μας, ο καθηγήτης ανέφερε πως τα μοντέλα λένε πως θα επισκεφτεί όλες τις χώρες.

«Δεν βλέπουμε αύξηση της μετάλλαξής στην Ελλάδα. Θα εξαρτηθεί πολύ από την συμπεριφορά μας και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε», κατέληξε.