Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στο πρώτο κύμα της πανδημίας στις ΗΠΑ ήταν πενταπλάσιος σε σχέση με τις διαγνωσμένες μολύνσεις, αποκαλύπτει μελέτη που αναζήτησε αντισώματα στον γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine υπολογίζει ότι στο πρώτο πανδημικό κύμα, το οποίο διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο του 2020 στις ΗΠΑ, ο κοροναϊός προκάλεσε έως και 16,8 εκατομμύρια σιωπηλά κρούσματα.

Αυτό σημαίνει ότι ο SARS-CoV-2 μόλυνε περίπου το 5% των Αμερικανών χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Η μελέτη, μια από τις πρώτες που εξετάζει τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων, βασίστηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 8.00 μη διαγνωσμένων εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε εξέταση αντισωμάτων μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2020.

Η ανάλυση έδειξε ότι 304 εθελοντές, ή 4,6% του συνόλου, έφεραν αντισώματα που συνδέονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού. Η παρουσία αντισωμάτων δείχνει ότι υπήρξε προηγούμενη λοίμωξη, ακόμα και αν δεν είχε γίνει αντιληπτή.

Το ποσοστό των οροθετικών εθελοντών βρέθηκε να ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή κατοικίας, τη φυλή και το φύλο. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν μεταξύ των Αφροαμερικανών (14,2%), ένα εύρημα που επιβεβαιώνει ότι η πανδημία πλήττει δυσανάλογα ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε όσους εργάζονταν από το σπίτι (3%) και μεταξύ των ασθενών με χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες, οι οποίοι πιθανώς φρόντισαν να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Τα ευρήματα έχουν σημασία προκειμένου να κατανοήσουμε πώς εξαπλώνεται ο SARS-CoV-2» γράφει η μεγάλη ερευνητική ομάδα.

«Θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημασία όσον αφορά τις αποφάσεις για τη διανομή εμβολίων» προσθέτουν.

Επιπλέον, τα σιωπηλά κρούσματα θα μπορούσαν επίσης να συνυπολογιστούν στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει αναπτύξει ανοσία.

Ανάλογες μελέτες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πολλές ακόμα χώρες προκειμένου να εκτιμηθούν οι πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας.