Η ευρωπαϊκή αυτή δράση, είναι η αναγνώριση και η πιστοποίηση των Ελληνικών Δήμων, οι οποίοι επιτυγχάνουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 Ευρωπαϊκές Αρχές Καλής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Επί της ουσίας πρόκειται για 12 αρχές «Καλής Διακυβέρνησης» και τις αναφέρουμε εν συντομία:

Αρχή  1 – Εκπροσώπηση, Συμμετοχή και Δίκαιη Διεξαγωγή Εκλογών

Αρχή  2 –  Ανταπόκριση

Αρχή  3 – Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα

Αρχή  4 – Προσβασιμότητα και Διαφάνεια

Αρχή  5 – Κανόνες Δικαίου

Αρχή  6 – Ηθική Συμπεριφορά

Αρχή  7 – Δεξιότητα και Ικανότητα

Αρχή  8 – Καινοτομία και  Δεκτικότητα στην Αλλαγή

Αρχή  9 – Βιωσιμότητα και Μακροπρόθεσμος Προσανατολισμός

Αρχή  10 – Χρηστή Δημοσιονομική Διαχείριση

Αρχή  11 – Ανθρώπινα δικαιώματα, Πολιτισμική Διαφορετικότητα και Κοινωνική Συνοχή

Αρχή  12 – Λογοδοσία

Ας δούμε ένα σύντομο ιστορικό της δράσης: Το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2007. Αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που αποτελείται από 12 αρχές, με στόχο την εναρμόνιση και την βελτίωση της Τοπικής Διακυβέρνησης στις 47 χώρες, μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση ELOGE αποδίδεται στους Δήμους που επιτυγχάνουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες τους προς του πολίτες, ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης σε επίπεδο Δημάρχου, εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και των πολιτών.

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία  που θέτει τους Ελληνικούς Δήμους σε μια διαδικασία αυτό-αξιολόγησης σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και προβάλει τους Δήμους της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας. Όσοι δήμοι βραβευτούν σημαίνει πως εργάζονται σωστά θεσμικά, κοινωνικά και οργανικά. Όσοι δεν βραβευθούν θα πρέπει να αναγνωρίσουν τι έκαναν λάθος και να το διορθώσουν.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες του τελευταίου έτους και η άμεση ανταπόκριση των Δήμων στην πανδημία COVID-19 με πολλαπλές δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών, καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή της αυτοδιοίκησης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του Ηλίας Αποστολόπουλος και η επιστημονική του ομάδα και η ΚΕΔΕ καλώς συντάσσονται με τέτοιες πρωτοβουλίες και στέκονται αρωγοί αφού γνωρίζουν καλύτερα από όλους την σημασία μιας αυτοδιοίκησης εναρμονισμένης με τις σύγχρονες απαιτήσεις.